VAŽNE PROMJENE

KARDINAL BOZANIĆ ODOBRIO DOKUMENT KOJI SE NA KAPTOLU DUGO ČEKAO Novi Statut Zbora prebendara trebao bi pomoći u upravljanju crkvenim dobrima

 
Josip Bozanić
 Ranko Šuvar / CROPIX

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić odobrio je novi Statut Zbora prebendara, koji je na snagu stupio 14. rujna, a prije odobrenja pregledala ga je Kongregacija za kler, naglasivši njegovu važnost i neophodnost unesenih promjena, priopćio je u utorak Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Novi Statut usklađen je s važećim kanonskim propisima, a kako ističe Tiskovni ured, 'nadahnut je i propozicijama Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije'.

Stupanjem na snagu novog Statuta Zbora prebendara, kao temeljnog pravnog akta, otvara se ovo razdoblje djelovanje Zbora, dodaje se.

Naime, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije podsjeća da je u upravnom kaznenom postupku glede članova Zbora prebendara, 19. listopada 2017. donesena izvansudska odluka.

"Neuredno upravljanje crkvenim dobrima izaziva sablazan i nepovjerenje, stoga je vođenje kaznenih postupaka, iako neugodno, nužno sredstvo za uspostavu pravednosti i potrebnog reda", priopćeno je.

Mediji su objavili kako to znači da će poslovanje Prebendarskog zbora biti potpuno pod kontrolom Nadbiskupskog, duhovnog stola i zagrebačkog nadbiskupa.

Iz Tiskovnog ureda također ističu da glede novčanih iznosa koji su se pojavili u medijima, nije bila riječ o otuđenju novčanoga iznosa od strane Zbora prebendara, nego o ulaganju investitora koji su podigli kredite od banaka na temelju hipoteka na dvije prebendarske nekretnine.

Gospodarska i financijska kriza dovela je ta dva projekta u teškoće za koje su već nađena rješenja, ali Zbor prebendara više nije vlasnik spomenutih nekretnina jer su one prodane u skladu s kanonskim propisima, napominje Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Dodaje kako je Zbor prebendara zadržao svu svoju ostalu imovinu i ona nije opterećen kreditima.

Ured naglašava kako je tijekom cijelog vremena, od početka predmetnih projekata, Zbor prebendara financijski poslovao i posluje pozitivno.

Imajući sve to u vidu, navodi Tiskovni ured, izražavamo duboko žaljenje zbog nanesene moralne štete, no "predmetni slučaj pomogao je da se način djelovanja ove pravne osobe, koja se pozivala na drevne običaje, mijenja proglašenjem novoga Statuta, koji je pregledala Kongregacije za kler".

Ocjenjuje da će novi Statut biti od pomoći Zboru da 'dobrima upravlja prema kanonskim odredbama i koristi ih isključivo za ciljeve koje određuje Zakonik kanonskoga prava, a to su: uređenje bogoštovlja, briga za dolično uzdržavanje klera i drugih službenika, vršenje djela apostolata i dobrotvornosti, napose prema siromasima'.

Ured podsjeća kako su po završetku upravnog kaznenog postupka na nadbiskupijskoj razini, svi bivši članovi Zbora prebendara prihvatili odluke i kaznene mjere donesene u odnosu na njih u izvansudskoj odluci, osim Ilije Žugaja koji je uputio priziv na Kongregaciju za kler, a njegov osobni postupak pri Vrhovnom sudu Apostolske ignature je u tijeku.

Kongregacija za kler također je 14. rujna 2018. potvrdila u cijelosti izvansudsku odluku, kao i sve izrečene odluke i kaznene mjere.

Zagrebački nadbiskup će prema novom Satutu imenovati članove Zbora prebendara. Nakon toga će sazvati prvu sjednicu novoga sastava Zbora na kojoj će novoimenovani prebendari pristupiti izboru službi u Zboru, a preuzimanjem službi novoimenovanih prebendara prestat će služba posebnog povjerenika za Zbor prebendara, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:23