JOŠ MALO DO ODLUKE

KOJE ĆE BORBENE AVIONE KUPITI HRVATSKA Očekivale su se ponude iz pet, ali stigle su iz četiri države, izbor sveden na dva zrakoplova

 
F-16 i JAS 39 Gripen
 U.S. Air Force photo/Master Sgt. William Greer / Profimedia

U Ministarstvu obrane (MORH) u utorak su otvorene pristigle ponude za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova, koji bi trebali zamijeniti postojeće letjelice tipa MiG 21 koji su u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane još od Domovinskog rata.

Ponude su predstavili predstavnici Grčke, Izraela, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država, i to abecednim redoslijedom, u jednakom vremenskom roku za svaku od njih, priopćeno je iz MORH-a.

Nakon otvaranja ponuda slijedi detaljan proces njihove evaluacije i validacije koji će voditi stručni tim, što treba završiti u roku od oko dva mjeseca. Ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta - međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje, ističe MORH.

Otvaranju ponuda prisustvovali su predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, Ureda predsjednice Republike, Vlade, Državnog odvjetništva i Stručnog tima za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona, dodaje MORH.

Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Hrvatsku, naglašava se u priopćenju u kojem se ne navode pojedinosti o ponudama.

Riječ je o američkim zrakoplovima tipa F-16 u raznim inačicama, koje Hrvatskoj nude predstavnici Grčke, Izraela i SAD-a, koji su u sastavu zračnih snaga tih zemalja, te i borbenim zrakoplovima tipa JAS 39 Grippen, koje proizvodi švedski koncern SAAB. Hrvatska bi trebala kupiti jednu eskadrilu tih aviona.

Prije otvaranja ponuda spominjala se i mogućnost da će među ponuđačima biti i Južna Koreja, no očito su u Seulu od toga odustali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:14