NOVA ERA

KANADA PREUZIMA TRŽIŠTE 'TRAVE' Kako će od legalne marihuane država stvoriti biznis vrijedan čak 8,7 milijardi američkih dolara

Justin Trudeau
 REUTERS

Sve prihvaćeniji stav da marihuana nije mnogo štetnija od alkohola i da je treba legalizirati nije bio jedini razlog što je Kanada odlučila legalizirati tu laku drogu ne samo za medicinske, nego i za rekreativne svrhe.

Kanada je imala između 4,2 i 8,7 milijardi dodatnih razloga za tu odluku. S toliko će, naime, američkih dolara prodaja kanabisa svake godine pridonositi kanadskoj ekonomiji. Uzmemo li u obzir proizvodnju, prijevoz, osiguranje, druge proizvode od kanabisa, poreze i turizam, vrijednost te industrije u Kanadi se penje na procijenjene 23 milijarde dolara godišnje.

Hrabra odluka

Osim privatnog sektora koji će dobiti veliki “poguranac”, profitirat će i država koja bi, prema procjenama, trebala ubirati 400 milijuna dolara godišnje samo od prodaje marihuane i proizvoda na bazi marihuane. Od toga bi 25 posto trebalo ići u saveznu blagajnu, a ostalo ubiru pokrajine i koriste za lokalno financiranje.

Kanada se nada kako će joj hrabra odluka da postane druga zemlja svijeta nakon Urugvaja, a prva među zapadnim državama, koja je u potpunosti inkorporirala ovaj biznis kao legalan pomoći da se pozicionira na svjetskoj sceni kao izvoznik ne samo gotove robe, nego i tehnologije potrebne za proizvodnju, dakako medicinskog kanabisa. Kako pokazuju brojke, Kanada ima velik broj korisnika marihuane. Procjenjuje se da između 3,4 milijuna i šest milijuna ljudi koristi marihuanu u rekreativne svrhe. U Kanadi se troši 20 grama po stanovniku godišnje i troši oko 5,6 milijuna kanadskih dolara.

Justin Trudeau, progresivni kanadski premijer, još je u kampanji obećao legalizaciju. Jedan od predstavnika mlade generacije svjetskih šefova država priznao je da je konzumirao marihuanu čak i nakon što je kao političar sjeo u parlamentarne klupe. Od onih koji se protive legalizaciji svoju je odluku branio argumentima da će ona zaštititi mlade Kanađane i spriječiti kriminalce da ubiru dobit na crnom tržištu. Bez obzira na to, na društvenim mrežama bjesni rat onih koji vjeruju da će ozakonjenje imati veliku društvenu, zdravstvenu i sigurnosnu cijenu.

Kada je riječ o biznisu, velike korporacije vide samo priliku za zaradu. Mnoge od njih u niskom su startu za ulazak na tržište, primjerice Coca-Cola koja je pokrenula razgovore o novim napicima s nepsihoaktivnim sastojkom kanabidiolom. O sličnom razmišlja i proizvođač piva Corona.

Novi zakon

No, legalizacija ne bi trebala izgurati male, nezavisne proizvođače. U Kanadi se već prosvjedovalo protiv mogućnosti da novu industriju od kriminalaca preuzmu velike korporacije. Zato će prema novom zakonu postojati licence za male proizvođače i maloprodaju. Kupnja je dopuštena s 18 godina, građani će kod kuće moći sami uzgajati do četiri biljke, a utvrđena su i stroga pravila za označavanje i pakiranje. Izvoz ili uvoz marihuane u rekreativne svrhe je zabranjen.

Nakon što legalizacija danas stupi na snagu industrija će postati dio mainstreama, što znači da će se prihodi pribrajati u BDP. Doći će, kako predviđaju stručnjaci iz banke Toronto-Dominion, do skoka BDP-a u posljednjem kvartalu 2018., odnosno prvom kvartalu 2019. godine. No, stručnjaci ističu da je riječ o umjetnom rastu jer je tržište postojalo i prije, samo nije bilo uključeno u mjerenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:44