MILIJAN BRKIĆ

'Kao što sam i rekao na Predsjedništvu HDZ-a: Odbijam podržati ratifikaciju!'

Milijan Brkić
 Goran Mehkek / CROPIX

Broj HDZ-ovih saborskih zastupnika koji će u Saboru doista dignuti ruku protiv ratifikacije Istanbulske konvencije mogao bi biti manji nego što se sada spekulira u javnosti. Nakon sastanka HDZ-a i koalicijskih partnerase spekuliralo čak da bi iznenađenje mogao prirediti potpredsjednik Sabora i zamjenik šefa stranke Milijan Brkić, no on je to kasnije demantirao i ponovio kako ostaje protiv ratifikacije.

Naime, izvori s tog sastanka kažu kako se nakon Brkićeva izlaganja mogao steći dojam da bi se on, iako je jedan od glavnih protivnika ratifikacije, mogao na kraju i predomisliti.

Vojnik partije

- Neke Brkićeve izjave bile su dvojbene. Ponovio je da je protiv, ali i dodao - da kada Predsjedništvo donese odluku, onda se ta odluka treba i poštivati. Dojam je bio da će se on tako postaviti - ispričalo nam je nekoliko sudionika koalicijskog sastanka. Kažu kako je Brkić to pitanje ostavio otvorenim.

- Mislim da je to namjerno učinio i da ke kalkulirao - kaže jedan od naših sugovornika. Dodaje da je Brkić, tijekom rasprave između HDZ-ovaca i Hrvoja Zekanovića iz Hrasta, isticao kako je stranka na prvom mjestu. Neki govore kako je Brkić u prilično nezavidnoj poziciji kad je riječ o glasovanju o Istanbulskoj konvenciji.

- Brkić je zamjenik šefa HDZ-a, potpredsjednik je Sabora, a nakon odluke Predsjedništva koje je podržalo ratifikaciju s devetnaest glasova ‘za’ i šest ‘protiv’, te poslije jednoglasne odluke Vlade, neće mu biti jednostavno bez obzira na sva njegova opravdanja - komentirao je jedan član HDZ-a.

Korak po korak

Šef Kluba HDZ-a Branko Bačić jučer je novinarima na pitanje - hoće li zastupnicima HDZ-a biti dopušteno da glasaju prema savjesti, uzvratio da idu “korak po korak”.

- Nakon što uvrstimo Konvenciju u dnevni red Sabora, sazvat će se sjednica Kluba, ponovno ćemo raspraviti o Konvenciji koja je danas popraćena i s jednom rezervom i interpretativnom izjavom koja govori o stvarnoj suštini same Konvencije - kazao je Bačić. Komentirao je i mogućnost da Zekanović uskrati podršku vladajućima, podsjetivši kako je on u Sabor ušao na listi HDZ-a koja je u tom trenutku podržavala program koji je podrazumijevao usvajanje Istanbulske.

Skretnica

- Smatram da je u tom trenutku to znao ili je trebao znati. Mi i prije i sada tvrdimo isto - da ćemo podržati Konvenciju. Očekujem da će i dalje podržavati rad ove Vlade. Ako neće, to je njegova odluka, mi idemo dalje. Vlada još uvijek ima sigurnu većinu - kazao je Bačić. Zekanović je, podsjetimo, nakon što je Vlada jučer jednoglasno usvojila Istanbulsku konvenciju i uputila je u Sabor, kazao kako je to “skretnica u odnosima HDZ-a i Hrasta”. Nije, međutim, jasno htio reći hoće li napustiti koaliciju s HDZ-om.

Sve dileme oko njegova konačnog stava o ratifinaciji nedrale su jučer kasno popodne kada je Brkić za Jutarnji eksplicitno izjavio kako ostaje pri svojem . - Kao što sam glasao na sjednici Predsjedništva HDZ-a kad sam iznio jasan stav da ću biti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, isto tako ću glasovati i u hrvatskom Saboru, također protiv - izjavio je jučer Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora i zamjenik šefa stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:34