JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO

Karlovac: Premijer Milanović dogovorio s HS Produktom zajednički projekt gradnje tvornice za proizvodnju streljiva težak 50 milijuna eura

Premijer Mlanović se prisjetio jednog razgovora u Ministarstvu vanjskih poslova kada mu je bilo rečeno da Hrvatska nikada neće proizvoditi svoju pušku jer je to prekomplicirano
 Robert Fajt / Cropix

KARLOVAC - Karlovački proizvođač pištolja i jurišne puške HS Produkt započet će i proizvodnju streljiva u projektu u kojem će mu partner po principu javno-privatnog partnerstva biti Republika Hrvatska, dogovorili su to danas u Karlovcu na sastanku suvlasnici tvornice Marko Vuković i Ivan Žabčić te premijer Zoran Milanović, koji ih je posjetio u društvu dvojice ministara, MUP-a Ranka Ostojića i MORH-a, Ante Kotromanovića. Investicija je teška oko 50 milijuna eura, a za oko dvije godine mogla bi zaživjeti u nekoj od karlovačkih poslovnih zona koje su nekada bile vojarne.

Pogoni u kojima radi 2000 Karlovčana oduševili su premijera Mlanovića pa se prisjetio jednog razgovora dok je radio u Ministarstvu vanjskih poslova kada mu je bilo rečeno da Hrvatska nikada neće proizvoditi svoju pušku jer je to prekomplicirano.

U pogonima HS Produkta radi dvije tisuće Karlovčana

- Ovi ljudi rade pušku, rade pištolj, to je, neću reći nevjerojatno kakva se razina kvalitete postigla, ali skoro je nevjerojatno, rekao je Milanović nakon obilaska tvornice dodavši da tako zvuči da na svjetskom tržištu s jednim vrlo složenim proizvodom možemo konkurirati i zarađivati. Milanović je podsjetio i da je do vrhunskog proizvoda došlo zahvaljujući poduzetništvu pojedinaca i da država s time nije imala veze, a to bi se trebalo promijeniti s proizvodnjom streljiva.

Ivan Žabčić iz HS Produkta i premijer Zoran Milanović

- Naši planovi su u nekoj vrsti zajedničkog projekta, izgradnje tvornice streljiva. Nakon pištolja i puške, da i u tome budemo neovisni, ali u poslu u kojem bi se i zarađivalo, a ne samo zadovoljavale Hrvatske potrebe koje su male, kaže premijer.

- U idućih pet godina mi moramo potrošiti do 70 milijuna kuna, a ako nema certifikat NATO-a do 45 milijuna kuna na streljivo. Logično je da mi napravimo tvornicu, potrebe vojske su velike kao i potrebe MUP-a, ali i HS produkta, pa je logično da zajednički krenemo u projekt izgradnje tvornice koja bi zaposlila 70 do 100 ljudi, uz vrhunsku tehnologiju - kaže ministar obrane Ante Kotromanović.

Ministar policije Ranko Ostojić s primjerkom oružja iz tvornice HS Produkta

Podsjetimo, HS Produkt 95 posto svojih proizvoda izvozi na američko tržište, a to bi im tržište bilo otvoreno i za novi proizvod. Osim toga, zatvorili bi tako potrebe naše vojske i policije ali i vlastite potrebe, jer im za testiranje pištolja treba godišnje sedam milijuna komada metaka.

Dio oružja koje proizvodi tvornica u Karlovcu i izvozi u SAD

Uskoro bi u rad trebala biti puštena njihova nova hala u kojoj će se otvoriti novih 400 radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:21