REPORTERI JUTARNJEG ISTRAŽUJU

Kakvu HRANU kupujemo (3): Jedemo povrće i voće koje se nije kvalificiralo za Europsku Uniju

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec,
    • Sergej Trajković

  • OBJAVLJENO:
  • 03.05.2012. u 12:34

Hrana koju izvozimo kontrolira se na 170 tvari iz pesticida, a uvozna na samo 90

ZAGREB - Voće i povrće koje Hrvatska izvozi u zemlje EU mora biti laboratorijski ispitano na prisutnost minimalno 170 aktivnih tvari iz pesticida.

No, kada je riječ o voću i povrću koje EU šalje nama, standardi su puno niži i traži se ispitivanje na 90 aktivnih tvari iz pesticida. Drugim riječima, voće i povrće koje zbog prevelike količine pojedinih tvari ne smije ući na tržište zemalja EU izvoznici plasiraju u naše trgovine.

Europski standardi

Potvrdio je to Jutarnjem Ivo Delonga, direktor tvrtke Euroinspekt-Croatiakontrola, jedinog laboratorija u Hrvatskoj koji je opremljen za testiranje hrane po europskim standardima i kroz koji godišnje prođe više od 50.000 uzoraka domaće i uvozne hrane.

- Čini se da nam to što smo najopremljeniji u Hrvatskoj ponekad i odmaže u poslu jer nas proizvođači često zaobilaze. Jeftinije im je dati proizvod na analizu po hrvatskim, nego po europskim standardima - kaže Delonga.

Pitamo ga je li moguće da hrana koja ne zadovolji u EU prođe u Hrvatskoj.

- To je moguće. Uvijek upozoravamo na to da bi Hrvatska taj problem morala riješiti recipročno s Europskom Unijom. Ako oni traže određenu kvalitetu i standarde zdravstvene ispravnosti za robu koju uvoze, mislim da je pošteno da jednaki standardi vrijede i za robu koju nam šalju - kaže Delonga.

Od velikog broja uzoraka koji godišnje prođu kroz laboratorij Euroinspekt-Croatiakontrola, samo manji dio ne odgovara standardima zdravstvene ispravnosti.

Ministarstvo poljoprivrede ovlastilo je 23 laboratorija na području cijele zemlje za kontrolu ispravnosti hrane.

Riječ je o mikrobiološkim, fizikalno-kemijskim i drugim testiranjima.

No, čini se da su police trgovina prepune nekvalitetnih proizvoda unatoč proklamiranom načelu visoke zdravstvene ispravnosti hrane.

Previše histamina

U travnju prošle godine zbog utvrđenih povišenih koncentracija histamina Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo poljoprivrede naredili su Konzumu da s hrvatskog tržišta povuče 75.000 konzervi tunjevine, o čemu je Jutarnji izvijestio. U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su da je na tržištu završilo 75.000 komada konzervi te tu-njevine, a trgovine su odmah krenule u akciju povlačenja iz prodaje.

Bilić: Otvoreni smo za uvoz svega bez kontrole

Stipan Bilić, direktor poslovne grupacije Kondin i prehrambeni stručnjak, go-dinama upozorava da su standardi za uvoz i izvoz različiti, odnosno Hrvatska u EU šalje kvalitetniju robu od one koju iz nje dobiva.

Tvrdi da je to problem domaćeg tržišta, ali i politike koja ne štiti domaće proizvođače.

- Odličan je primjer za to Italija koja je proizvodnju određene vrste tjestenine uvjetovala time da se ta tjestenina može proizvoditi samo od određene vrste pšenice koja se uzgaja u Ita-liji. Na taj način država regu-lira uvoz, postavlja jasne kriterije i štiti domaću industriju - kaže Bilić. Tvrdi da je Hrvatska podređena Europi i da je naše tržište otvoreno za svakakve proizvode, gotovo bez ikakve zaštite i kriterija kvalitete.

Izdvajamo