OGLASIO SE NA FACEBOOKU

KARAMARKO O BOJKOTU JASENOVCA 'Osuda totalitarnog režima važnija je od jeftinog politikanstva, pozivam vas da još jednom razmislite...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.04.2016. u 12:29

Tonči Plazibat / EPH

Ovogodišnja komemoracija žrtava koncentracijskog logora u Jasenovcu bit će obilježena bojkotom Koordinacije židovskih općina, vjerska zajednice Bet Israel te Srpskog narodnog vijeća.

Iz SNV-a svoj su kao razloge bojkota naveli opću atmosferu u društvu i poruke koje dolaze iz Ministarstva kulture i ministra Zlatka Hasanbegovića. Ministarstvo i ministar su se, tvrde, oglušili na dopis, kojim su institucije naroda žrtava jasenovačkog logora i predstavnici antifašističkih organizacija zajednički izrazili nezadovoljstvo postavom i odgađanjem imenovanja savjeta jasenovačkog muzeja te pozvali na razgovor o ovogodišnjoj komemoraciji.

Ponukan serijom najava o nedolasku na komemoraciju, o svemu se na svojem službenom Facebooku profilu izjasnio i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Status prenosimo u cijelosti:

[UJEDINIMO SE U POŠTOVANJU PREMA ŽRTVAMA]

Naša ne tako davna prošlost ostavila nam je sjećanje na previše žrtava za ovako malen narod. Ova istina je još teža i bolnija ako se zna da su tako brojna masovna stratišta nastala kao posljedica, po ideološkom predznaku različitih totalitarnih sustava.

Osuda svake vrste totalitarizma i poštovanje prema svim žrtvama, odluke su oko kojih se mora ujediniti hrvatsko društvo. Zato osuđujem svaki pokušaj da se preko pijeteta prema žrtvama totalitarnih sustava unose nove podjele među hrvatskim građanima.

Pozivam sve one koji su najavili bojkot komemoracije u Jasenovcu da još jednom razmisle o svojoj odluci i da im poštovanje prema žrtvama i ponovljena osuda totalitarnog režima budu važniji od jeftinog dnevnog politikantstva čiji učinci i onako ne traju dulje od dva tri dana.

Jedinstvo u osudi totalitarizma i poštovanje prema žrtvama takvih političkih sustava treba ostati generacijama koje dolaze kao naše civilizacijsko naslijeđe.[UJEDINIMO SE U POŠTOVANJU PREMA ŽRTVAMA]Naša ne tako davna prošlost ostavila nam je sjećanje na previše žrtava za...

Posted by Tomislav Karamarko on  Saturday, 9 April 2016


Izdvajamo