APSURDNOSI ZAKONA

KAKO STATI NA KRAJ KAMIKAZAMA NA CESTAMA? Voze brzo i bez položenog ispita, a prođu samo s prekršajnom prijavom

 Nikolina Vuković Stipanićev / CROPIX / CROPIX

ŠIBENIK - Gotovo da ne prođe vikend, a da se na šibenskim prometnicama ne dogode prometne nesreće sa smrtonosnim posljedicama. Na žalost, i tijekom proteklog vikenda promet je uzeo još jedan mladi život, nakon frontalnog sudara kod Srime u bolnici je ozljedama podlegao 40-godišnji Šibenčanin. Bila je to jedna od 16 prometnih nesreća u proteklih nekoliko dana, u kojima je osim navedenog smrtnog slučaja, još šest osoba zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je tri osobe lakše ozlijeđeno. Najčešći uzrok ove crne statistika je prebrza vožnja, odnosno policijskim rječnikom kazano neprilagođena brzina.

No, unatoč učestalim policijskim kontrolama, na prometnicima je sve više neodgovornih osoba koje za upravljače automobila sjedaju bez položenog vozačkog ispita ili, pak, voze dok im je na snazi mjera zabrane upravljanja motornim vozilima. Najnoviji slučaj je prometna nesreća koja se u nedjelju u ranim jutarnjim satima dogodila na Jadranskoj magistrali između Vodica i Šibenika, kod 'srimske lokve'. Vozeći društvo iz noćnog provoda bez vozačkog ispita, 20-godišnjak je s automobilom Fiat Bravo sletio ceste u provaliju. Epilog je da je djevojka u automobilu zadobila teške tjelesne ozljede, a vozač i još dvoje putnika proši su s lakšim ozljedama. Zbog izazivanja prometne nesreće protiv 20-godišnjeg vozača šibenska policija podnijela je kaznenu prijavu, a to što je vozio bez dozvole, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, slijedi mu tek optužni prijedlog sucu za prekršaje. Samo prekršajnu prijavu zaradio je i 26-godišnji Kninjanin, vozač automobila Nissan, kojeg je policija zatekla za volanom dok mu je na snazi bila mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije. Uz to bio je pijan i izmjereno mu je 1,82 promila alkohola u krvi.

Prije osam dana, na žalost, upravljanje automobilom BMW bez položenog vozačkog ispita stajala je života mladog 19-godišnjeg Splićanina. On je poginuo na licu mjesta u prometnoj nesreći kod Unešića, kada je zbog neprilagođene brzine sletio s ceste.

Još je itekako u svježem sjećanju stravični događaj koji se proteklog ljeta u večernjim satima na blagdan Velike Gospe dogodio u središtu Tisnoga. Dok su slušale koncert Petra Graše, na doktoricu znanosti Anitu Lauri Korajliju i njezinu prijateljicu Zrinku, Opel astrom naletio je Marko Barić (36) iz Tisnoga, koji je automobile vozio punih 15 godina, a da nikada nije polagao vozački ispit. U toj stravičnog nesreći ugledana profesorica psihologije sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta ostala je bez noge, a u Policiji nisu htjeli otkriti je li protiv Barića zbog vožnji bez vozačke dozvole ikada bila podnesena prekršajna prijava.

A jedna od 'nebuloznih' odredbi aktualnog Zakona o sigurnosti prometa na cestama je ona koja govori da vozač kojemu je na snazi mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije, može i dalje nesmetano upravljati vozilima C i D kategorije. Upravo ovakav apsurdni zakon omogućio je prije šest mjeseci 26-godišnjem Antoniju Perici iz Vodica da skrivi prometnu nesreću u kojoj je teške i po život opasne ozljede zadobio 47-godišnjak sa zadarskog područja. Zbog višestrukih prekršaja u prometu zbog brze voženje, Perici je bila oduzeta dozvola za vozila B kategorije, a on je za vrijeme te zabrane položio ispit za vozila C kategorije. Vozeći Ford Kamionet u vlasništvu očeve mu tvrtke 'Minigradnje', Antonio Perica je zbog neprilagođene brzine udario u stražnji dio Golfa i doslovno ga zdrobio, a 47-godišnji vozač zadobio je višestruke prijelome i više tjedana proveo u induciranoj komi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:35