POLITIČKA DRAMA

KAKO SE RASPALA KOALICIJA OKO ŽIVOG ZIDA Jedina opcija se u samo mjesec dana pretvorila u najmanje četiri frakcije, a novi problemi samo se gomilaju

Vladimira Palfi i Ivan Vilibor Sinčić
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

U manje od mjesec dana koalicija Jedina opcija i prije konstituirajuće sjednice Sabora pretvorila se u najmanje četiri opcije.

Ne samo da članovi predizborne koalicije; Živi zid, Uvijek frankeri, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih, nisu ostali na okupu nego ni većina od novopečenih saborskih zastupnika neće u saborske klupe pod imenom stranke s kojom su osvojili glasove birača. Jedina opcija, tri dana prije sjednice Sabora, raslojila se u četiri frakcije; jednu predstavlja Hrvoje Runtić, drugu, Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović i Ivica Mišić, treću samostalni Goran Aleksić koji je prije tjedan dana registrirao novu stranku pod imenom Snaga, stranka narodnog i građanskog aktivizma.

Četvrtu “većinsku” opciju u koaliciji Jedina opcija drže Ivan Vilibor Sinčić, Ivan Pernar, Vladimira Palfi, koja je svoje prve dvije godine mandata prepustila Branimiru Bunjcu, i Marin Škibola, najmlađi saborski zastupnik iz Rijeke, ali je još uvijek nepoznanica pod čijim imenom će aktivirati mandate.

Prvi je koaliciju napustio Hrvoje Runtić, optuživši stranačke kolege za primanje nezakonitih kuverti s novcem i falsificiranje potpisa. On je odlučio biti nezavisni zastupnik koji će djelovati u okviru Kluba Mosta. Dva tjedna poslije izbora i Lovrinović i Mišić najavili su osnivanje Kluba zastupnika u Saboru bez partnera iz predizborne koalicije kako bi se bolje pozicionirali na tržištu. Prošlu nedjelju, pak, trojac Živog zida napravio je zadnji manevar prije Sabora za spas glavarina koje po zastupniku iznose oko 26.000 kuna, ovisno o proračunskom rashodu: osnovali su novu stranku - treću po redu u tri tjedna - kojoj su, ovaj put, odlučili dati ime po koaliciji. Stranka Jedina opcija ima novog čelnika, studenta Lovru Crvelina. Trojac o novoj stranci šuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:15