PODACI O GRADNJI SOA-E

Karamarkovo špijunsko gnijezdo:Jedina obavještajna centrala nasvijetu u vlasništvu - banke!

Ukupna izgradnja koštala je 436 milijuna kn, a država mjesečno plaća ratu leasinga 3,3 milijuna kuna
 Srđan Vrančić/CROPIX

Na zahtjev Jutarnjeg lista, deklasificirani su podaci o gradnji hrvatskog špijunskog centra, odnosno zgrade Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) na križanju Vukovarske i Savske ulice u Zagrebu, koji su do prije desetak dana bili državna tajna.

Dvije trafostanice

Nakon višetjednih pokušaja i apeliranja kod Vlade, 26. lipnja sastao se Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija i skinuo oznaku tajnosti s financijskih i drugih podataka o gradnji SOA-ina sjedišta koji su tako postali dostupni javnosti.

Saznali smo tako da je gradnja zgrade od 42.000 kvadrata koštala gotovo 60 milijuna eura s PDV-om. Točnije, trošak izgradnje građevine s dvije trafostanice iznosio je 354,664.229,81 kuna ili 48,6 milijuna eura (bez PDV-a), odnosno 436,237.002,67 kuna s uključenim PDV-om.

Futuristička zgrada građena je tijekom 2009. i 2010., a njezinim završetkom SOA je izašla iz dotadašnjih prostora u Gruškoj 20 i 22, gdje su se uselili Agencija za upravljanje državnom imovinom i Državna geodetska uprava.

Najbolja ponuda

Izgradila ju je tvrtka Kamgrad u vlasništvu poduzetnika Drage Kamenskog, koji je, prema dostupnim podacima, bio najpovoljniji u nadmetanju. Osim Kamgrada, u nadmetanju su sudjelovale tvrtke Tempo-Inžinjering, Profectus, Ing-Grad i Tehnika. Objekt je građen prema idejnom rješenju tvrtke APZ Inžinjering iz Zagreba. No, zanimljivo je da je zgrada SOA-e vjerojatno jedini objekt od nacionalnog značaja u svijetu koji je u potpunosti građen i opreman putem leasinga. Tako je trenutni vlasnik sjedišta SOA-e Raiffeisen Leasing kojem država svakog mjeseca kroz deset godina mora platiti ratu od 443.056,22 eura, koja se plaća po srednjem tečaju HNB-a na dan uplate, odnosno, prema jučerašnjem tečaju HNB-a, iz državnog se proračuna mjesečno za zgradu SOA-e izdvaja 3,309.629,96 kuna!

Operativni leasing dignut je s kamatom od 6,36 posto, a u ukupnu vrijednost leasinga koji s kamatom iznosi 56,509.945,33 eura nije uračunat PDV od 25 posto. Takva je ponuda, prema podacima SOA-e, bila najprihvatljivija u konkurenciji Raiffeisena i PBZ Leasinga, Croatia Leasinga te Hypo Leasing Croatia.

Odriješene ruke

- Napominjemo da je sukladno Odluci Vlade RH odobren iznos za izgradnju i opremanje zgrade SOA-e, tako da je u ukupnom iznosu osim izgradnje i opreme koja čini sastavni dio zgrade uključena i druga oprema i namještaj, telefonska centrala, sistem sale i drugo - odgovorili su iz kabineta ravnatelja SOA-e Josipa Buljevića. No, zanimljivo je da smo u prvoj fazi istrage, kada SOA još nije htjela dostaviti podatke pozivajući se na tajnost svih podataka o radu obavještajnih agencija, dobili odgovor iz Vlade. Oni su nam rekli da je tadašnji premijer Sanader tadašnjem ravnatelju SOA-e Karamarku dao odriješene ruke za sve pravne i druge poslove izgradnje sjedišta službe.

Vitalni interesi RH

Išli smo dalje i zatražili od Vlade i SOA-e da s financijskih podataka skinu oznaku tajnosti. Inzistirali smo na izrazitom javnom interesu s obzirom na to da se radi o projektu financiranom novcem poreznih obveznika oko kojeg se vežu sumnje u moguće malverzacije.

Na naš zahtjev upućen 4. lipnja SOA je brzo odgovorila te nas opet obavijestila da je njihovo poslovanje tajno: “Sigurnosno-obavještajni sustav vrijednost je od osobite važnosti za nacionalnu sigurnost i vitalne interese RH, a ostvarivanje svrhe zakonskih odredbi važnije je od navodnog interesa javnosti”.

Buljević odlazi iz palače, tko će ga zamijeniti u SOA-i

Josip Buljević, ravnatelj SOA-e, ostaje na dužnosti još nepuna tri mjeseca. Ne zna se tko će ga zamijeniti. Karamarkov izbor, kako doznajemo iz izvora bliskih Vladi, nije bio spreman provesti kadrovske reforme koje su mu sugerirane, pa je njegov odlazak na novu, ali ne tako utjecajnu dužnost samo pitanje vremena.

Buljević, zapravo, nije htio maknuti ni jednog Karamarkova čovjeka. Iskreno, nije ni mogao jer je i on dio te iste Karamarkove kadrovske križaljke.

U Sigurnosno-obavještajnoj agenciji od dolaska nove Vlade, zapravo, ništa se nije promijenilo, što izaziva određenu rezignaciju u političkim krugovima. U SDP-u, primjerice, dosta visokih dužnosnika smatra da kadrovska struktura u Agenciji ne daje razloga za preveliko povjerenje u njihov rad. S druge strane, dio dužnosnika stranke, ključnih za nacionalnu sigurnost, drži da je SOA značajno podigla razinu profesionalnosti i ne vide razloga za nagle smjene, pogotovo u ovom trenutku.

Isto razmišlja i predsjednik države Ivo Josipović koji je nezaobilazan u izboru čelnih ljudi obavještajne zajednice i vrlo oprezan. Premijer Milanović, kao i nekadašnji šef Vlade Ivica Račan, ne doživljava tako dramatično događanja oko obavještajnih službi.





Dvostruko više plaćeno od realnog?

Gradnja sjedišta SOA-e od početka je, osim velom tajnosti, obavijena i velom sumnji. Mnogi tvrde da je iznos utrošen za gradnju dvostruko veći od realnog. Vještaci i procjenitelji s kojima smo razgovarali slažu da se da je cijena pomalo nategnuta, no ne baš dvostruko, koliko tvrde sumnjičavci.

Tvrde da je nemoguće znati što je sve uključeno u tu cijenu jer nema informacija o namještaju i ugrađenoj opremi.

Prema našim informacijama, SOA uistinu nije štedjela.

Nažalost, u to se nismo mogli uvjeriti jer nam nije omogućeno fotografiranje dijelova zgrade koji nisu od operativnog značaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:34