VELIKA AFERA

KLJUČNI DOKAZI IZ ISTRAGE O KORUPCIJI U MORH-u: SMS-om tražio mito za remont MiG-ova!

“Čestitam šefe na dobivenoj ponudi za motore (...) mislim da je to ulaznica za remont migova. (...) Malo još poguraj ponudu mi ćemo ju podržati iako ima rizičnosti”, napisao je među ostalim u SMS poruci sredinom 2012. godine bojnik Josip Čović predstavniku rumunjske tvrtke Aerostar.

Bojnik Čović u to je vrijeme član tehničkog Povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 i s te pozicije, navodi se u priopćenju USKOK-a, od dvije inozemne tvrtke traži mito kako bi im omogućio da dobiju posao remonta hrvatskih borbenih aviona.

Prvi prijedlog

Bojnik Čović dakle od predstavnika Aerostara traži da pogura ponudu. U prijevodu da isplati određeni financijski iznos. Kako neslužbeno saznajemo, to je drugi put da je bojnik Čović zatražio mito od rumunjskih predstavnika. Prvi put je s tim prijedlogom rumunjskim predstavnicima došao početkom 2012. godine. Kako doznajemo, prvi zahtjev za mito je uslijedio u vrijeme dok je Povjerenstvo MORH-a, kojeg je Čović bio član, izrađivalo dokument pod nazivom “Analiza izvodivosti i isplativosti remonta i produženja životnog vijeka aviona MiG -21 bis i MiG-21UM”. Ubrzo nakon što su predstavnici rumunjske tvrtke odbili dati mito Povjerenstvo objavljuje analizu u čijem zaključku stoji da je: “tehničko-komercijalna ponuda Ukrspeceksporta tehnički sveobuhvatnija i kvalitetnija u svim elementima provedene analize u odnosu na ponudu tvrtke Aerostar. Nekoliko mjeseci kasnije ipak Čović šalje gore navedenu poruku predstavniku Aerostara, najvjerojatnije da bi provjerio da li su se predomislili. No i tada je odbijen. Kako neslužbeno doznajemo, preslika te poruke upućena je nadležnim službama Ministarstva obrane, ali nije bilo nikakve reakcije niti je pokrenuta istraga. Osim toga, u to vrijeme postojala je neslužbena informacija da su predstavnici Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Čovića snimili u jednom zagrebačkom kafiću u razgovoru s predstavnicima ukrajinske tvrtke. No ni to nije bilo dovoljno da bi se pokrenula istraga.

Prema tvrdnjama USKOK-a, Čović je mito zatražio od predstavnika rumunjskog i ukrajinskog zavoda te se može pretpostaviti da je to činio u isto vrijeme. Prema neslužbenim informacijama, Čović je tražio nekoliko desetaka tisuća eura da bi im pomogao da dobiju posao.

Dvije isplate

Predstavnik ukrajinskog zavoda Ivica Josipović, direktor tvrtke Aeropartner, prema navodima USKOK-a, pristao mu je isplatiti mito. To je, prema istom izvoru, učinio dvaput, tijekom siječnja i veljače 2016. godine, nekoliko mjeseci nakon što su svi avioni predani Oružanim snagama.

Najutjecajniji član

Naši izvori tvrde da je bojnik Čović bio jedan od najboljih stručnjaka za tehnički aspekt zrakoplovstva i kao takav je definitivno mogao utjecati na ostale članove Povjerenstva tvrdnjama o tehničkoj superiornosti neke od ponuda. Uostalom, on je početkom 2013. godine vodio stručni tim MORH-a koji je obavio audit rumunjskog i ukrajinskog zavoda. Na sjednici saborskog Odbora za obranu krajem 2014. godine Čović je jasno i glasno rekao da je “stručni tim dao stručno mišljenje i zaključak da obje tvrtke ispunjavaju temeljne uvjete za provedbu remonta, ali da je tvrtka Odeski zrakoplovni zavod sposobnija za provedbu remonta u datom momentu”. I nakon što je ugovor pripao Ukrajincima te je započeo remont u Odessi, bojnik Čović je i dalje obavljao iznimno važnu ulogu. On je naime, kako doznajemo, u zavodu u Odessi stavljao potpis na zapisnike o obavljenim radovima na avionima. S obzirom na sve dosad utvrđene nepravilnosti u obavljanju remonta, moguće je da se tijekom daljnje istrage postavi i pitanje njegove uloge u tome. No ono što je svakako važno je da se otkrije tko su to “mi” koje u svojoj SMS poruci rumunjskim predstavnicima navodi Čović i je li tko od njemu nadređenih uključen u tu priču.

Krajem 2015. godine, nekoliko mjeseci nakon što su avion predani Oružanim snagama, Čović je postavljen na mjesto višeg stručnog savjetnika u Odjelu za planiranje, analizu i prodaju Sektora za nabavu MORH-a. Negdje u travnju ove godine Čović podnosi zahtjev za odlazak u mirovinu, što se poklapa s početkom istrage Vojne policije o remontu MiG-ova. Iako je, kako saznajemo, istraga od početka bila usmjerena prema njemu, nadležne službe MORH-a nisu mogle odbiti njegov zahtjev za umirovljenje. Naime, službeno se protiv njega nije vodio nikakav postupak te je od Vojnostegovnog suda dobio potvrdu da nije pod stegovnim postupkom. Stoga je prije nekoliko tjedana bojnik Čović otišao u mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:02