VRHUNAC TOPLINSKOG VALA

KAKO SU HRVATI PREŽIVJELI NAJVRUĆI DAN GODINE Bila mi je noga pružena na suncu, u roku od 5 minuta osjetim kao da je na žeravici. Kad imam što vidjeti

 
Toplinski val u Hrvatskoj
 Ivan Peric, Ivo Ravlic, Goran Mehkek, Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Najtopliji dan u Hrvatskoj ove godine polako se primiče kraju. Već sutra se u većem dijelu zemlje očekuju nešto niže temperature, a pravo osvježenje trebalo bi stići u srijedu.

Najužareniji je danas bio Knin (40.2°C), no rekord ipak nije pao. Naime, još toplije bilo je prije dvije godine kada su u tom gradu izmjerena 42.3 stupnja Celzija, a apsolutni rekord drže Ploče sa 42.8 i Karlovac sa 42.4 stupnja Celzija.

Danas je, pak, kninska Hitna u zbog vrućine morala intervenirati 14 puta, mnogo više nego što je uobičajeno, piše Dnevnik.hr.

Pakleno je tijekom dana bilo i u Dalmaciji.

"Zadrani i gosti Zadra spremni su dočekali vrhunac toplinskog vala, broj intervencija je na uobičajenoj razini, što znači da se slušaju savjeti liječnika. Zadar i nije tako loše prošao - maksimalna temperatura ne bi trebala biti viša od 35", izvijestila je HRT-ova reporterka Žana Ljuština.

No, vrućine su bile nemilosrdne čemu je posvjedočio jedan Zadranin.

"Bila mi je jedna noga malo pružena na suncu, u roku od pet minuta osjetim ja kao da mi je stopalo na žeravici. Kad imam što vidjeti, japanka se rastopila", objasnio je za HRT Umberto iz Zadra.

Svi oni koji ovih dana uživaju na obali, u moru ne mogu baš pronaći značajno osvježenje. Naime, porasle su i temperature mora, a najtoplije je bilo u mljetskom i dubrovačkom akvatoriju. Kod Mljeta je 29,6, a kod Dubrovnika 27,6 stupnjeva Celzija.

I kontinentalci su danas disali 'na škrge'. U Osijek se temperatura podigla do 36 Celzijevih stupnjeva.

"Osječani žive svojim uobičajenim ritmom, velik dio stanovnika je na godišnjem odmoru, a oni koji su ostali, osvježavaju se na gradskoj plaži Kopakabani. Većina građana drži se upozorenja i sluša savjete stručnjaka i liječnika, no mnogi ih se ne pridržavaju. Dežurni liječnici kažu da imaju više intervencija ovih dana i ponovno upozoravaju kronične bolesnike da redovito uzimaju terapiju, a djecu i starije osobe da izbjegavaju izlaganje Suncu", javlja HRT.

Građani ističu kako im je uz vrućinu izuzetno teško boriti se s visokom vlagom zraka, jer Osijek se nalazi uz najveću europsku močvaru Kopački rit.

Toplinski val nije zaustavio naše fotoreportere koji su diljem Hrvatske dokumentirali kako se građani nose s ekstremnim vrućinama, a njihove uratke pogledajte u fotogaleriji.

U Kninu dvostruko više hitnih intervencija, u Zagrebu tek neznatno povećanje

Hrvatska je u ponedjeljak bilježila temperaturne rekorde, no dok je u najtoplijem Kninu koji je 'prebacio' 40 Celzijevih stupnjeva Hitna pomoć intervenirala gotovo dovostruko više nego inače, u Zagrebu kojeg su grijala tri stupnja manje, broj hitnih intervencija bio je tek neznatno povećan.

Dr. Jozo Brkić iz zagrebačke Hitne pomoći takvu situaciju u hrvatskoj metropoli pripisuje učinku edukacija i javnih kampanja.

"Narod se ovog ljeta opametio i shvatio da se po tako visokim temperaturama izlazi samo u krajnjoj nuždi", rekao je Hini dr. Brkić. Dodaje kako je broj intervencija tijekom protekla tri dana bio tek u manjem porastu. Proteklih godina, kaže, tijekom ekstremno vrućih ljetnih dana, broj intervencija obično je bio značajno veći od prosjeka.

Iako konkretne brojke koje se odnose na protekla tri vruća dana nije iznio, pojasnio je kako zagrebačka Hitna pomoć u 12-satnoj dnevnoj službi u prosjeku intervenira od 90 do 130 puta.

Voditeljica kninske Hitne pomoći dr. Milica Ognjenović kazala je medijima kako je u posljednja tri dana hitna pomoć imala duplo više intervencija nego inače, a građane je pozvala da, ako ne moraju, ne izlaze od 11 do 17 sati na ulice, već da se drže zatvorenih i klimatiziranih prostora.

"Problem stvaraju i vozači koji su zbog stresa ili vrućine, dekoncentrirani te ne reagiraju pravodobno za stvaranje hitnog koridora. Stvaranjem hitnog koridora omogućava se brzi prolazak hitnih kola čime se spašavaju ljudski životi", upozorila je dr. Ognjenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:59