RASTROŠNOST

KAKO SE RASIPA DRŽAVNI NOVACHC kupuje novi ured, a država ima 8414 poslovnih prostora

Nova poslovnica u Zadru prostirat će se minimalno na 500 m2, što je 20 kvadrata po djelatniku

Hrvatske ceste kupuju poslovni prostor od minimalno 500 metara četvornih u Zadru za smještaj svojih 25 djelatnika, doznajemo iz te državne tvrtke.

Unatoč činjenici da država u svom vlasništvu ima čak 8414 poslovnih prostora, od čega stotinjak u Zadru, Hrvatske ceste ipak su odlučile kupiti nove urede. Prema uvjetima natječaja koji je raspisan, traži se površina prostora od minimalno 500 kvadrata, a u to trebaju biti uključene i prostorije za arhiv od najmanje 50 metara četvornih.

Poslovni prostor mora omogućavati smještaj za najmanje 25 radnika, imati osigurana parkirna mjesta za pet automobila, mora biti smješten u zoni javnog gradskog prijevoza, imati urednu dokumentaciju, energetski certifikat najmanje A razreda, a mora biti useljiv do kraja ove godine.

Prema tim uvjetima natječaja, ispada da bi svaki zaposlenik na raspolaganju mogao imati čak 20 metara četvornih radnog prostora.

Sadašnja poslovna jedinica Hrvatskih cesta u Zadru nalazi se u prostoru koji nije u vlasništvu tvrtke već je riječ o gradskoj imovini. Grad Cestama uvjetuje da se do kraja godine moraju otamo iseliti, pa je ta državna tvrtka odlučila kupiti svoj prostor.

- Poslovna jedinica Zadar jedno je od rijetkih sjedišta koje do sada nije koristilo prostor u vlasništvu Hrvatskih cesta. Kupnja poslovnog prostora realizirat će se kroz valorizaciju prodaje vlastitih nekretnina koje nisu u upotrebi. Hrvatske ceste, kao što smo ranije i objavljivali, vode se politikom valorizacije postojećeg zemljišta - kažu u HC-u.

Napominju kako je sukladno novom ustroju Poslovna jedinica Zadar postala sjedište i za taj grad, ali i za Gospić, pa im valjda zbog toga trebaju i veći prostori za poslovanje.

Tvrde i to da su Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) poslali upit o poslovnim prostorima, ali da u tom trenutku, kada su tražili slobodne urede, država nije imala adekvatan prostor.

A zaboravili su napomenuti da je to bilo još u listopadu 2012., kada još nismo ni imali Registar imovine.

No, neće samo Zadar dobiti nove prostorije za djelatnike Hrvatskih cesta.

- Isto tako, bitno je napomenuti kako se započelo i sa razmišljanjem o novom adekvatnom prostoru u Zagrebu. Trenutno su određene jedinice društva, kao i jedan sektor, razdvojeni od matične zgrade na par različitih lokacija u Zagrebu, a intencija je da poslovanje bude u jednom prostoru - najavljuju i u metropoli nove nekretninske investicije u Hrvatskim cestama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:59