PRIČA SA STRADUNA

KAMERA SNIMILA POREZNOG INSPEKTORA Prodavačici je dao tri sekunde da mu uruči račun za kuglu sladoleda

Prema jednom od iskusnih inspektora s kojim smo razgovarali, dozvoljeno vrijeme za uručiti fiskalni račun je do 12 sekundi
 CROPIX

Ponoć je i 45 minuta. U jednu od slastičarni na Stradunu ulazi muškarac od kojih 45 godina, viši, tamnokos, malo krupniji, dolazi do pulta i pruža novčanicu. Prodavačica uzima novčanicu, sprema je u kasu, a potom u kornet stavlja jednu kuglu sladoleda, dodaje još jedan kornet, budući je prvi očito pukao, te pruža sladoled gostu, javlja Slobodna Dalmacija .

Kadrovi koji dalje slijede na snimci kamere dosta visoke rezolucije analizirat će se u središnjici Porezne uprave da se utvrdi što se točno dogodilo. Evo kako je nastavak izgledao na snimci:

Prodavačica se okreće prema kasi i ukucava račun. Dok je djevojka u okretu prema kasi, gost se okreće na peti i odlazi sa sladoledom u ruci. Prodavačica se okreće prema pultu s računom u ruci, ali od gosta ni traga, pa stavlja račun na pult, da bi ga dvije tri sekunde kasnije bacila u koš. Nakon kratkog vremena evo opet gosta sa sladoledom. U lijevoj drži sladoled, a u desnoj u visini glave značku poreznog inspektora. Dolazi sa strane pulta govori nešto djevojci, ona ga sluša pognute glave. On ulazi iza pulta, uzima mobitel, nekoga naziva i razgovara zadržavajući se u prostoru za prodavača još nekoliko minuta. U okolici i dalje nema nikoga osim jedne žene koja izvana cijeli taj prizor promatra.

Što je poslije bilo? Mlada prodavačica se rasplakala, račun je izvađen iz koša, ali nije bilo milosti, postupak je pokrenut. Kad se snimka pregleda može se zaključiti da je inspektor čekao da se slastičarna isprazni da bi imao čistu situaciju za ono što će uslijediti, a što će jako odjeknuti među velikom lokalnom ugostiteljskom zajednicom.

Uglavnom, gradom su se proširile priče o inspektorima koji igraju na trikove i ne dozvoljavaju prodavačima ni sekunde vremena da im daju račune. Na sličan način napisana je prijava jednom poznatom lokalu u Župi Dubrovačkoj, pekari na Pločama, a usput bilo je i zapisnika u nekoliko kafića i diskoteka. U jednu diskoteku ušao je crnac u šlapama, odjeven kao da se upravo vratio sa kupanja i krenuo u kontrolu.

Dubrovački ugostitelji boje se javnih reakcija. Kažu nije se lako s rogatim bosti, dok vrijedi pravilo plati, pa se žali. Svejedno opisana situacija zajedno sa kvalitetnom snimkom nadzora naći će se u pisanom prigovoru koji će ići na adresu Porezne uprave.

Pokušat će se dokazati da inspektor prodavačici nije ostavio dovoljno vremena da mu da račun. Prema jednom od iskusnih inspektora s kojim smo razgovarali, dozvoljeno vrijeme za uručiti fiskalni račun je do 12 sekundi, no u ovom slučaju nije prošlo više od 3 - 4 sekunde.

- Mi ne znamo što im je da se tako ponašaju. Maskiraju se, govore, bosanskim, ili srpskim jezikom, ili engleski, inspektorice glume da su polupijane, u djiru su i inspektori tamnije rase, sve ne bi li nam našli grešku. Nije to korektno ponašanje, a najmanje kad se prodavaču ne ostavi ni sekunde vremena da otkuca račun. Na koncu konca nije pristojno gostu prvo dati račun i naplatiti, a onda ono što je naručio - žali se jedan od najpoznatijih dubrovačkih ugostitelja.

Iz Porezne uprave još nema komentara na pritužbe na inspektorsko ponašanje u Dubrovniku. U pisanom odgovoru naveli su da će ispitati je li se postupalo korektno, te će dakako u skladu s time odlučiti o daljnjem postupanju.

Neslužbeno, Porezna uprava je ipak reagirala. Kako se može saznati u petak navečer je u Cavtatu održan tajni sastanak svih inspektora angažiranih na „dubrovačkom terenu“ sa šefovima. Razgovaralo se uglavnom o izrazito negativnim reakcijama javnosti na način njihova rada u Dubrovniku i je li potrebno dalje primjenjivati metode koje pomalo i vrijeđaju domaće poduzetnike. Što je dogovoreno nije poznato, ali hoće li se primjena takve metodologije nastaviti, znat će se vrlo skoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:08