KATASTROFA NA VIDIKU

Koji su simptomi radijacijske bolesti? Ne znate li da ste ozračeni, prvo ćete misliti da je viroza

Moguća nuklearna katastrofa u Japanu otvorila je pitanje kako bi se u Hrvatskoj organizirala pomoć onima koji bi zbog nuklearne katastrofe ili terorističkog napada dobili radijacijsku bolest
A boy has his radiation level checked in the compound of Fukushima Gender Equality Centre in Nihonmatsu, Fukushima Prefecture, northeastern Japan, Sunday morning, March 13, 2011 after being evacuated from a town located near the troubled Fukushima Dai-ichi nuclear power plant. People live around the nuclear complex might have been exposed to radiation after an explosion of Unit 1 reactor of the complex blew off the top part of its walls on Saturday, one day after a strong earthquake and tsunami hit northeastern Japan. (AP Photo/The Yomiuri Shimbun, Daisuke Tomita) JAPAN OUT, CREDIT MANDATORY
 Daisuke Tomita

ZAGREB - Moguća nuklearna katastrofa u Japanu otvorila je pitanje kako bi se u Hrvatskoj organizirala pomoć onima koji bi zbog nuklearne katastrofe ili terorističkog napada dobili radijacijsku bolest.

Prvi simptomi

Začeci te vrste zbrinjavanja nastali su prije 30-ak godina kad se otvarala nuklearka Krško i KBC Zagreb postao centar za alogenu transplantaciju koštane srži u slučaju da zaposlenici nuklearke budu ozračeni, kaže prof. dr. Boris Labar, predstojnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.

“ Simptomi radijacijske bolesti se prvo javljaju na organima ili tkivima koja su najosjetljivija na zračenje. Koštana srž strada prva, a znak je smanjenje broja krvnih stanica. Simptomi su slični kao kod viroze - mučnina, povraćanje, glavobolja i temperatura. Ako se ne zna da je ozračen, ti se simptomi tumače kao viroza”, objašnjava prof. dr. Damir Dodig, predstojnik Zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Zagreb.

Krizni stožeri

Stručnjaci objašnjavaju da bi nakon nesreće prvi trebao reagirati krizni stožer Ministarstva zdravstva i organizirati mjerenje radijacije na terenu u osoba.

“Oni kod kojih se pokaže da im je oštećena koštana srž ili su razvili aplastičnu anemiju moraju se što prije uputiti u najbliži centar za transplantaciju koštane srži. Oni kojima su ošetećeni bubrezi, jetra ili imaju opekline, uputit će se u klinike koje su osposobljene za tu vrstu liječenja”, kaže prof. dr. Labar.

Kako pomoći ozračenima

Unesrećeni će se trijažirati na mjestu nesreće

Slijedi utvrđivanje organskih oštećenja

Prijevoz u zdravstvenu ustanovu koja će najbolje liječiti najteže oštećenje

Problemi s koštanom srži liječe se u bolnicama koje imaju akreditaciju Europske grupe za transplantaciju koštane srži (u Hrvatskoj to je KBC Zagreb).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 22:22