POLITIČKA BURA

KAOS ZBOG GAY PRIDEA U OSIJEKU 'Đapiću, hoćeš ti predvoditi povorku punu bičeva i lanaca?'

 Vlado Kos/Cropix

OSIJEK - Najava održavanja Povorke ponosa Osijek Pride 2014. u organizaciji osječke Udruge LiberOS za 6. rujna ove godine uzburkala je i osječke političke vode. HDSSB-ov vijećnik Mario Opačak, samo nekoliko sati nakon što je vijest o gay paradi u Osijeku objavljena na lokalnom internetskom portalu, pitao je čelnike Grada na sjednici Gradskog vijeća „jesu li dali dozvolu za održavanje ove manifestacije i koliko će se stotina tisuća kuna izdvojiti za njezino osiguranje“.

Posebno se pak obratio predsjedniku Gradskog vijeća Anti Đapiću upitavši ga hoće li on predvoditi „paradu koja će biti puna bičeva i lanaca.“ Na to je reagirao laburist Jaroslav Pecnik koji je Opačkov istup nazvao primitivnim, nakon čega je nastao metež u vijećnici te međusobna prozivanja vijećnika s konzervativnim stavovima poput HDSSB-ovog Krešimira Bubala i onih liberalnijih nazora, kao što je Pecnik.

- Neću sudjelovati u toj koloni, jer me ništa na to ne obvezuje. Kada bi Grad izdavao dozvole za ovakva događanja, ja bih bio protiv. Iako sam demokratičan čovjek, imam svoje stavove koje sam izrazio i glasujući za inicijativu U ime obitelji - poručio je Đapić, dok je gradonačelnik Ivan Vrkić bio nešto „mekši“, kazavši da je Osijek otvoren grad za sve i da će organizatori „ako budu tražili dobiti 5000 kuna, ali ja neću biti na čelu te parade, ako se ona zbilja organizira.“

Inače, prema najavama Udruga LiberOS, koja je osnovana s ciljem zaštite ljudskih prava s naglaskom na pravima LGBTIQ zajednice, povorku ponosa najavila je za 6. rujna u 11 sati, a krenuti bi trebala s Trga Ante Starčevića. Za srijedu, 2. Srpnja u 19 sati najavili su sastanak u Info centru za mlade na koji su pozvali zainteresirane za sudjelovanje u organizaciji Pridea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:46