ANALIZA

KLJUČNI ODGOVORI O STANJU U AGROKORU NAKON RAMLJAKOVE OSTAVKE Što sada slijedi, je li nagodba ugrožena, hoće li Ramljak dobiti neku dodatnu naknadu...

 
 Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX

Neopoziva ostavka Ante Ramljaka na dužnost izvanrednog povjerenika otvorila je ili potencirala nekoliko pitanja i problema u procesu restrukturiranja Agrokora na koja ćemo pokušati odgovoriti u nastavku teksta:

Do kada Ante Ramljak obnaša dužnost izvanrednog povjerenika?

Ramljak će biti na svom položaju dok Trgovački sud na prijedlog Vlade ne imenuje novog povjerenika.

Hoće li Ramljaku biti plaćena neka dodatna naknada ili će biti penaliziran zbog ostavke?

Ramljak će primati regularnu naknadu koju propisuje lex Agrokor do trenutka dok sud ne imenuje novog povjerenika, bez ikakvih dodatnih naknada ili penala.

Treba li Vlada zatražiti suglasnost kreditora roll-upa zbog klauzule iz ugovora tog kredita prema kojem kreditori mogu aktivirati čitav kredit od 1,06 milijardi eura u slučaju da se ne slažu s izborom novog izvanrednog povjerenika ili u slučaju da se smijeni AlixPartners kao glavni savjetnik?

Vlada ne mora tražiti suglasnost, ali ako se kreditori ne slože s njenim izborom mogu aktivirati kredit, a Vlada u tom slučaju mora poslati Agrokor u stečaj ili pronaći 1,06 milijardi eura za refinanciranje tog kredita. Ipak, za očekivati je da će Vlada izabrati izvanrednog povjerenika koji neće biti previše odiozan kreditorima roll-upa, kao i da ti kreditori neće nastupiti destruktivno i baciti Agrokor u stečaj.

Hoće li novi izvanredni povjerenik imenovati novi hrvatski dio savjetničkog tima, pogotovo osobe iz njegove bivše tvrtke i njegove bivše poslovne partnere, jer je zbog njihovog angažmana i nastala afera zbog koje je Ramljak odstupio?

Bilo bi logično, u tom kontekstu, da novi povjerenik imenuje novi dio hrvatskog savjetničkog tima, ali bi to bilo loše za proces restrukturiranja Agrokora, jer je taj dio hrvatskog tima u stvari nosio veći dio posla, zajedno s drugim domaćim i stranim kolegama koje je angažirao AlixPartners kao “podizvođače”. Naime, ako povjerenik makne taj dio hrvatskog tima, trebalo bi mu dulje vrijeme da uspostavi “kontakt” sa svim procesima u tvrtki i procesu lex Agrokor, a to bi onda oduljilo vrijeme za donošenje nagodbe vjerovnika i formiranje Stalnog vijeća vjerovnika koje mora odobriti nagodbu prije glasanja Skupštine vjerovnika.

Je li Ramljak podnio neopozivu ostavku zbog toga što je bio “iscrpljen” “administrativnom ogluhom” premijera Andreja Plenkovića ili je u utorak dobio mig iz Vlade da više nema povjerenje predsjednika Vlade?

Prema dostupnim informacijama, ostavku je podnio nakon što je u utorak dobio konkretnu informaciju iz Vlade da više ne uživa povjerenje premijera.

Koji je glavni zadatak novog izvanrednog povjerenika?

Novi povjerenik najprije treba uspostaviti povjerenje s vjerovnicima Agrokora i stupiti u kontakt sa sutkinjom Trgovačkog suda koja vodi ovaj postupak. Glavni zadaci su mu kao i oni Ante Ramljaka u ovoj fazi – posredovanje među vjerovnicima kako bi se što prije donijela kvalitetna nagodba vjerovnika i kako bi se na vrijeme oformilo stalno Vijeće vjerovnika, ali i rad na restrukturiranju i optimiziranju poslovnih procesa Agrokora i njegovih tvrtki. Prvi rok za sklapanje nagodbe je bio do 10. travnja, ali je zbog problema s formiranjem stalnog Vijeća vjerovnika već Ramljak predložio produljenje do 10. srpnja, sukladno lex Agrokor.

