IZVJEŠĆE

KASNE S ROKOVIMA Od 100 mjera planiranih za ovu godinu Vlada provela samo 22

 
Predrag Štromar, Zdravko Marić, Davor Božinović, Andrej Plenković
 Damjan Tadić / CROPIX

Od ukupno 100 planiranih aktivnosti u Nacionalnom programu reformi (NPR) za ovu godinu, koji je Vlada usvojila u travnju, provedene su 22 mjere ili svaka peta, a 78 ih je u tijeku. Od mjera koje su u tijeku, za njih 11 ili 14 posto istekao je rok provedbe.

Kada je riječ o mjerama za postizanje ciljeva Strategije Europa 2020. (desetogodišnji plan koji se odnosi na zapošljavanje, istraživanje i razvoj, klimatske promjene i energiju, obrazovanje, socijalnu uključenost i smanjenje siromaštva), od planiranih 35 mjera, provedeno je njih devet ili 26 posto, 26 ih je u tijeku, a za njih pet koje su u tijeku istekao je zacrtani rok provedbe (19 posto).

Koeficijenti

- Do kraja godine, ideja je da se te brojke još dodatno poprave - obećao je jučer na sjednici Vlade ministar financija Zdravko Marić, predstavljajući izvješće o provedbi NPR-a za razdoblje od svibnja do listopada.

O novom Zakonu o plaćama državnih službenika i namještenika priča se već godinama, na njemu je aktivno radila i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ali otpori su očito veliki, pa se on u planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva rada više ni ne spominje. Prema NPR-u, trebao je biti donesen prošli mjesec. Izrada je, kažu u resornome ministarstvu, zaustavljena jer su u tijeku izrade novih uredbi o unutarnjem ustrojstvu tijela zbog pripajanja agencija te će tek nakon donošenja tih propisa, kao i unošenja zaposlenika u registar i centralni obračun plaća, biti moguća nova simulacija potencijalnih troškova novog sustava plaća.

- Dodatni su izazovi koji su se pojavili posljednjih mjeseci zahtjevi sindikata državnih i javnih službi za dodatnim korekcijama koeficijenata složenosti poslova - kažu u nadležnom Ministarstvu.

Ministarstvo prometa kasni s postupkom odabira strateškog partnera za Croatia Airlines - proces je trebao biti gotov ovaj mjesec, no sada su postavljeni novi rokovi: do kraja godine da se predloži model dokapitalizacije, a sam proces mora biti gotov do 1. lipnja iduće godine.

Nacrt plana

Ministarstvo državne imovine tek će u drugom kvartalu 2020. izmijeniti Zakon o upravljanju državnom imovinom, a to je trebalo učiniti do listopada ove godine. Kasni se i s donošenjem Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je također trebao biti donesen prošli mjesec, a Vlada će usvojiti tek 21. studenog.

U domeni mjera za jačanje konkurentnosti gospodarstva, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kasni s donošenjem izmjena Uredbe o visini naknade za korištenje voda i s njom povezanog Pravilnika, koji su trebali biti doneseni u lipnju. Uredba je, kažu u resornome ministarstvu, usuglašena s relevantnim dionicima te je trenutno u proceduri Vlade za slanje na e-savjetovanje, a uvjet za njezino donošenje je integracija javnih vodovoda, koja još nije provedena.

Ministarstvo gospodarstva kasni s izradom Nacionalnog plana za digitalnu transformaciju gospodarstva - trebao je biti donesen u lipnju, a sada se najavljuje da će biti gotov 20. prosinca. Nisu osnovali ni Odbor za produktivnost, koji je trebao početi s radom u rujnu. Sada kažu da je tek pokrenut postupak.

Ministarstvo uprave, iako je imalo rok do rujna, nije još donijelo Pravilnik za provođenje državnog ispita pisanim putem, u tijeku je njegova izrada, a krajnji rok je do siječnja iduće godine.

U mjerama koje bi trebale utjecati na povezivanje obrazovanja s tržištem rada kasni se s donošenjem Zakona o obrazovanju odraslih, koji je u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO). Zakon su trebali donijeti do rujna, ali je zapelo u Vladi, kojoj je poslan u proceduru prošli mjesec. Isto Ministarstvo kasni i sa sklapanjem ugovora za projekte unapređenja kvalitete i zastupljenosti stručne prakse u visokom obrazovanju. Ugovori su trebali biti potpisani u rujnu, a još se evaluiraju prijedlozi.

Ministarstvo zdravstva trebalo je u rujnu donijeti Nacionalni plan protiv raka, što je u domeni mjera iz održivosti javnih financija, ali tek se prikupljaju mišljenja ostalih tijela državne uprave o nacrtu plana.

Novi zakon

Od mjera za postizanje ciljeva Strategije Europa 2020., u točkama koje obuhvaćaju istraživanje i razvoj, MZO nije još donio Plan razvoja istraživačke infrastrukture 2019. - 2021. iako je godina na izmaku (rok je bio lipanj), a kada je riječ o klimatskim promjenama, Ministarstvo zaštite okoliša trebalo je do lipnja donijeti novi Zakon o tržištu toplinske energije. Sada tvrde da će ga uputiti u Vladinu proceduru u prosincu. Kasni se i s izradom plana državnih potpora za obnovljive izvore energije, kao i s praćenjem emisija stakleničkih plinova, za što je rok istekao u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:13