BURNA RASPRAVA

Kakvo je pizza jelo? Stručnjaci raspravljaju je li bila ispravna odluka da se pizza kao složeno jelo izbaci iz fast-foodova

Moglo se hodati ulicom jedući ćevape ili kotlete, ali ne i komad pizze
Zagreb, 021007.Pizzeria 2 (dvojka), Nova Ves, pizza mijesana.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX-dobra hrana-
 Biljana Gaurina / CROPIX

Je li pizza jednostavno ili složeno jelo pitanje je oko kojeg raspravljaju ugostitelji i kuhari diljem naše zemlje. Povodom novog Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata ovih se dana, između ostalog, razmišlja je li bila ispravna odluka bivšeg ministra turizma Damira Bajsa da se pizza kao složeno jelo izbaci iz fast-foodova.

Jer ti su objekti mogli nesmetano pripremati i prodavati kotlete, ćevape, ražnjiće, kotlovinu, pommes frites i slična jela.

- Dobro se zna koja su jela jednostavna - to su sendviči, hladna predjela i hrana koja se priprema u roku nekoliko minuta. Sve čemu je termička obrada duža, što se priprema u razdoblju od 10 do 30 minuta, je složeno. Osobno mislim da je pizza nešto složenije jelo. Tijesto se priprema prije, ali samo pečenje traje više od 10 minuta. No, ako je kotlovina jednostavno jelo, a treba sat vremena da se pripremi, ne vidim zašto bi pizza onda bila složena - kaže Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Objašnjava i kako mnogi ugostitelji nastoje ubaciti više jela u svoju ponudu i pritom svašta pripremaju kao jednostavno jelo. No, zakon bi trebao točno i doslijedno odrediti što je jednostavno, a što složeno jelo.

Pravilnik koji je još uvijek na snazi prilično je jasan: neki od objekata jednostavnih i brzih usluga smiju imati samo visoke stolove bez stolaca, a to su objekti jednostavnih usluga u kiosku i jednostavnih brznih usluga u nepokretnom vozilu. Drugi, dakle objekti jednostavnih usluga na klupi ili na kolicima ne mogu imati stolove i stolce. Takvi objekti, čiju se hranu nije moglo konzumirati sjedeći u objektu, posluživali su hot dog, hrenovke, kobasice, palačinke, kotlete, čevapčiće, ražnjiće, pommes frites i palačinke. Drugim riječima, moglo se hodati ulicom jedući ćevape ili kotlete, ali ne i komad pizze.

Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, smatra kako je to bilo u redu. Tvrdi kako bi se moglo raspravljati o tome jesu li neka jela jednostavna ili složena.

- Za ljude koji ne znaju kuhati, sve je komplicirano i teško. No, za majstore nije. Treba biti dosljedan i, ako se pizza svrstava u složena jela, onda ne treba raditi iznimke i dozvoliti da se tamo gdje je ovo jelo zabranjeno prodaju druge vrste složenih jela. Mislim da je pizza složeno jelo, jer se danas radi s cijelim nizom dodataka i treba uložiti neko vrijeme da se pripremi - smatra Mihić.

Hrvatska obrtnička komora do kraja ovog tjedna dat će Ministarstvu turizma mišljenje o predloženom Pravilniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:45