NESHVATLJIVA OKRUTNOST

Kaprije: Sačmaricom ustrijelio dupina koji je iskočio iz mora

Obdukcija dupina iz šibenskog akvatorija otkrila je da je životinja bila žrtva iživljavanja. Ako se monstrum nađe prijeti mu kazna od 200 tisuća kuna
 Marija Mihić/cropix

ŠIBENIK - Odrasli mužijak dobrog dupina o kojem smo pisali početkom travnja nakon što ga je obitelj Zorana Kričke pronašla privezanog o hrid na južnoj strani Kaprija , u uvali Nozdra, ubijen je i to iz sačmarice.

Utvrđeno je to na vještaćenju koje su na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu obavili dr.Hrvoje Gomerčić, dr. Martina Đuras Gomerčić, dr. Hrvoje Lucić, dr. Tomislav Gomerčić, dr. Darinka Škrtić i mr. Snježana Ćurković. Dupin je pogođen olovnom sačmom u lijevu stranu prednje polovice tijela što je izazvalo unutarnje krvarenje i smrt životinje.

Procjenjeno je da je dupin bio star oko 10-11 godina, a truplo je bilo staro oko mjesec dana. Prije nego ga je nepoznati počinitelj ubio životinja je bila zdrava i normalno se hranila i lovila plijen, o čemu govore ostaci ulovljenih životinja u „predželucu“.

- Ubijena je vjerojatno u ožujku, a pogođena najvjerojatnije u trenutku kad je iskočila iz mora - stoji u nalazu. Životinja nije uginula odmah, nego se još mučila nakon ranjavanja.

Rane nisu bile odmah vidljive prilikom pronalaženja trupla jer je ono već bilo u stanju raspadanja. Kalkulira se o tome da su zrna olovne sačme ispaljena iz lovačkog oružja, a poznato je da u relativnoj blizini postoje dva lovišta, na Tijatu i na Oštrici.

Javna ustanova za gospdarenje zaštićenim dijelovima prirode iz Šibenika podnijela je kazneno prijavu protiv nepoznata počinitelja jer je dupin zaštićen Zakonom o zaštiti prirode i to kao strogo zaštićena životinja.

Predviđena novčana kazna kreće se od 25.000 do 200.000 kuna, a Kazneni zakon predviđa i zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:58