DEVASTIRANJE OBALE

KERUM ZARATIO S MJEŠTANIMA 'Nisam otimač, svi se mogu kupati. Samo malo nadohranjujem plažu'

 Nikola Vilić, Vojko Bašić/CROPIX

Željko Kerum, bivši splitski gradonačelnik, aktualni saborski zastupnik i poduzetnik, uvijek je u centru pažnje i oko njega se uvijek diže prašina! Sada se prašina diže oko plaže i nasipanja uvale Krušćica u Rogoznici, piše Slobodna Dalmacija.

Prozvali su građani predjela Kopača, Kobiljak i naselja Stupin Keruma kako nasipa more i devastira plažu. Strahuju kako im sutra neće biti dopušteno kupanje u toj zatvorenoj rogozničkoj vali, budući je nasuto 12 metara mora te je betoniran manji gat s kolonom za privez brodova.

- Nema nikakve uzurpacije pomorskog dobra već samo nadohranjujemo plažu, što se uvijek radi uoči sezone. I koncesiju uredno plaćamo, pa mi nije jasno što sam sada kriv i što me prozivaju - kaže nam u čudu Željko Kerum, pojašnjavajući kako je pred hotelom Perla u Rogoznici zauzet u sređivanju pomorskog dobra, jer ima za njega i koncesiju.

- Preciznije za plažu, jer su nam srušili onaj natječaj za privezište, iako se prema zakonu koncesija daje onom tko ima infrastrukturu. Županija nam je odobrila koncesiju koja je na kraju poništena zbog žalbe, pa je Ministarstvo pomorstva sve vratilo u novu proceduru, no to ćemo riješiti na Upravnom sudu. Ali samo još jednom da ponovim i umirim građane - koncesiju za plažu imamo! - veli Kerum.

Isto nam potvrđuje i njegova supruga Fani.

- Ima pola godine otkad smo dobili koncesiju za plažu od Šibensko-kninske županije, na rok od 15 godina. Uredno plaćamo županiji koncesiju, a kako je plaža prije bila briga općine, te se sada mi brinemo za plažu, smanjili smo i općinska proračunska izdvajanja. Ova vala i plaža su bili pravo smetište, puno toga još moramo počistiti, ne samo s obale već i iz mora - veli Fani.

‘Neće više biti smeća’

Mnogo je već kamiona sa smećem odvezeno iz vale, a na plažu dovezeno kamiona sa šljunkom pa se kalkulira i sa brojkom 200.000 kuna troškova ulaganja u samu plažu.

- Svi se mogu kupati, nema ograničenja i zabrana na pomorskom dobru, neka se građani ne brinu. Imat će na raspolaganju i dodatne sadržaje što prije, osim smeća, i nije bilo u ovoj uvali - govori nam gospođa Kerum, ističući još jednom kako ne nanose nikome štetu, već plažu ispred 3000 kvadrata zemlje u toj ugostiteljsko-poduzetničkoj rogozničkoj zoni, samo sređuju da i u konačnici bude prava plaža za kupanje.

Što se radi u Krušćici, provjerili su i odgovorni te su na izvid izašli i komunalni redar i lučki kapetan (zbog nasipanja mora protiv Željka Keruma još 2012. godine je podneseno nekoliko prijava).

- Željko Kerum ima uredne građevinske dozvole, općini je platio komunalni doprinos. Na žalost, općina nema nikakve ingerencije da zaustavi ili kazni devastaciju obale i nasipanje mora. Međutim jamčim kako će plaža ostati gdje je i bila, kao i putić - decidirana je rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

- Kerum je na atraktivnoj lokaciji uz more, u mini poslovnoj zoni veličine od 2,5 ha, već izgradio objekt s ugostiteljsko-turističkim sadržajima, a trenutno gradi još jednu zgradu kako bi iz postojeće vile s luksuznim apartmanima izmjestio trgovački centar.

Potpora ulaganjima

Inače nasuprot te male turističko-ugostiteljske zone od 2,5 ha je velika poslovna zona Krušćice u središtu koje je i bivša vojarna. Svaki poduzetnički korak u sklopu tih zona veseli Općinu Rogoznica, pa tako i Kerumovo ulaganje, budući je on na tom području kupio oko 5000 kvadrata zemlje, navodi Slobodna Dalmacija

Lokalne vlasti Kerumovo ulaganje drže primamljivom pozivnicom i za ostale investitore, a i stotine tisuća kuna od komunalnog doprinosa nisu zanemariva stavka u općinskoj blagajni. Rogozničane međutim ljuti što svi dosadašnji investitori, bilo da grade privatne kuće ili gospodarske objekte, tako lako i rado posežu za pomorskim dobrom. U pravilu im uzurpacija i devastacija javnog pomorskog dobra, koje uživa osobitu zaštitu i u općoj je uporabi, prođe nekažnjeno.

Uvala Krušćica

Ta najzatvorenija rogoznička uvala već godinama je na meti velikih igrača. Prije koju godine građani su s preko 500 potpisa onemogućili Franju Pašaliću, vlasnika Marine Frapa, u izgradnju benzinske crpke za brodove. Nakon upornih peticija i prosvjeda ondašnje Ministarstvo Marine Matulović Dropulić provelo je reviziju i poništilo lokacijsku i građevinsku dozvolu.

Nedavno su se zbog privezišta na bivšem vojnom mulu Krušćice zaratili Željko Kerum i Franjo Pašalić. Šibensko-kninska županijska skupština s hadezeovskom većinom, koncesiju na mulo dodijelila je Željku Kerumu, budući je privezište ispred njegovog hotela, pa ima osiguranu infrastrukturu.

No Pašalić se žalio pa je sada cijela procedura oko natječaja za privezište na – čekanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:05