IZBORI 2015.

KALMETA U ZADRU POBIJEDIO KARAMARKA Osvojio više preferencijskih glasova od stranačkog šefa, Ostojić se već naslađuje

 CROPIX

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani u nedjelju donijeli su pregršt iznenađenja, ali i zanimljivosti.

Što se tiče neslužbenih rezultata, sve je poznato - nakon što su obrađena gotovo sva biračka mjesta razlika između lijeve i desne opcije je minimalna, a ključ u rukama drži Most.

Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-om nije slavila na za njih simbolički jako važnom mjestu, Velikom Trgovišću. U rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ujedno i osnivača HDZ-a, slavila je koalicija Hrvatska raste s 928 glasova, odnosno 42.2 % od ukupnog broja glasova. Domoljubna koalicija osvojila je 750 glasova ili 34.11 % od ukupnog broja. Most je i tu prošao solidno s malo više od deset posto osvojenih glasova. Osim u Velikom Trgovišću, koalicija SDP-a slavila je i u obližnjem Kumrovcu, s uvjerljivih 52,86 % glasova.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u IX. je izbornoj jedinici predvodio dominantnu Domoljubnu koaliciju koja je tu osvojila gotovo 50 posto glasova, dok je sam Karamarko osvojio ogromnih 42.925 preferencijskih glasova, daleko ispred zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete koji je osvojio 11.167 preferencijskih glasova. No, u samom Zadru, inače Karamarkovom rodnom gradu, Kalmeta je nadjačao svog stranačkog šefa te osvojio 4847 preferencijskih glasova, naspram Karamarkovih 3750.

Kandidat SDP-a u IX. izbornoj jedinici Ranko Ostojić u ponedjeljak se osvrnuo na Karamarkov zadarski izborni skor. 'Izuzetno je dobro da je gospodin Karamarko dobio takvu pljusku i definitivno se osramotio. U 9. izbornoj jedinici doživjeti da vam ni članovi vlastite stranke ne mogu dati preferencijalne glasove, samo govori o tome da ga ne želi ni HDZ, a kamoli narod Republike Hrvatske', izjavio je za HRT Ostojić.

Među zanimljivostima se ističe i težak poraz bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića, koji nije uspio ući u Hrvatski sabor. Štoviše, osvojio je samo 1604 preferencijska glasa, što je tek nešto više od jednog promila u odnosu na njegov rezultat u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:41