Koja je uloga suda i sutkinje Nevenki Siladi Rstić u ovom procesu?

Nakon što je Ramljak predložio nagodbu vjerovnika i nakon što je Trgovački sud donio prvo rješenje o tražbinama, sutkinja postaje još važniji akter u procesu lex Agrokor nego do sada, i u stvari dobrim dijelom preuzima “upravljanje” slučajem. Sada se u stvari vjerovnici moraju dogovoriti oko nagodbe vjerovnika, stalnog Vijeća vjerovnika i osporenih tražbina, a na sutkinji je da strogo pazi da se sve rješava u okviru lex Agrokor i Stečajnog zakona.

Može li novi izvanredni povjerenik svojim djelovanjem usporiti sklapanje nagodbe i druge procese?

Može, naravno, ali samo ako će odlučiti predložiti sasvim novu nagodbu ili imati sasvim novi koncept restrukturiranja, ali je za pretpostaviti kako će ta pitanja biti riješena u prethodnim razgovorima s Vladom.

Kako će se prema novom izvanrednom povjereniku postaviti vjerovnici?

Prema dostupnim informacijama, vjerovnici se nadaju da će Vlada odabrati nekog kompetentnog stručnjaka koji ima i jake pregovaračke vještine. Dobavljači se, pak, posebno nadaju kako će novi povjerenik imati i sklonost “hrvatskim interesima” u ovoj priči, pogotovo što su pregovori o nagodbi vjerovnika posljednjih tjedana išli u smjeru koji im je jamčio prosječnu naplatu od 70 do 80 posto.

Najcrnja opcija bilo bi otvaranje stečaja, potrebno drugo rješenje

Ako se u Agrokoru ne postigne nagodba među vjerovnicima, izgledna alternativa je stečaj, upozoravaju stručnjaci.

Što bi stečaj značio za Agrokor, trenutno je teško reći. Ipak, u odnosu na sadašnji lex Agrokor, koji predstavlja oblik predstečajne nagodbe i koji je, barem zasad, očuvao radna mjesta u koncernu i nastavak njegova koliko-toliko urednog funkcioniranja, stečaj bi svakako predstavljao velik udarac kako za koncern, tako i za vjerovnike.

Naime, dosadašnja hrvatska iskustva sa stečajevima pokazuju da oni uobičajeno traju dugi niz godina, mnogi i više od deset, a da je stupanj naplativosti potraživanja vjerovnika vrlo mali. Sve je to, tvrde upućeni, sasvim dovoljno da vjerovnici pokušaju izbjeći takav crni scenarij. Uzme li se u obzir značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, kao i za gospodarstva drugih zemalja regije, te velik broj zaposlenih, može se očekivati da će i država nastojati izbjeći stečaj.

- Veliki vjerovnici će nastojati postići nagodbu, kojom možda neće svi biti zadovoljni, ali koja će ipak na kraju sačuvati tvrtke iz sastava Agrokora - ocjenjuje Damir Novotny, ekonomski analitičar.

I niz naših sugovornika, dobrih poznavatelja stanja u Agrokoru, koji su jučer željeli ostati anonimni, vjeruje da će se nagodba na kraju ipak postići. Makar i u posljednji čas.

- Postizanje nagodbe je izgledno. Veliki financijski vjerovnici imaju glavnu riječ i oni će svakako nastojati da se postigne nagodba. Uostalom, u stečaju bi daleko više izgubili - ističe jedan od njih.

- Stečaj je najgore što bi se Agrokoru moglo dogoditi - dodaje drugi. Ipak, vremena za postizanje nagodbe sve je manje, a ostavka Ante Ramljaka dodatno bi mogla usporiti stvari. Puno će toga, dakle, ovisiti o novom povjereniku. (Adriano Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:35