POTRAGA ZA SAVEZNICIMA

Karamarkova diverzija: Šef HDZ-a okuplja sindikate za rat protiv Milanovića

Vilim Ribić: Da, zanima nas što HDZ ima reći, ovo je sada, uostalom, novi HDZ
 Tomislav Krišto/CROPIX

Šefovi četiriju velikih sindikalnih središnjica prihvatili su poziv novog šefa HDZ-a Tomislava Karamarka na zajednički sastanak. Sastanak će se održati preksutra u sindikalnom sjedištu na Krešimirovu trgu, a nasuprot Karamarku naći će se Vlado Novosel (Savez samostalnih sindikata Hrvatske), Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati), Ozren Matijašević (Hrvatska udruga sindikata) i Damir Jakuš (Udruga radničkih sindikata Hrvatske).

- Nisam još dobio poziv od HDZ-a, ali ako na sastanak idu ostali čelnici sindikata, ići ćemo i mi. Naši odnosi sa sadašnjom vlasti su ispod svih naših očekivanja. Svakako nas zanima što HDZ ima reći. Uostalom, ovo je sada novi HDZ - rekao nam je danas Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata.

Sindikalna računica

Susret sa sindikalnim liderima jedan je od prvih koraka u Karamarkovu planu izgradnje novog HDZ-a, koji, u tom smislu, treba popraviti, a poslije i učvrstiti odnose s najjačim sindikatima u Hrvatskoj. HDZ-u u prilog idu loša ekonomska situacija i katastrofalne socijalne okolnosti u državi. Vlada premijera Zorana Milanovića u proteklih sedam mjeseci nije uspjela zaustaviti, a kamoli preokrenuti negativne gospodarske prilike, smanjiti nezaposlenost, dok za sada nema ni naznaka većih inozemnih investicija koje bi pokrenule rast.

Sve su to okolnosti koje idu na ruku opoziciji i susretom sa sindikatima, ali i Hrvatskom udrugom poslodavaca.

- Sasvim je primjereno da razgovaramo s bivšim socijalnim partnerima s obzirom na to da je ova vlast kilava i ne može izvući zemlju iz krize - poručuju iz HDZ-a.

S druge strane, i sindikalisti imaju svoju računicu.

- Imamo ozbiljne ciljeve i trebamo saveznike u Saboru, pa nemamo ništa protiv ako je to i HDZ - potvrdio je jedan sindikalni čelnik za Jutarnji.

Sindikati su prije godinu dana prikupili 716.000 potpisa za organiziranje referenduma protiv izmjena Zakona o radu. Iako je i Milanović potpisao sindikalni zahtjev, referendum nije organiziran, a sadašnja Vlada to i ne namjerava učiniti.

Potraga za saveznicima

Uostalom, u međuvremenu se promijenila situacija, a u lipnju su ove četiri sindikalne grupe i službeno zahtijevale raspisivanje referenduma o kolektivnim ugovorima. Milanovićeva je Vlada ignorirala zahtjev, baš kao i sindikalnu ideju da se liberaliziraju uvjeti za raspisivanje referenduma tako što bi bilo dovoljno samo 200 tisuća potpisa, koji bi se prikupljali punih mjesec dana.

Paralelno s uspostavom kontakata sa sindikalnim vođama, Karamarkova ekipa počela je tražiti saveznike i među poslodavcima. Glavni dio odradio je, doznajemo, Domagoj Milošević, bivši potpredsjednik za investicije u Vladi Jadranke Kosor, koji je u prošlosti bio član HUP-ova vodstva. Miloševiću je to prilika i za osobnu promociju nakon što je doživio poraz na nedavnom Izbornom saboru HDZ-a i sada se pokušava reetablirati u stranci.

Vlada u sjeni

Osim sa sindikatima i poslodavcima, HDZ je proteklog tjedna počeo razgovore o suradnji i sa Strankom umirovljenika, Blokom umirovljenici zajedno, te s čelnikom HSS-a Brankom Hrgom i Ružom Tomašić, šeficom HSP-a dr. Ante Starčević.

- Sve su to preliminarni dogovori i prilika da se bolje upoznamo. Za sada idemo korak po korak, ali HDZ ima plan za gospodarski oporavak zemlje i uskoro ćemo ga iznijeti - tvrdi jedan od čelnika stranke.

HDZ-ovci, doznajemo, privode kraju i osnivanje Vlade u sjeni, a uskoro će biti poznata imena koja će sjediti u stručnim timovima. Vladu u sjeni Karamarko je najavio još u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:21