TOPNIČKI DNEVNICI

Kod osmorice pronašli veliku dokumentaciju iz akcije Oluja!

Pregledani su stanovi osmorice umirovljenih časnika HV-a, među kojima je i odvjetnik Ante Gotovine

ZAGREB - Odvjetnik Marin Ivanović danas je, kako doznajemo, priveden na informativni razgovor zbog topničkih dnevnika. On je jedna od osoba protiv kojih su pokrenute istrage i podignute kaznene prijave zbog uništavanja ili skrivanja dokumenata koje traži nezadovoljni haaški tužitelj, zbog čega je policija danas pretresala neke stanove.

Prijepodnevni pretresi

Tako je prilikom današnjeg pretresa stanova umirovljenog generala Rahima Ademija i sedmorice bivših časnika HV-a policija pronašla velik broj originalne dokumentacije iz Oluje, ali još nema službenih potvrda o pronalasku tzv. topničkih dnevnika.

Policijska je akcija počela u jutarnjim satima, a do podne su pregledani stanovi osmorice bivših djelatnika HV-a, među kojima su uz Ademija i Marin Ivanović, član braniteljskog tima generala Gotovine, Željko Hučić, umirovljeni brigadir i bivši član stožera 7. gardijske brigade HV-a, te jedan od osnivača Zaklade Istina o Domovinskom ratu, Miroslav Vidović, umirovljeni brigadir i bivši pobočnik umirovljenog načelnika stožera Petra Stipetića, Eduard Butijer, umirovljeni brigadir i bivši član stožera 1. gardijske brigade HV-a, Jozo Ribičić, umirovljeni brigadir, bivši načelnik veze u Zbornom području Split, te suradnik braniteljskog tima Ante Gotovine. Neslužbeno doznajemo da je najveći broj originalne dokumentacije HV-a pronađen kod Miroslava Vidovića i Rahima Ademija, ali i u stanovima drugih na čije je adrese pokucala policija.

Nedostaci u istrazi

Današnja akcija demonstrirala je veću odlučnost Vlade u pronalaženju topničkih dnevnika, a o potrebi intenzivnije potrage govorilo se i na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Iz izvora bliskih istrazi doznajemo kako je aktivniju istragu prilikom zadnjeg posjeta Hrvatskoj tražio i Serge Brammertz, glavni haaški tužitelj.

On je, kako tvrde naši sugovornici, pronašao više nedostataka u tzv. administrativnoj istrazi koju su proveli MORH, MUP i Državno odvjetništvo. Dio tih prigovora odnosio se na aljkavo provedene istrage Vojne sigurnosne službe i Vojne policije.

Izvori Jutarnjeg napominju i kako je tom prilikom Brammertz inzistirao na dokumentima iz Oluje koji nikad nisu sastavljeni, s pretpostavkom da bi ih uređena vojna administracija trebala imati. Među njima su i dva dokumenta o topničkom djelovanju Operativne grupe Sinj, za koje je umirovljeni general Ante Kotromanović nedavno ustvrdio da ne postoje, jer u zoni nije bilo topništva.

Tri vrste dnevnika

- Dokumente koje traži Haaško tužiteljstvo možemo podijeliti u tri vrste: jedan dio postoji i za njim tragamo u privatnim arhivama i arhivama MORH-a, drugi dio nikad nije sastavljen, a treći je uništen - izjavio je Jutarnjem izvor iz istrage o topničkim dnevnicima.

Priveden i odvjetnik iz Gotovinina tima



Voditelj Gotovininog tima Luka Mišetić izjavio je za HTV da hrvatske vlasti rade predstave uoči svakog velikog datuma i time gube na vjerodostojnosti.

Zbog današnje akcije Gotovinina obrana zatražila je od Haaškog suda da osigura dolazak Mladena Bajića i Sergea Brammertza na raspravu o topničkim dnevnicima sljedeće srijede u Haagu.

Komentar Igora Alborghettija: Zašto se i dalje čudimo kad nam ništa ne vjeruju

Hrvatska Vlada teško uči. Loše pamti. I brzo zaboravlja. Pogotovo ono što im govore iz Haaga. Danas je krim policija izvršila pretrese stanova osam osoba za koje su sumnjali da mogu posjedovati dokumente vezane uz topničke dnevnike. Nisu ozbiljno mislili da bi tamo nešto mogli naći. Ti dnevnici ionako ne postoje. Ne u obliku kako to zamišlja glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, kao uredni dokumenti u nekoj NATO vojsci. Ali već više od godinu dana traži da ih se nađe. Vlada više od godinu dana odugovlači. Na sastancima u Zagrebu ili pregovorima u Haagu, u nadi se da će hrvatske probleme, među ostalim, riješiti i američka administracija.

Danas su, očito, u Kosoričinoj vladi odustali od tog uvjerenja. Diplomatske fraze i obećanja odlučili su poduprijeti akcijom Karamarkove krim policije. U vjeri da će Haag shvatiti ozbiljnost hrvatskih namjera kako zaista tražimo dnevnike. Nešto slično se događalo i 2005. Dok nije uhićen Gotovina, a prije toga i Petrač, Sanader nije mogao započeti pregovore o ulasku u EU.

Zbog topničkih dnevnika nizozemska je vlada nekidan zaprijetila kako se neće krenuti s pregovorima o prevažnom poglavlju 23. Sve se jednostavno ponavlja, a hrvatska se Vlada čudi onome što se događa. Kao da Serge Brammertz ne radi svoj posao kao Carla Del Ponte. Ili kao da je haaško Tužiteljstvo drukčije u mandatu novog tužitelja.

Jadranka Kosor, čini se, to još nije shvatila dovoljno ozbiljno. Neka joj to kažu Bajić i Karamarko. Haagu i međunarodnoj zajednici smo već toliko puta govorili stvari koje su, pristojno napisano, bile daleko od istine i onog što stvarno mislimo. Gore od toga je samo kad sažaljevamo sami sebe jer smo, eto čuda, okruženi stranim političarima koji nam iz nekih nedokučivih razloga ništa ne vjeruju. Pa moramo slati policiju da pretresa stanove bivših časnika HV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:29