DALEKO OD MODERNOG

KATASTROFALNO STANJE U MORH-U 'Prekovremeni rad i naknade za dežurstvo se ne isplaćuju, a osim vojarne u Petrinji, sve ostale trunu...'

'Nama je mimohod povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti bio smiješan...'
 CROPIX

U nekoliko navrata u Dnevnik.hr su se javili nezadovoljni i ogorčeni sadašnji te bivši pripadnici Hrvatske vojske. Neki su svoje nezadovoljstvo iskazali samom organizacijom rada, neki neisplatom određenih potraživanja, a neki uvjetima u kojima žive u nekim hrvatskim vojarnama. Naime, situacija u vojsci daleko je drugačija od onoga što je prošle godine na mimohodu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti prezentirano na zagrebačkim ulicama za što je potrošeno čak 12 milijuna kuna.

- Mi koji smo bili u vojsci tad, nama je taj mimohod bio smiješan. Vozila su obojili da izgledaju kao nova, pokazali svašta, a mi i dalje u svakodnevnoj upotrebi imamo oružje iz rata. Svi se izvana prave kako je sve super, a zapravo je sve užasno - kazala je jedna bivša zaposlenica HV-a koja je prije 4 mjeseca dala otkaz nakon što joj nisu odobrili uvid u rezultate testiranja na kojem su je srušili, a koji bi joj s vremenom bio odskočna daska za napredovanje u vojnoj karijeri.

Ona i još nekoliko drugih sugovornika najviše ružnih riječi imali su za stanje u vojarnama.

- Jedino je vojarna u Petrinji obnovljena, ali ostalo, primjerice Našice ili Knin... To je užas. To nije dostojno života tamo. Valjda se od vojnika očekuje da budu prljavi i žive u kaosu. Doslovce dobiješ krevet i to je to. Ja sam, kao žena, imala svoju sobu, ali sam kupaonicu dijelila s tri različite službe - kazala je.

Prema odgovoru iz MORH-a, Petrinja je zaista najbitnija uz izuzetak Hrvatskog vojnog učilišta na zagrebačkom Črnomercu.

- U vojarnu Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji sustavno se i planski ulaže kako bi se, u skladu s najvišim svjetskim vojnim standardima razvila u modernu hrvatsku vojarnu. Višegodišnji investicijski projekt uključuje izgradnju smještajnih, zapovjednih, nastavnih, skladišnih i obučnih objekata, izgradnju i rekonstrukciju prometne i komunalne infrastrukture - kazali su iz MORH-a.

Čitav projekt rekonstrukcije i modernizacije petrinjske vojarne vrijedan je oko 180 milijuna kuna.

- Zašto se onda vojska ne centralizira u Petrinju i riješen problem? Mi smo u Našicama stalno slušali kako modernizacija samo što nije počela. I tako stalno - dodala je bivša zaposlenica MORH-a.

Osim u Petrinju ulaže se i u Vojno učilište na kojem su otprije nekoliko godina, s debelim zakašnjenjem, uvedeni novi smjerovi kojima je cilj također stvoriti moderne, obrazovane i stručne vojne kadrove.

- U kompleksu HVU je prošle godine uređen niz učionica, kabineta, prostorija za boravak i spavaonice - kažu u MORH-u i dodaju kako se planiraju i znatna dodatna ulaganja u taj kompleks.

No, nisu katastrofalni uvjeti života i rada u vojarnama jedini problem vojnicima. Neki su nam se požalili i zbog neisplate određenih dodataka na plaću zbog čega su s MORH-om završili i na sudu. I to nisu rijetki slučajevi. Samo prošle godine evidentirano je čak 680 tužbi, većina njih od strane aktivnih i bivših djelatnika upravo zbog potraživanja razlike isplate plaće po osnovi prekovremenog rada, naknade za dežurstvo ili stražu, za razne dodatke na plaću te za neiskorišteni dio godišnjeg odmora.

Iz MORH-a tvrde kako se uglavnom radi o zahtjevima koji se kreću od nekoliko stotina kuna pa do 20.000 kuna. U svibnju prošle godine protiv MORH-a vodilo se čak 4000 sporova.

Jedna moderna vojarna ne čini modernu vojsku pa sa sigurnošću možemo reći da je hrvatska vojska još miljama daleko od titule 'moderne vojske' u punom smislu te riječi, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:23