DRAMA NA ATLANTIKU

KAPETANOVI PRIJATELJI PUNI NADE 'Nove informacije daju nam nadu da je na vidiku sretan kraj potrage! Uvjereni smo da će spasioci danas naći Dinu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.10.2019. u 15:28

BOURBON OFFSHORE

Dino Miškić (u krugu)

 

I dok tisuće ljudi sa strepnjom iščekuju nove vijesti s Atlantika, prijatelji kapetana Dina Miškića, koji su doslovce digli svijet na noge kako bi ga pronašli, upravo su objavili novu vijest u Facebook grupi koja rapidno raste.

- Informacija da je ispušteno signalno raketno svjetlo daje nam nadu da je na vidiku sretan kraj ove potrage! Čekamo dobre vijesti u koje smo vjerovali svih ovih dana. Hvala vam što vjerujete s nama! Kampanja Go Get Funding neočekivano napreduje s do sad prikupljenih više od 20.000 eura.

Čvrsto vjerujemo da će se Dino i njegova posada danas (utorak) naći! U tom ćemo slučaju sva sredstva proslijediti obiteljima pomoraca čiji su životi izgubljeni u nesreći Bourbon Rhodea - objavila je prijateljica obitelji Đurđa Vrljević Šarić.

Grlić Radman: 'Izvršili smo veliki pritisak'

I ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak je komentirao potragu za kapetanom Miškićem istaknuvši da je to zasluga i cijelog hrvatskog državnog vrha te svih hrvatskih državnih institucija koje su se aktivno uključile i izvršile velik diplomatski i politički pritisak.

- Hrvatska služba vanjskih poslova, Ured premijera i hrvatsko veleposlanstvo u Parizu od 26. rujna u stalnom su kontaktu s nadležnim francuskim i američkim vlastima - rekao je ministar novinarima na Markovu trgu.

Najnovije informacije su, dodao je, da je u noći na utorak bila ispaljena raketa i da su u zoru u potragu poslani brod francuske brodarske kompanije Bourbon Offshore te zrakoplov opremljen specijalnim instrumentima za pretraživanje mora.

Ministar je naglasio da se u slučaj uključio cijeli hrvatski državni vrh i sve hrvatske državne institucije i da su i MVEP i premijer i predsjednica izvršili velik diplomatski i politički pritisak da se nastavi tragati za nestalim pomorcima.

- MVEP i naše veleposlanstvo u Parizu su 24 sata, koordinirano s Uredom premijera, aktivno angažirani u onom opsegu u kojem politika i diplomacija mogu učiniti svoje - rekao je Grlić Radman, napomenuvši kako je razgovarao i s kapetanovom suprugom Marijanom Kedžo Miškić.

Na pitanje jesu li u potrazi angažirane dovoljne snage, ministar je odgovorio da u zadnjih 20 godina nije bilo tako opsežne potrage te da su potrage do sad obično završavale ranije.

U potragu uključen i SAD

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u nedjelju pisanim putem od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražila da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem, rekla je novinarima na Markovu trgu da u potragu nije uključena samo Francuska, nego i neke druge države, uključujući SAD te da se nestale traži i pomoću satelita i dronova.

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.

Dosadašnja potraga, reducirana u petak nakon tjedan dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca. Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući kapetana Dina Miškića koji nije pronađen.

Uz Miškića, na brodu su bili ukrajinski te po jedan ruski, južnoafrički i filipinski član posade.

Osim hrvatske predsjednice, i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij također je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražio da ne odustane od potrage.

Prefektura Martiniquea u ponedjeljak je objavila da je u noći na ponedjeljak uočena "moguća signalna raketa" u blizini područja potrage za potonulim brodom Bourbon Rhode, prenio je francuski list Le Parisien.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo