SADRŽAJ OMOGUĆUJE HGK

KAKO ZAPOSLITI HRVATSKU Part-time poslovi koriste i radniku i državi: 'Da sam odabrala rad na puno radno vrijeme, ne bih imala...'

Imamo više od 259.000 nezaposlenih. Treba stvoriti više fleksibilnih poslova

Andrea Solomun radi na pola radnog vremena kao profesorica klasičnog baleta u Školi za balet i ritmiku u Zagrebu. Posao je dobila prije dvije godine, a part time rad bio je njezin cilj. Tako više zarađuje, a ima vremena za predstave s plesnom kompanijom i za plesni studio koji je otvorila.

- Ovaj sam posao željela zbog sigurnosti - ipak je to siguran prihod koji imam svaki mjesec. Da sam odabrala rad na puno radno vrijeme, zarađivala bi puno manje. A time bih jedva pokrivala visoke troškove za stan, režije i sve ostale potrebe. Zato sam odlučila kombinirati: pola radnog vremena radim u školi, a pola sam u svom studiju, gdje radim s polaznicima ili na probama za predstave, kako svoje tako i tuđe - kaže Andrea Solomun.

- Ovaj način rada mi odgovara jer se mogu posvetiti svemu i uspijem dobro raditi i kao pedagoginja u školi, u svom studiju, ali i u plesnoj kompaniji. Ničega se nisam morala odreći, a prihodi od svega su mi sada dovoljni za normalan život - kaže Andrea Solomun.

Stručnjaci se slažu: puno je prednosti rada na pola radnog vremena, ali nažalost malo ih je u takvom radnom odnosu. I to unatoč činjenici da imamo više od 259 tisuća nezaposlenih. Stopa nezaposlenosti se u sedam godina udvostručila, sa 8,4 posto na 19,3 posto, a nema znakova značajnijeg oporavka. - Umjesto da se smanji krutost tržišta rada, stvore fleksibilni poslovi i radni uvjeti koji se lakše prilagođavaju promjenjivom gospodarskom okruženju, sve to je u Hrvatskoj još više otežano - upozorava Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u HGK. Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK, Nedo Pinezić, smatra da je Hrvatska suočena s tri ključna izazova: prejakom reguliranosti, prekompleksnom procedurom zapošljavanja i slabom mobilnošću.

- Trebalo bi omogućiti da svaki poslodavac uzme radnika na posao onoliko koliko mu treba: tjedan, dva, mjesec ili godinu i da taj postupak bude brz. Jasno, trebalo bi definirati sve obveze poslodavca tako da nema sive zone - kaže Pinezić i dodaje: - Mi smo preregulirani, baštinimo loše iz starog sustava, a iz EU smo pokupili najgore. Treba osvijestiti da ne žele svi raditi poslove koji traju osam sati i pružiti svima mogućnost da rade ono što vole onoliko sati koliko žele: manje ili više od osam sati, ovisno o tome koliko mogu.

Predrag Bejaković s Instituta za javne financije smatra da je part time model dobar za mnoge: one koji imaju malu djecu, skrbe se o nekom starijem članu obitelji ili pak ne mogu dobiti stalan posao na puno radno vrijeme. Ovako, ističe, ipak rade i stvaraju socijalne kontakte i u jednom trenutku mogu taj posao pretvoriti u onaj na puno radno vrijeme. - Izvan poljoprivrede se mali broj ljudi odluči raditi na ovaj način, a to je zaista šteta - kaže Bejaković.

Konferencija Hrvatske gospodarske komore I Hrvatske akademije znanosti I umjetnosti ‘Zaposlimo Hrvatsku’, 2. studenog u hotelu Westin, daje odgovore na goruća pitanja: Kako povećati zaposlenost? Kako smanjiti krutost tržišta rada? Kakve promjene poduzeti u obrazovanju da bi se povećala zapošljivost? Kako povećati broj samozaposlenih? Kako prilagoditi porezni sustav da pogoduje otvaranju novih radnih mjesta?

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija EPH i HGK, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:30