ŠOKANTNO

KBC Osijek dva mjeseca bez reagensa za analizu alergija

 Foto: Vlado Kos / CROPIX

Pacijenti KBC-a Osijek koji su prošli kliničku laboratorijsku alergološku dijagnostiku unazad dva mjeseca još uvijek nisu dobili svoje nalaze, jer KBC Osijek trenutačno nema reagens za alergološka klinička ispitivanja krvi, bez kojega se ne mogu analizirati uzorci uzeti od pacijenata.

Problemi od rujna

- Uzorak su mi uzeli prije mjesec i pol dana, a prošloga tjedna mi je rečeno da nalaz još nije izrađen jer nemaju reagens i da takvo stanje traje još od sredine rujna. Moram priznati da me ta informacija šokirala s obzirom na to da nije riječ o nekom preskupom medicinskom uređaju, nego o običnom potrošnom materijalu.

Sada sam u situaciji, kao i vjerojatno stotine drugih pacijenata, da mjesecima moramo čekati nalaze bez kojih tapkamo u mjestu, jer ne možemo obaviti daljnje pretrage i početi s terapijom. Moja uputnica, pa tako i sve ostale uputnice, otišla iz bolnice na naplatu i za osnovno i za dopunsko zdravstveno osiguranje, a mi nalaze još čekamo - kaže jedan pacijent KBC-a Osijek.

Iz osječke bolnice priznaju navedeni problem, ali izliku traže u činjenici da su tijekom rujna i listopada imali znatno povećan broj zahtjeva za testiranja.

Zastoj u izradi

“Izrada spornih alergoloških pretraga je samo jedan dio našeg programa rada za koji je zbog povećanog broja zahtjeva došlo da kraćeg zastoja u njihovoj izradi. Isključivi razlog je da uobičajena planirana količina potrošnog materijala nije bila dovoljna za povećani broj zahtjeva.

Ravnateljstvo KBC-a Osijek je dalo suglasnost za dodatnu narudžbu potrošnog materijala kojima će se do kraja studenoga i prosinca riješiti navedeni zastoj u izradi alergološke dijagnostike. U najkraćem mogućem roku ćemo uspostaviti za naše korisnike prihvatljive rokove izrade dijagnostike”, odgovorili su iz KBC-a Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:07