AFERA SJEČKA

Kaznena prijava protiv Hrvatskih šuma: ‘Jakovina je tražio da sječke idu onome tko dođe prvi’

Uprava je upozorena na špekulante, ali je hladno odgovorila: Imamo dovoljno sječki za sve!

U lipnju ove godine Uprava Hrvatskih šuma u dogovoru s ministrom Tihomirom Jakovinom, koji čini Skupštinu HŠ-a, objavljuje javni poziv za prodaju drvne sječke za proizvodnju električne i toplinske energije, što je otvorilo mogućnost raznih nepravilnosti i špekulacija…”, navodi se u anonimnoj kaznenoj prijavi koja je podignuta protiv Hrvatskih šuma!

Prijava je podnesena nakon što smo objavili priču o javnom pozivu Hrvatskih šuma za prodaju drvne sječke po principu tko prvi, sječka njegova. Time je, navodi se, nanesena šteta i Hrvatskim šumama i drvnim prerađivačima. Upozorava i na to da postoji opravdana sumnja da su Hrvatske šume pogodovale jednoj tvrtki čime je ‘počinjeno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti’.

Princip natječaja

Da je takav natječaj odobrio sam ministar poljoprivrede, doznali smo iz razgovora i s nekim članovima Nadzornog odbora Hrvatskih šuma. Ministar Jakovina, koji je jedini član Skupštine Hrvatskih šuma , čak je promijenio uvjete javnog poziva nakon što je NO dao suglasnost za tekst natječaja. Na to je reagirao i jedan od članova NO-a (podaci poznati redakciji). Iz izvora bliskog tom članu NO-a doznajemo da je već na prvom sastanku uoči raspisivanja natječaja u lipnju problematizirao ne samo uvjete natječaja, nego i princip: tko prvi, sječka njegova.

- Na drugom se sastanku pobunio jer su promijenjeni uvjeti natječaja nakon što je NO dao suglasnost za prethodne uvjete. Pitao je zašto onda postoji NO ako Skupština, odnosno ministar, može samo tako promijeniti odluku Nadzornog odbora - prepričao nam je izvor blizak Nadzornom odboru.

Na sjednici uoči natječaja isti član NO-a postavio je i pitanje o principu natječaja.

- Predsjednik Uprave Ivan Pavelić objasnio mu je da su od Ministarstva gospodarstva dobili uvjete - prepričava naš izvor.

Međutim, u međuvremenu je ministar Jakovina izmijenio uvjete javnog poziva, na što je reagirao isti član NO-a na novoj sjednici.

Pogrešan dojam

Izrazio je bojazan da bi se na natječaj mogli javiti špekulanti.

- Uprava mu je tada odgovorila da Hrvatske šume imaju dovoljno drvne sječke da je svi dobiju pa da neće biti problema u natječaju po principu: tko prvi, sječka njegova. Ali na kraju nije tako ispalo - kaže naš izvor.

U prijavi i Primorac koji je Sanaderu kupio skupi BMW

Jedan od suvlasnika Pelet grupe d.o.o., koja je na natječaju dobila ugovor s Hrvatskim šumama, a spominje se i u anonimnoj kaznenoj prijavi, je i obitelj Marijana Primorca, poduzetnika poznatijeg po kupovini BMW-a od 4,2 milijuna kuna bivšem premijeru Sanaderu .

Osnivač tvrtke je Mario Plejić, nekadašnji poslovni partner Vladimira Zagorca. Primorac, koji se dosad bavio trgovinom, turizmom, kladionicama, odlučio je, neslužbeno doznajemo, investirati u podizanje elektrane u Novskoj. Tako se u Plejićevoj Pelet grupi od srpnja ove godine Toni Primorac, koji se spominje i u drugim tvrtkama Marijana Primorca, vodi kao direktor, a upravo je u to vrijeme u temeljni kapital tvrtke uloženo 4,5 milijuna kuna. (V. N.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:16