TERETI IH SE ZA RATNE ZLOČINE

KARDINAL PULJIĆ POSJETIO PRITVORENE PRIPADNIKE HVO-a UHIĆENE U ORAŠJU Dao im podršku i darovao krunicu koju je osobno dobio od pape Franje

Vinko Puljić
 Duje Klarić / CROPIX / Duje Klarić / CROPIX

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić u petak je u zatvoru u Zenici i Busovači posjetio devetoricu nedavno uhićenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane iz Bosanske Posavine, javila je u subotu Katolička tiskovna agencija BiH.

Kako je izviješteno, kardinal Puljić sa suradnicima susreo se i pojedinačno razgovarao s nekadašnjim zapovjednikom Zbornog područja HVO-a Orašja, generalom Đurom Matuzovićem, Ivom i Tadom Oršolićem, Markom Dominkovićem, Josom Nedićem, Markom Blažanovićem, Matom i Antom Živkovićem te Stjepom Đurićem.

Pritom je vrhbosanski nadbiskup iskazao "blizinu, potporu i ohrabrenje", posebno u vremenu odvojenosti od njihovih obitelji.

Svakom od njih darovao je krunicu koju je osobno dobio od pape Franje te ih potaknuo da u molitvi traže mir i snagu, navodi KTA. Uhićeni pripadnici HVO-a pohvalno su se izrazili o ponašanju zatvoreničkog osoblja, nazvavši njihov odnos profesionalnim.

Prisjetili su se i pastirskih pohoda kardinala Puljića u taj dio Bosanske Posavine u teškom ratnom, ali i poratnom vremenu. Zamolili su kardinala Puljića da prenese izraze njihove zahvalnosti svima koji im na bilo koji način izražavaju blizinu i potporu, dodaje KTA.

Desetorica bivših visokih i vojnih dužnosnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) uhićeni su po nalogu Državnog odvjetništva koje ih tereti za ratne zločine počinjene nad zatočenim Srbima. Sud Bosne i Hercegovine u petak je pustio na slobodu jednog uhićenog, a devetoricu zadržao u pritvoru.

Službeni Zagreb i predstavnici Hrvata u BiH oštro su reagirali na ta uhićenja smatrajući ih selektivnim prema hrvatskim braniteljima. Devetorica se nalaze u 30-dnevnom pritvoru, a ovoga tjedna im je odbijen zahtjev da se brane sa slobode jer Sud BiH smatra da bi mogli pobjeći ili utjecati na svjedoke zločina koji su se dogodili prije 24 godine na području Bosanske Posavine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:50