NESHVATLJIVA OKRUTNOST

Kaprije: Sačmaricom ustrijelio dupina koji je iskočio iz mora

    AUTOR:
    • Arhiva

  • OBJAVLJENO:
  • 29.04.2010. u 18:34

CROPIX

Obdukcija dupina iz šibenskog akvatorija otkrila je da je životinja bila žrtva iživljavanja. Ako se monstrum nađe prijeti mu kazna od 200 tisuća kuna

ŠIBENIK - Odrasli mužijak dobrog dupina o kojem smo pisali početkom travnja nakon što ga je obitelj Zorana Kričke pronašla privezanog o hrid na južnoj strani Kaprija , u uvali Nozdra, ubijen je i to iz sačmarice.

Utvrđeno je to na vještaćenju koje su na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu obavili dr.Hrvoje Gomerčić, dr. Martina Đuras Gomerčić, dr. Hrvoje Lucić, dr. Tomislav Gomerčić, dr. Darinka Škrtić i mr. Snježana Ćurković. Dupin je pogođen olovnom sačmom u lijevu stranu prednje polovice tijela što je izazvalo unutarnje krvarenje i smrt životinje.

Procjenjeno je da je dupin bio star oko 10-11 godina, a truplo je bilo staro oko mjesec dana. Prije nego ga je nepoznati počinitelj ubio životinja je bila zdrava i normalno se hranila i lovila plijen, o čemu govore ostaci ulovljenih životinja u „predželucu“.

- Ubijena je vjerojatno u ožujku, a pogođena najvjerojatnije u trenutku kad je iskočila iz mora - stoji u nalazu. Životinja nije uginula odmah, nego se još mučila nakon ranjavanja.

Rane nisu bile odmah vidljive prilikom pronalaženja trupla jer je ono već bilo u stanju raspadanja. Kalkulira se o tome da su zrna olovne sačme ispaljena iz lovačkog oružja, a poznato je da u relativnoj blizini postoje dva lovišta, na Tijatu i na Oštrici.

Javna ustanova za gospdarenje zaštićenim dijelovima prirode iz Šibenika podnijela je kazneno prijavu protiv nepoznata počinitelja jer je dupin zaštićen Zakonom o zaštiti prirode i to kao strogo zaštićena životinja.

Predviđena novčana kazna kreće se od 25.000 do 200.000 kuna, a Kazneni zakon predviđa i zatvor.

Izdvajamo