POVEĆANJE BROJA ZAHVATA

Kardiokirurzi iz Zagreba operirat će u KBC-u Split

U splitskoj bolnici se na kardiokirurgiji godišnje obavi manje od 300 operacija, a cilj je doći  barem do 400 zahvata. Potrebe su još veće
dr. Bojan Biočina
 Darko Tomaš

“Sve je dogovoreno za provedbu projekta bolje organizacije službe, edukacije i uvođenja novih tehnologija između KBC-a Zagreb, KB-a Dubrava i KBC-a Split. Kardiokirurzi iz tih dviju zagrebačkih bolnica idućih mjeseci pomagat će kolegama na kardiokirurgiji splitske bolnice u kojoj se zadnjih godina bilježi veći pad broja operacija.

Cilj je sa sadašnjih manje od 300 zahvata doći do više od 400 godišnje. Tjedno će u Split odlaziti po jedan kardiokirurg iz Zagreba, s tim da će se svaki mjesec mijenjati liječnici iz KB-a Dubrava i KBC-a Zagreb”, objašnjava prof. dr. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardiokirurgiju KBC-a Zagreb.

Naime, premda u KBC-u Split nekoliko godina opada broj kardiokirurških operacija, a lani je to bilo manje od 300, afera s mitom, koje je supruga preminulog pacijenta, kako tvrdi, dala šefu splitske kardiokirurgije da joj spasi supruga potkraj prošle godine, dodatno je zakomplicirala situaciju na tom odjelu, pa ne čudi da je vodstvo bolnice potražilo pomoć kolega.

Kako sudski postupci i dokazivanje tko je u pravu traju godinama, lako se moglo dogoditi da i očito nebajkovito stanje na splitskoj kardiokirurgiji ostane neriješeno, a to znači da se broj operacija i dalje smanjuje, odnosno da rastu liste čekanja za kardiokirurške zahvate. To je razlog što je najprije smijenjen šef odjela i kao v.d. imenovan dr. Denis Nenadić. Pokazalo se da je nužna i dodatna edukacija liječnika koji rade na tom djelu ne bi li se broj operacija povećao.

Da je situacija loša govore brojke. Naime, na broj stanovnika Splitsko-dalmatinske županije i područja koje joj gravitira trebalo bi se u KBC-u Split obaviti više od 400 kardiokirurških operacija. Inače, podaci govore da se u Hrvatskoj ukupno godišnje učini oko 2700 takvih zahvata, što je također ispod potrebnih oko 4000 pa onda ne čude liste čekanja.

“Na odjelu su tri kardiokirurga koja ulaze u taj projekt jer nemaju potrebne kompetencije za obavljanje težih zahvata, premda u kardiokirurgiji i jednostavnije operacije mogu biti potencijalno opasne. Lani je kod nas bilo oko 280 zahvata, a prije pet ili šest godina radili smo više od 400”, kaže doc. dr. Nenadić. Dodaje da bi se u Splitu, s obzirom na područje koje mu gravitira, trebalo obavljati barem dvostruko više operacija nego što se radilo proteklih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:37