SKUP U KONAVLIMA

KARAMARKO 'Tko priča protiv HDZ-a, priča protiv vlastitog naroda. HRT radi na destrukciji suradnje HDZ-a i Mosta. Pupovac? Pa i on zna imati nezgrapne izjave'

 Nikša Duper / EPH

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko u Čilipima, gdje je nazočio proslavi 26. obljetnice utemeljenja stranke u Konavlima, osvrnuo se na pismo Milorada Pupovca predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović. Karamarko je istaknuo kako je svjestan neugodnosti koju je doživio Pupovac, no kako predsjednik Srpskog narodnog vijeća može biti siguran da nije ugrožen jer se u Hrvatskoj poštuju prava manjina.

- Takve pojave osuđujem, to je nekultura. Gospodin Pupovac mora biti svjestan kako on kao pripadnik nacionalne manjine nije ugrožen i kako ima maksimalna prava. Mi naše sugrađane srpske nacionalnosti cijenimo i s njima surađujemo i ne pravimo nikakve razlike između Srba, Hrvata, Čeha, Slovaka itd. Nađu se uvijek neki pojedinci, ali i gospodin Pupovac nekad zna možda biti nezgrapan u nekoj izjavi. Ipak osuđujem takve nekulturne izjave – istaknuo je Tomislav Karamarko.

Upitan za sudbinu ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, prvi potpredsjednik hrvatske Vlade poručio je da on mora otići, no kako se ne radi o nikakvoj 'čistki'.

– Nisam zadovoljan kako se vodi HRT. Kao i ostali građani i ja plaćam pretplatu, a javna televizija pretvorena je u televiziju samo jedne stranke. HRT se mora početi ponašati profesionalno – zaključio je Karamarko.

Nezadovoljstvo medijima Karamarko nije krio ni u pozdravnom govoru.

- HDZ je trn u oku mnogima. No nisu shvatili sa kada pričaju protiv HDZ-a da pričaju protiv vlastitog naroda. HDZ je nada, a nada je neuništiva. Iako oni imaju medije koji su u protekle četiri godine, a i u ovom prijelaznom razdoblju odradili prljav posao te sve što je domoljubno proglašavali opasnim i pogrešnim. No pokazalo se da kada je HDZ na koljenima, onda je i Hrvatska – poručio je predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko u Čilipima na proslavi 26. obljetnice utemeljenja stranke u Konavlima, javlja Dubrovački vjesnik . Među ostalim, naglasio je i kako proces detuđmanizacije bio proces dekroatizacije, što je bio i razlog poraza HDZ-a na izborima nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

– HDZ smo stoga morali vratiti Tuđmanu, kojeg su proglašavali diktatorom. HDZ više nikome neće dati da blati Tuđmana. Zračna luka Zagreb nosit će njegovo ime, dobit će veliki spomenik u Zagrebu, a neki trgovi i ulice uskoro će promijeniti imena. Budite sigurni u to – poručio je Karamarko te se osvrnuo i na prve korake nove Vlade. – Uvozimo 70 posto hrane jer je poljoprivreda u proteklih 25 godina sustavno uništavana da bi se nekim pojedincima osiguralo bogaćenje. Ovo su teške riječi, no za 7 do 8 godina moramo početi proizvoditi svoju hranu. Zato nam je navodnjavanje jedan od prioriteta – naglasio je prvi potpredsjednik Vlade.

Čestitajući obljetnicu konavoskim hadezeovcima, njihov predsjednik kazao je kako nije bilo isto prije 26 godina osnivati HDZ u Konavlima i u Zagrebu te kako je na krajnjem jugu trebalo jako puno hrabrosti. – Luka Korda postao je institucija HDZ-a, i kada vidim Dubrovnik, vidim i njegovo lice. Ostanite i dalje svjetionik domoljublja i hrvatstva ovdje – poručio je Karamarko načelniku općine Konavle, Luki Kordi.

Konavoske HDZ-ovce osim Tomislava Karamarka pozdravila je i potpredsjednica stranke i europarlamentarka Dubravka Šuica, saborska zastupnica Sanja Putica i predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić, a na proslavu u Čilipe među ostalim došli su i HDZ-ovi načelnici općina Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja i Stona te predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća Mato Franković.

U ime domaćina goste su pozdravili predsjednik konavoskog HDZ-a Ivo Simović i načelnik općine Luka Korda.

– U Konavlima je u tijeku Domovinskog rata spaljeno 75 posto kuća samo zato jer smo pošli za Tuđmanom. No bolje da su nas spalili nego da smo sada pod njima – kazao je Korda naglasivši kako je HDZ stvorio hrvatsku državu te da su se drugi tek kasnije pridružili. Korda je Tomislava Karamarka pozvao na otvaranje novog Doma za starije za Uskrs te od njega zatražio da na unutarstranačkim izborima bude kandidat za predsjednika stranke.

Sanja Puitca pak od prvog potpredsjednika Vlade zatražila da Vlada realizira projekt Pelješkog mosta, nastavi investicije u Zračnu luku Dubrovnik, izgradi brzu cestu od Dubrovnika do aerodroma te riješi teritorijalno pitanje Prevlake.

