POVRATAK NA SCENU?

'KARAMARKU NE MANJKA PONUDA' Ljudi bliski bivšem šefu HDZ-a kažu da bi ga upravo istraga protiv njegove supruge mogla natjerati na politički angažman

Iz krugova oko Karamarka tvrde da mu ne nedostaje političkih ponuda, uključujući i Škorin Domovinski pokret. Škoro to demantira: “To nije dobro ni za njega, ni za nas”
Tomislav i Ana Karamarko
 CROPIX

Bivši šef HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko jučer se oglasio na Facebooku, prvi put nakon što su policija i USKOK prošli tjedan uhitili 38 osoba, među kojima i njegovu suprugu Anu Karamarko te je protiv nje otvorena istraga zbog sumnje na utaju poreza. Nakon ispitivanja USKOK-ovi su istražitelji, podsjetimo, na slobodu pustili i Anu Karamarko i većinu osumnjičenika da se u postupku koji slijedi brane sa slobode.

“Srijeda, 20. svibnja. Rano jutro, nešto prije sedam. Zvoni zvono. Na vratima našeg stana tri službene osobe. PNUSKOK. Traže moju suprugu. Bio je to početak još jednog, drugog po redu, teatra apsurda pod nazivom “Nađimo mu nešto!” Jasno, to je bio mali segment operativnih aktivnosti nadležnih tijela progona u operaciji koju ne bih komentirao. Bio sam načelnik Policijske uprave zagrebačke, pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH, predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost, ravnatelj Protuobavještajne agencije, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije i ministar unutarnjih poslova RH. Taj častan i iznimno odgovoran niz dužnosti u sigurnosnom sustavu naše države naučio me je da ne komentiram operacije, da a priori ne optužujem, a najviše da ne donosim presude. Supruga je otišla u svoj ured u pratnji policije. Tijekom dopodneva pristizale su informacije o događaju i doznao sam kako je privedeno 38 osoba zbog sumnje da su sudjelovale u nezakonitim aktivnostima u sferi financijskog poslovanja, utaje poreza, izvlačenja novca i sl.

“Navodna kandidatura”

Suprugu se sumnjiči da je njezina tvrtka od izvjesne tvrtke kupila, potreban im, software i platila usluge poslovnog savjetovanja, no da su fakture neopravdane. Naravno da optužba ne stoji, činjenice su drugačije”, dio je podužeg teksta u kojem Karamarko tvrdi ne samo da je njegova supruga nevina, nego i da je policijsko-uskočka akcija politički motivirana s ciljem da se njega diskreditira neposredno prije parlamentarnih izbora koji će se održati 5. srpnja.

“Uočavamo kako hrvatski mediji opetovano ističu da je privedena supruga Tomislava Karamarka. Od 38 osoba koje su osumnjičene i privedene, mediji ponavljaju samo njezino ime i prezime?! Ostalih 37 ne, nipošto. Vjerojatno zbog zaštite privatnosti i onemogućavanja javnog sramoćenja. Na taj standard obitelj Karamarko očito nema pravo. O logici vremena ovih zbivanja, kao i intenzitetu medijskog tretmana zaključite sami. Navodno su uskoro nekakvi izbori i navodno ću biti negdje nekakav kandidat. Sve ovo frapantno podsjeća na 2016., kad sam dao ostavku na dužnost predsjednika HDZ-a, a nakon što je Most infantilnim postupcima srušio Vladu RH, prije toga me optuživši da sam u sukobu interesa”, poručio je, među ostalim, Karamarko.

Bivši šef HDZ-a jučer nije bio raspoložen Jutarnjem listu dati službenu izjavu o tom slučaju, a nije bio voljan pričati ni o svojim izbornim planovima, iako je izbore i svoju “navodnu kandidaturu” spomenuo u objavi na Facebooku.

Ne manjka ponuda

U političkim krugovima u kojima se Karamarko kreće jučer smo čuli kako upravo istraga protiv njegove supruge, a posebno medijski tretman USKOK-ove akcije bivšeg šefa HDZ-a “mogu natjerati na politički angažman” jer, navodno, “Karamarku ne manjka ponuda” za suradnju na skorim izborima.

- Postoji nekoliko ponuda, pa i ona Domovinskog pokreta Miroslava Škore - tvrdi naš sugovornik.

Zanimljivo, nekoliko izvora iz Škorina pokreta jučer nam je reklo da to nije točno i da s Karamarkom nisu razgovarali o predizbornoj suradnji.

- Mislim da nema potrebe za tim. Mislim da to nije dobro ni za njega, ni za pokret. Karamarko ima svoje ambicije koje su vjerojatno vezane za HDZ, i to treba pustiti - poručili su nam iz Domovinskog pokreta, ponovivši Škorinu poruku iz njegova razgovora za tjednik Express.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:09