NIKOLA JAMAN

KLJUČNI SVJEDOK PROTIV GLAVAŠA ISPITAN TEK DVA I POL MJESECA NAKON PRIZNANJA DA JE LAGAO Iz DORH-a su ga zvali tek nakon upita Jutarnjeg

“Odigrao sam nečasnu ulogu i spreman sam sve priznati jer ne mogu umrijeti s teretom lažnog svjedočenja”, rekao je Jaman
Nikola Jaman
 Dorian Horvat / CROPIX

“Ispitan sam jutros u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku i potvrdio sam sve što sam prije dva i pol mjeseca ispričao tjedniku Nacional. Ništa vam više u ovom trenutku ne mogu reći”, kazao nam je u četvrtak u kratkom telefonskom razgovoru Nikola Jaman, jedan od važnijih svjedoka u ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i ostalima za osječke ratne zločine.

A Nikola Jaman u detaljnoj je izjavi za tjednik Nacional objavljenoj 19. ožujka ove godine priznao da je na prethodnom suđenju Glavašu i ostalima, koje je Ustavni sud poništio, lažno svjedočio kako bi zaštitio Glavaša. “Na suđenju sam odigrao nečasnu ulogu i spreman sam sve priznati jer ne mogu umrijeti s teretom lažnog svjedočenja”, kazao je Jaman tome tjedniku. Trebalo je, ispričao je, proći puno vremena od ratnih događaja da shvati da se Glavaš u ratu, a posebno po njegovu svršetku nije borio za Hrvatsku nego za svoju korist i da je i Osijeku i Hrvatskoj nanio golemu štetu. Sad je na sudu spreman ispričati sve što zna o Glavaševoj stvarnoj ulozi u likvidaciji srpskih civila.

Teško bolestan

Umirovljenom branitelju Nikoli Jamanu danas su 72 godine, ozbiljno je narušenog zdravlja - liječi se od karcinoma, iza njega su tri infarkta i nekoliko operacija kukova. U ratu je bio jedan od pripadnika Zaštitne čete koju su u osječkom žargonu tih godina zvali i Branimirova osječka bojna (BOB). Ta je četa osiguravala zgradu Sekretarijata obrane Osijeka, u kojoj je stolovao tadašnji sekretar gradske obrane Branimir Glavaš, a na katu iznad njega šef Štaba Teritorijalne obrane Slavonije i Baranje Vladimir Šeks. Upravo se pripadnicima Zaštitne čete pripisuju zločini nad srpskim civilima u zgradi Sekretarijata, njezinu dvorištu i garažama.

Na prethodnom suđenju za osječke ratne zločine Jaman je svjedočio da Glavaš uopće nije bio u zapovjednoj strukturi Zaštitne čete čiji su pripadnici u garaže Sekretarijata narodne obrane Osijeka priveli, mučili i likvidirali zatočene srpske civile Đorđa Vučkovića i Čedomira Petkovića te da ne može biti zapovjedno odgovoran za njihovo ubojstvo. Izjavio je na sudu da je on, a ne Glavaš bio zapovjednik te čete.

Međutim, prije dva i pol mjeseca tjedniku Nacional je detaljno opisao okolnosti pod kojima je s Glavašem i još nekim akterima osječkih ratnih zbivanja za vrijeme prethodnog suđenja 2009. pripremio lažni iskaz kao i popratnu krivotvorenu dokumentaciju.

“Sada sam potpuno spreman i na sudu potanko ispričati da su moj ratni zapovjednik Branimir Glavaš, bivši predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek i kriznog štaba Srećko Lovrinčević te još jedna osoba uoči početka suđenja za osječke ratne zločine došli k meni s krivotvorenom odlukom o mom imenovanju za zapovjednika Zaštitne čete. Zatražili su od mene da je potpišem i pred sudom lažno svjedočim o njezinoj autentičnosti”, kazao je tada Jaman Nacionalu.

Ponio torbu

“Glavaš i njemu bliske osobe zatražili su i od ostalih članova te čete i drugih branitelja pozvanih da svjedoče o njezinim aktivnostima i postupcima da mene prikažu njezinim zapovjednikom... Na to sam tada pristao, a na raspravu na kojoj sam ‘priznao’ svoju zapovjednu odgovornost ponio sam čak i putnu torbu s osobnim stvarima budem li nakon toga poslan u zatvor”, ispričao je Jaman novinaru Nacionala.

Valja podsjetiti da je davanje lažnog iskaza pred sudom kazneno djelo, a DORH je po službenoj dužnosti obvezan reagirati na svaku sumnju u počinjenje kaznenog djela. Jamanovo javno priznanje u Nacionalu trebalo je potaknuti DORH na hitnu reakciju, utoliko više što u izjavi tome tjedniku Jaman ustvrdio kako on nije jedini koji je na tome suđenju iznio lažnu tvrdnju da je on, a ne Glavaš bio zapovjednik Zaštitne čete. Istu je tvrdnju, kazao je Jaman u Nacionalu, na sudu iznijelo još 15 svjedoka, među kojim i visokopozicionirani politički i vojni dužnosnici Vladimir Šeks, bivši osječki gradonačelnik, danas diplomat Zlatko Kramarić.

Novi postupak

S obzirom na Jamanovo ozbiljno zdravstveno stanje, bilo bi za očekivati da je DORH snažno zainteresiran i za to da se u ponovljenom suđenju Glavašu i ostalima Jamana što prije ispita kao svjedoka.

Nikola Jaman nam u je utorak ovoga tjedna u telefonskom razgovoru rekao da ga u dva i pol mjeseca od njegova javnog priznanja Nacionalu nitko iz DORH-a nije pozvao na razgovor.

Zato smo DORH-u u utorak uputili pitanje zašto Jaman ni dva i pol mjeseca od njegova javnog priznanja da je lažno svjedočio nije ispitan. Zamjeniku županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Robertu Petrovečkom koji u ponovljenom postupku zastupa optužnicu protiv Glavaša uputili smo i pitanje zašto sudu nije predložio da Jamana što hitnije ispita.

Odgovor DORH-a dobili smo u četvrtak, nakon tri dana čekanja, a u šturom odgovoru stoji da je “ŽDO u Zagrebu predložio Županijskom sudu u Zagrebu da se u tome postupku u svojstvu svjedoka ispita i N. J, što je sud i prihvatio. Ako navedeni svjedok u formalnom kaznenom postupku pred sudom ponovi saznanja i navode objavljene u tjedniku Nacional, ovo će državno odvjetništvo razmotriti navedeno i donijeti odluku sukladno zakonskim odredbama”, stoji u pisanom odgovoru DORH-a.

Slučajno ili ne, Jaman je žurno pozvan na ispitivanje u ŽDO Osijek tek nakon našeg upita DORH-u, a ispitan je - u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:04