– Konavle su još uvijek veliki turistički i gospdarski potencijal i zaslužuju pažnju ove Vlade posebice nakon što ih je bivša ignorirala protekle četiri godine – zaključila je Sanja Putica.

Čvrsto iza ministra kulture, Oreškovićev supotpis za smjenu Lozančića očekuje uskoro

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u subotu u Konavlima kako čvrsto stoji iza ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te kako neće dopustiti oporbi da preko medija smjenjuje ministre Domoljubne koalicije, a istaknuo je i kako premijerov potpis na smjenu Dragana Lozančića s čela SOA-e očekuje u sljedećih nekoliko dana.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon proslave 26. obljetnice osnutka HDZ-a u Konavlima, Karamarko je rekao kako Hasanbegović nije uteg Vladi. 'Zašto bi on bio uteg Vladi, mi stojimo iza njega i njegove izjave. Počelo je s Crnojom, nastavilo se s Hasanbegovićem. Tko je sljedeći, koji je to prag tolerancije da će nama opozicija kroz medije smjenjivati ministre. Ne dolazi u obzir, ovo je crta iza koje se ne povlačimo', rekao je Karamarko.

Karamarko je odgovarajući na novinarsko pitanje istaknuo i kako će biti puno nadzora u SOA-i jer je bilo indicija o nepravilnostima u radu te službe, a naglasio je kako će vrijeme pokazati na koje je sve načine Lozančić prekršio zakon.

Naglasio je i kako se ne slaže s kolegama iz Mosta koji smatraju da bi Odbor za nacionalnu sigurnost trebao raspraviti o smjeni Dragana Lozančića prije nego je potpiše premijer Tihomir Orešković.

'Gospođa predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je rekla kako više nema povjerenja u gospodina Lozančića i tu je priča završila oko tog dijela. Očekuje se potvrda smjene u sljedećih nekoliko dana. Premijer si je uzeo vrijeme za proučavanje cijelog slučaja, što je legitimno', rekao je on.

"HRT je u funkciji jedne stranke, Radman treba otići"

Na pitanje novinara je li najava smjene ravnatelja HRT-a čistka, istaknuo je kako smjena Gorana Radmana s čela HRT-a nije čistka u javnoj upravi. 'Nisam zadovoljan tim javnim servisom koji svi mi plaćamo. Ta televizija je u funkciji jedne stranke i u funkciji destrukcije političke suradnje Mosta i HDZ-a. Gospodin Radman treba otići i ta struktura se mora početi ponašati profesionalno, objektivno, a ne navijački', rekao je on.

Na upit o možebitnom svjedočenju u Njemačkoj video linkom, Karamarko je rekao kako je služba iznijela mišljenje kako ne bi bilo dobro da on kao nekadašnji čelnik svjedoči jer je mišljenje o dokumentu zbog kojeg je pozvan već iznio jedan djelatnik SOA-e.

Upit što se može očekivati od ove Vlade na jugu Hrvatske, te što je s rješavanjem pitanja Prevlake i Pelješkog mosta, Karamarko je odgovorio kako je Dubrovačko-neretvanska županija prioritet.

'Pelješki most je prioritet prioriteta i mi idemo u gradnju mosta. Moramo riješiti pitanje Prevlake sa susjedima što prije', rekao je Karamarko.

Upitan za eventualnu izmjenu trase brze ceste Zračna luka Dubrovnik - Dubrovnik, s obzirom da su načelnici općina Konavle i Župa dubrovačka u nekoliko navrata, bezuspješno tražili izmještanje te trase, Karamarko je rekao kako se za to treba savjetovati sa stručnjacima.

'U svakom slučaju morate znati da nama hrvatski jug i ova županija previše znače i da su strateški preznačajni za Hrvatsku i da će se puno ulagati upravo ovdje', rekao je Karamarko.

Tuđman će dobiti spomenik u Zagrebu, neki trgovi i ulice mijenjat će imena

Karamarko je u svom govoru na proslavi obljetnice najavio kako će dr. Franjo Tuđman dobiti veliki spomenik u Zagrebu, istaknuo kako će se zagrebačka zračna luka zvati upravo po prvom hrvatskom predsjedniku te najavio promjenu imena nekih ulica i trgova.

Kritizirajući SDP-ovu vlast rekao je kako je u njihovom mandatu 93 tisuće Hrvata iselilo iz ove zemlje samo u Njemačku, te kako je broj Hrvata primjerice u Sjevernoj Irskoj toliki da je Katolička crkva morala poslati svećenika koji može tamo držati misu.

Ponovio je kako postoje indicije da su se u izbornoj noći 'na čudan način brojali glasovi', te da je na traženje Mosta da ne bude premijer "razmišljao 26 ili 38 sekundi".

'Moje povlačenje kao vašeg predsjednika korak unatrag je u tom trenutku bilo dobro za Hrvatsku. Sve je trebalo napraviti da komunisti odu s vlasti', rekao je Karamarko.

Istaknuo je kako su hrvatsko gospodarstvo i poljoprivreda upropaštavani jer se jedna grupa ljudi trebala obogatiti.

'Hrvatska mora prestati uvoziti hranu kroz 7-8 godina i da počnemo koristiti ono što Hrvatska ima', rekao je on. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:51