PREDSJEDNIČKI IZBORI

KARAMARKO ODABRAO Grabar- Kitarović u utrci za Pantovčak: 'Prednost je što je žena'

K. Grabar-Kitarović, kojoj mandat u NATO-u traje do 1. srpnja, bit će i nositeljica HDZ-ove liste na EU izborima

Kolinda Grabar-Kitarović i Željko Reiner, kako doznajemo, kandidati su o kojima vodstvo HDZ-a ozbiljno razmišlja da da se suprotstave Ivi Josipoviću na predsjedničkim izborima. Bivša ministrica vanjskih poslova i aktualna pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju prva je njihova opcija za kandidaturu, a akademik i potpredsjednk Sabora Željko Reiner rezervna varijanta.

- Službene odluke još nema, ali je točno da računamo na Kolindu Grabar-Kitarović, a ako se okolnosti promijene, na Reinera - potvrdio nam je danas izvor iz HDZ-a. On je ustvrdio kako Kolindu smatraju idealnom kandidatkinjom.

Prednost je što je žena

- Obnašala je brojne funkcije, bila ministrica, veleposlanica u SAD-u, sad je u NATO-u... Ima veliko političko i diplomatsko iskustvo, obrazovana je, sposobna, govori nekoliko jezika, a uz to je i žena, što može biti prednost - rekli su za Kolindu Grabar u HDZ-u. Oni drže da joj se nema što prigovoriti jer za sobom ne vuče afere, a ne protive joj se, ističu, čak ni oni izrazito desno orijentirani u stranci.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, doznali smo, u redovitom je kontaktu s Kolindom Grabar-Kitarović, a nekoliko su se puta sreli u Zagrebu. Nekoliko visokopozicioniranih članova stranke potvrdilo nam je da je Riječanka iznimno zainteresirana za ponudu. Uz to, bivša ministrica, kako tvrde naši izvori, mogla bi biti i nositeljica zajedničke liste HDZ-a i partnera za europske izbore.

- Mandat u NATO-u Kolindi istječe 1. srpnja i ne bi trebalo biti problema u vezi s tim da se nekoliko mjeseci prije angažira oko europskih izbora. Ima se pravo brinuti o svojoj daljnjoj karijeri i poslu, a u krajnjem slučaju može uzeti i dopust - objasnili su u HDZ-u.

Ime bivše ministrice kao moguće HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu spominjalo se u medijima i prije nešto više od godinu dana, no sada su stvari očito postale vrlo ozbiljne. U prilog tome govore i informacije iz HDZ-a da se u stranci u vezi s njenim angažmanom razrađuju detalji. Jedan od njih je i da će sama moći odabrati najbliže suradnike i tim za kampanju.

Kolinda Grabar-Kitarović nije krila da bi nakon isteka mandata u NATO-u karijeru htjela nastaviti u Hrvatskoj. Bila je, kako se pričalo u visokim političkim krugovima, zainteresirana za mjesto voditeljice predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, ali se s njezinim mogućim angažmanom navodno nije složio šef Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Brza i bogata karijera

Koliko je to bilo ozbiljno teško je reći, ali je bivša ministrica očito provjeravala na kakve opcije može računati kad napusti NATO.

Kako bilo, Kolinda Grabar- Kitarović iza sebe ima bogatu karijeru. U Ministarstvu vanjskih poslova, kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, zaposlila se 1993., a četiri godine poslije otišla je u hrvatsko veleposlanstvo u Kanadi. Na izborima 2003. ušla je u Sabor, a od 2005. do 2008. bila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija. Tijekom njezina mandata Hrvatska je počela pregovore za članstvo u EU, a ona je postala voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju EU.

Prva na vrhu NATO-a

Od 2008. do 2011. bila je veleposlanica u SAD-u, a u srpnju 2011. imenovana je pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju te tako postala prva žena u vrhu NATO-a. I u javnosti je bivša ministrica prilično omiljena, pa čak i među političkim protivnicima.

Sanader je otjerao, a Mesić joj pomogao

Najviše je problema, zapravo, imala u vlastitim stranačkim redovima. Protiv nje se okrenuo bivši premijer Ivo Sanader koji joj je na početku pomogao u karijeri. Sukobili su se jer je Sanaderu počela smetati njezina sve veća popularnost, a ona sama, kako se tada pričalo, nije mogla podnijeti da joj on kontrolira svaki potez.

Zbog narušenih odnosa sa Sanaderom, 2007. nije ušla u njegovu Vladu i tada ju je iz neugodne situacije spasio bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Pomogao joj je, naime, da ode na mjesto veleposlanice u SAD.

Za Kolindu Grabar-Kitarović veže se samo jedna afera - ona kada je, kao veleposlanica u SAD-u, nedopušteno koristila službeni automobil u privatne svrhe.

Tada joj je HDZ pripremao smjenu, ali ju je zaštitio aktualni predsjednik Ivo Josipović, s kojim je Kolinda Grabar također u dobrim odnosima. Uzevši to u obzir, utrka za šefa države mogla bi biti prilično zanimljiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:15