POSLJEDNJA KADROVIRANJA

KLJUČNI RESOR U VLADI Novi hrvatski ministar financija bit će Zdravko Marić, koji posljednje četiri godine radi kao direktor u Agrokoru?

Bivši HDZ-ov državni tajnik posljednje četiri godine bio je direktor u Agrokoru, a sad se vraća u državni sektor
Zagreb, 090915.Novinarski dom.Okrugli stol TOP 500 kompanija Srednje Europe na kojem je predstavljena lista 500 najvecih tvrtki u Srednjoj Europi u 2014. odrzan je u Novinarskom domu. Okrugli stol organizirala je konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte u suradnji s magazinom Banka.hr.Na fotografiji: Zdravko Maric, Agrokor.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Zdravko Marić, bivši državni tajnik u Ministarstvu financija koji posljednje četiri godine radi u Agrokoru, prema svemu sudeći, bit će novi ministar financija. Među kandidatima koji su se spominjali za tu funkciju bili su još Tomislav Ćorić i Josip Budimir, ali na kraju su, izgleda, presudili politički i praktični razlozi.

U pokušaju da dobijemo komentar samog Marića uspjeli smo tek čuti da će se javiti kasnije i da je u velikoj gužvi. Hoće li doista biti u sastavu Vlade, tek ćemo vidjeti jer petak je daleko, ali u slučaju da da se to ostvari, ključno je pitanje što će njegovo imenovanje značiti za državne financije, trenutačno najranjiviji i najizazovniji sektor koji nekome može dopasti u ruke.

Godine u ministarstvu

Široj javnosti baš i nije poznato što 39-godišnji Marić misli o problemima javnih financija, veličini rashoda ili pojedinim porezima. On nikada nije sudjelovao u javnim raspravama, osobito ne otkad je otišao u Agrokor, na mjesto izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. Međutim, stručnoj je javnosti dobro poznato da Marić ima potrebna tehnička znanja jer je u Ministarstvu financija proveo šest godina (2006. - 2011.), najprije na mjestu pomoćnika ministra za makroekonomske analize i planiranje, a u posljednjem mandatu HDZ-ove Vlade bio je državni tajnik, odnosno desna ruka tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera.

Šuker ga promovirao

Prije toga radio je kao istraživač na Ekonomskom institutu, a gotovo sve svoje stručne radove potpisao je, kao drugi autor, s kolegom Željkom Lovrinčevićem, o čijim stavovima, zacijelo, nema nepoznanica.

No, kada je Šuker tražio pomoćnika za makroekonomske analize, poznato je, najprije je pozvao Lovrinčevića. On je ponudu odbio, ali je istodobno preporučio kolegu o kojem je imao dobro mišljenje. Desetak godina nakon toga, dobro mišljenje o Zdravku Mariću imaju gotovo svi ekonomisti, dužnosnici i direktori koji su imali prilike upoznati ga ili s njim raditi.

- Drag je, zabavan, pričljiv, uvijek je znao lijepo prikazati i teško probavljive stvari. K tome, ima potreban tehnički kapacitet, poznaje instituciju i procese, a to je u ovom trenutku bitno - govori o njemu jedan bivši kolega. U trenutku kada se upravljanje javnim dugom smatra najvažnijim pitanjem, dodaje, jako je korisno poznavanje tržišta kapitala. A upravo time Marić se bavio posljednjih godina kao Agrokorov direktor.

No, je li to dovoljno da bi netko bio uspješan ministar financija, pogotovo u trenutku kada se očekuju veliki potezi, uključujući i zamjeranje pojedinim interesnim skupinama.

'Vojnički lojalan'

U tom kontekstu za Marića bi moglo biti problematično to što njegove reference nisu takve da upućuju na kredibilitet, kreativnost i liderstvo koje je potrebno za poziciju prvog čovjeka državnih financija.

On nije ostavljao dojam da mu je doista stalo do općeg interesa i fiskalne konsolidacije u mjeri da bi bio spreman otići s dobro plaćenog mjesta direktora u Agrokoru i raditi za mnogo skromniju plaću. Stoga ostaje nejasno što je zapravo njegov motiv i kako će uopće funkcionirati na mjestu ministra financija.

- On nije od onih koji će poslu pristupiti sa strašću, hrabro i odvažno, nema osobitu inicijativu, niti prodornost. Međutim, vrlo je lojalan i spreman je gotovo vojnički odrađivati poslove koji mu se povjere, opisuje ga jedan bivši kolega. U vrijeme kada je bio pomoćnik ministra Šukera, kao ekonomist se i nije mogao uvijek složiti s odabranim političkim rješenjima, ali svoje mišljenje o tome uvijek bi zadržao za sebe. Možda je to i poželjno ponašanje kada si broj dva, ali liderska pozicija ipak zahtijeva i nešto više. Pred njim je izazov u kojem napokon može pokazati da je sposoban kreirati financijsku politiku, voditi je i boriti se za svoje stavove.

KAO POMOĆNIK BIO JE ODLIČAN, ALI... Mora se dokazati da može biti i vođa

U vrijeme kada je bio pomoćnik ministra Šukera, kao ekonomist se i nije mogao uvijek složiti s odabranim političkim rješenjima, ali svoje mišljenje o tome uvijek bi zadržao za sebe. Možda je to i poželjno ponašanje kada si broj dva, ali liderska pozicija ipak zahtijeva i nešto više. Pred njim je izazov u kojem napokon može pokazati da je sposoban kreirati financijsku politiku, voditi je i boriti se za svoje stavove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:50