SVE POD UPITNIKOM

KAOS ZBOG BLOKADE ZAKONA Razvedeni nisu razvedeni, niti se ponovno mogu razvesti?!

Velika je zbunjenost i među stručnjacima i strankama, kaže Tatjana Vukman nakon što je Ustavni sud obustavio Obiteljski zakon
 Davor Pongračić/Cropix

Velika je zbunjenost i među stručnjacima i među strankama. Ljudi zovu i interesiraju se, naši pravnici na stalnoj su vezi s Ministarstvom, tražimo tumačenja i upute jer ne znamo što činiti - kaže Tatjana Vukman, ravnateljica splitskog Centra za socijalnu skrb.

Slično je jučer bilo u svim centrima za socijalnu skrb. Nakon što je prekjučer Ustavni sud privremeno obustavio novi Obiteljski zakon i naložio da se svi postupci koji se trenutno vode na temelju tog Zakona nastave po starom zakonu iz 2003. godine, stručnjaci ne znaju što da rade, a Ustavni sud jučer nije objavio nikakva dodatna tumačenja.

Razlike u zakonima

- Upitno je sve što smo radili do sada - kaže ravnateljica.

A treba krenuti doslovce od početka. Prema novom Zakonu, roditelji koji se razvode morali su se prvo obratiti centru za socijalnu skrb, zatim proći obavezno savjetovanje čiji je cilj postizanje dogovora o skrbi za djecu, zatim sastaviti roditeljski plan, o čemu pak centar sastavlja izvješće, uručuje ga partnerima koji se razvode i tek tada, po završetku savjetovanja, odlaze na sud.

Prema starom Zakonu, koji je od prekjučer opet na snazi, par se prvo treba javiti na sud, koji ga šalje u centar. Savjetovanje u starom zakonu ne postoji, već se institut sličan savjetovanju naziva posredovanje.

Niz apsurda

Što bi trebao učiniti centar za socijalnu skrb s parovima koji su usred postupka? Vrijedi li savjetovanje kao posredovanje? I tko će uopće obavijestiti ljude da je Ustavni sud suspendirao zakon te da oni, formalno, uopće nisu pokrenuli razvod?

- Niz je takvih slučajeva. Matičar ne smije upisati odluku o razvodu nakon odluke Ustavnog suda iako je donesena pravomoćna presuda. Apsurd je tim veći što se odredba o sporazumnom razvodu osoba bez djece ni u čemu nije mijenjala. Tako možemo imati par koji se pravomoćno razveo, ima presudu, ali ona nema nikakvih učinaka jer se ne može upisati u matične knjige. A ne mogu se ni ponovno razvesti - jer su već pravomoćno razvedeni - kaže Senija Ledić, sutkinja Županijskog suda u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:54