'MORA DOĆI MLAĐA EKIPA'

KALINIĆ NAJAVIO POVLAČENJE: Mislim, da se pojavljujem na ulici i guram ili nešto drugo radim. S obzirom na boju moje kose to je prošlo svršeno vrijeme

Pavle Kalinić
 Dragan Matic / CROPIX

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić (59) rekao je tijekom gostovanja u Dnevniku Nove TV da neće još dugo upravljati tim uredom jer se smatra prestarim za taj posao.

- Smatram da treba doći netko tko ima između 30 i 40 godina, maksimalno 45. Mora doći mlađa ekipa, ja mogu davati savjete. Mislim, da se pojavljujem na ulici i guram ili nešto drugo radim, mislim da je to s obzirom na boju moje kose prošlo svršeno vrijeme, rekao je Kalinić i dodao bi se poslije mogao zaposliti na nekom fakultetu.

Prije najave svog odlaska s pozicije pročelnika zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Kalinić je za Dnevnik Nove TV komentirao pucnjave u glavnom gradu Hrvatske, rekavši da ga ta situacija brine kao i svakog građanina Zagreba.

- To brine svakog građanina Zagreba. Ne samo grada Zagreba, nego i Republike Hrvatske. To je prvenstveno posao Policijske uprave Zagrebačke i Ministarstva unutarnjih poslova. Trebalo se malo više poraditi na prevenciji, no nažalost nije. Vidimo da ima tog oružja, vidimo da ima tih dugih cijevi. Vidimo da nije odrađeno to da se povuče to oružje nakon rata koje je ostalo ilegalno, rekao je Kalinić.

- Mislim da će policija u vrlo skoro vrijeme pojačati tu akciju da smanji broj, ne samo ilegalnih dugih cijevi, jer sve duge cijevi su ilegalne, osim naravno lovaca koji imaju dozvolu. Naravno, morat će se pobrinuti što se tiče ovih kriznih točaka, morat će malo češće ići u ophodnje i raditi malo ozbiljnije pretrese, tako da se ne događa da naprave pretres, ne nađu ništa, a nakon toga da opet iz te iste kuće dođe do pucnjave.

Kalinić je rekao da Ureda za upravljanje u hitnim situacijama u takvim situacijama može samo smirivati ljude jer nije ovlašten za sigurnost u gradu Zagrebu. - Naš je ured osnovan prema Zakonu o zaštiti i spašavanju. prema tome mi samo možemo doći da raščišćavamo, ako se dogodi nešto vrlo ozbiljno, rekao je i dodao da je sigurnost u prva nadležnost MUP-a.

- Mislim da će MUP u suradnji sa svim građanima i gradskim službama morati ozbiljno poraditi na tome da smanji postotak ilegalnih cijevi i svih dugih cijevi koje se neovlašteno nalaze u kućama i koje su zaostale iz rata.

Kalinić je pitan ima li u planu uvoditi neka druga rješenja. - To je pitanje na državnoj razini. Osobno smatram da bi gradovi u Hrvatskoj koji imaju više od 100 tisuća stanovnika trebali imati svoju policiju, a isto tako smatram da s obzirom na situaciju koja se uvijek može komplicirati, iz ovog ili onog razloga, da bi naša temeljna policija morala ima zadovoljavajuću opremu u vozilima, pojasnio je.

- Jer, dok dođe interventna policija, prođe jako puno vremena, a temeljna policija se već nalazi na terenu. Trebala bi policija imati i u prtljažniku od auta dodatnu opremu, tipa kacige, pancirke i duge cijevi. Mislim da bi to bilo neophodno, naravno i plinske maske, ako se dogodi nešto drugo. Mislim da je to ona osnovna oprema koju bi temeljna policija u RH morala imati sa sobom, da drži situaciju pod kontrolom koliko može, ako dođe do daljnje pucnjave, dok ne dođe interventna policija.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama je rekao da njegov ured ima jako dobru suradnju s MUP-om i MORH-om, ali i da bi morali imati dobru suradnju i sa zaštitarskim tvrtkama te s primjerice Zagrebačkim holdingom.

- Gledajte, svatko tvrdi da je netko drugi kriv, to je klasična hrvatska priča. Kad god se nešto dogodi, onda nitko nije odgovoran za to, no točno se zna i to je točno zakonom propisano. No, naši zakoni su jako loše pisani, ali ipak se zna tko je za što odgovoran. Ured koji vodim nadležan je za zaštitu i spašavanje i to su njegove ingerencije, pojasnio je Kalinić.

- (MUP, MORH, zaštitarske tvrtke, Zagrebački holding i Ured za upravljanje u hitnim situacijama) je jedan organizam koji zajedno diše i mi moramo zajedno funkcionirati kako bi mogli rješavati probleme koji bi se mogli nenadano pojaviti u gradu Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:40