HODALI PREMUŽIĆEVOM STAZOM

KLJUČNO OSOBLJE MORH-a i HV-a NA VELEBITU Krstičević: 'Svi ovdje osobnim primjerom želimo pokazati koliko je sport važan za pripadnike Oružanih snaga'

Hodnja ključnog osoblja MORH-a i Hrvatske vojske na Velebit
 MORH

Nakon uspješno provedene vojne vježbe 'Velebit 18 - združena snaga', ključno osoblje Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Oružanih snaga RH pod vodstvom Zapovjedništva specijalnih snaga u ponedjeljak je provelo hodnju u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit poznatim planinarskim putem, Premužićevom stazom, priopćeno je iz MORH-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u toj je prigodi podsjetio na značajnu ulogu sporta kada je u pitanju razvoj spremnosti i aktivnosti pripadnika Hrvatske vojske.

- Svi mi ovdje danas svojim osobnim primjerom želimo pokazati koliko je sport važan za pripadnike naših Oružanih snaga jer želimo da slika hrvatskog vojnika bude slika sportaša koji je i fizički i mentalno spreman za sve zadaće i izazove koji se pred njega postave.

Podsjetio je i na stratešku važnost, ali i simboliku Velebita za Hrvatsku i Hrvatsku vojsku, posebno u vrijeme Domovinskog rata.

- Kako bismo stvorili sliku koliko nam je Velebit strateški važan, prisjetimo se riječi generala Janka Bobetka koji je kazao da ukoliko izgubimo Velebit, gubimo i pola Hrvatske. Zato je ova naša hodnja simbolična, podsjeća nas na sve vrijednosti i heroje Domovinskog rata koje nikada ne smijemo zaboraviti jer su upravo to temelji na kojima gradimo budućnost. Drago mi je što smo zajedno prošli ovu hodnju upravo ovdje na Velebitu. Probajte zamisliti kako je bilo našim hrvatskim braniteljima koji su tu bili četiri godine svaki dan, probajte vizualizirati da se ovdje vodio rat koji smo dobili, rekao je ministar obrane i zaključio kako je nedavno održana vježba Velebit 18 pokazala kako je Hrvatska vojska uvježbana, spremna i sposobna izvršiti sve svoje zadaće, čuvati i zaštititi Republiku Hrvatsku.

- U vježbi Velebit pokazali smo da Republika Hrvatska ima moćnu vojsku i dobro opremljene i vrhunski uvježbane ljude koji su osposobljeni za provedbu svih Ustavom definiranih misija. Mogu slobodno reći kako je danas Hrvatska vojska izrasla u respektabilnu i modernu vojnu silu, a nastavljamo ju razvijati i dalje, zaključio je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo zajedničkom hodnjom Hrvatske vojske i Ministarstva obrane na Velebit, kazavši kako su hodnjom pokazali kako su "spremni za izvršenje svih zadaća, kao što su vojnici, dočasnici i časnici pokazali umijeće i profesionalnost u vježbi Velebit 18".

- Ovo je svojevrsni simboličan završetak cijele priče oko vojne vježbe Velebit 18. Moram reći kako pohvaljujem sve pripadnice Hrvatske vojske i djelatnice MORH-a na uspješno odrađenoj hodnji, kazao je načelnik.

Hodnji na Velebit pridružio se i poznati hrvatski alpinist, Stipe Božić, koji je tom prigodom istaknuo:

- Dojmovi su odlični, Hrvatska vojska ispunila je sva moja očekivanja i drago mi je što sam i ovaj put imao prilike uvjeriti se u profesionalnost Hrvatske vojske. Uvjeti nisu bili jednostavni jer je puhalo, a padalo je i malo snijega no sve je uspješno završilo i čast mi je što sam imao prilike provesti vrijeme s ovim ljudima, rekao je Božić.

Hodnjom su zadovoljni i sami sudionici koji kažu, raduju se novim izazovima.

- Dojmovi odlični, mogla bi još, redovito vježbam pa je to bila i svojevrsna priprema za ovu hodnju, a već sada se veselim novoj, rekla je časnička namjesnica u Kabinetu načelnika Glavnog stožera OSRH, Marina Rogina.

Načelnik Sektora za vojnu infrastrukturu u MORH-u, brigadir Ivan Raos kazao je kako je staza bila vrhunska i kako je bilo pravo zadovoljstvo sudjelovati na ovoj hodnji na velebitskim visinama. - Ovakve stvari trebamo prakticirati što češće i rado ću se uvijek odazvati, kazao je Raos, a s njime se složio i najspremniji pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske u 2018. godini poručnik fregate, Ante Jović iz Zapovjedništva specijalnih snaga.

- Ova hodnja na neki je način označila kraj vježbe Velebit 18 za koju smo se naporno i dugo pripremali i mogu reći kako sam zadovoljan što smo i hodnju obavili uspješno i profesionalno unatoč vremenskim neprilikama, rekao je Jović.

Naime, odlukom potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, 2018. godina u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH proglašena je Godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika i posvećena je spremnosti i promicanju aktivnog i zdravog načina života pripadnika Hrvatske vojske, dodaje se u priopćenju MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:26