DAO INTERVJU ZA N1

KOLAKUŠIĆ: O pobačaju nam treba referendum, ustaškim obilježjima se ne bih bavio, Merkel daje bedaste izjave, nacionalizam je izuzetno pozitivna stvar

 
Mislav Kolakušić
 Boris Kovačev / CROPIX

Bivši sudac Mislav Kolakušić, koji je na nedjeljnim izborima osvojio mandat u Europskom parlamentu, gostovao je u utorak na televiziji N1, a u velikom intervjuu niije štedio kritike na račun najvećih stranaka.

- HDZ i SDP su zaostavština Komunističke partije Jugoslavije, to je jedna stranka i ovo je priprema za njihovu veliku koaliciju. Ponavljam građanima, moramo imati 76 mandata jer ćemo inače gledati njihovu koaliciju - rekao je Kolakušić za N1 i naglasio da u konačnici želi biti premijer jer "jedino s pozicije premijera može se mijenjati stvari".

Komentirajući inicijativu "67 je previše", Kolakušić smatra da 67 zaista jest previše te da je i sam dao potpis za referendumsku inicijativu protiv mirovinske reforme. Također je rekao kako u Vladine tvrdnje o 45 milijardi kuna dodatnog troška zbog te inicijative ne vjeruje.

- Ne vjerujem im ništa. U ovih 30 godina nisu pokazali ništa. Nijedan razlog, nijednu riječ da im vjerujemo - smatra bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, a piše N1.

Drugu referendumsku inicijativu, onu Živog zida za oduzimanje novca strankama smatra licemjernom, iako i sam smatra da se političke stranke ne treba financirati iz proračuna.

- U Živom zidu ne vidim partnera s kojim bih mogao surađivati u budućnosti, a ne vidim ni dodirne točke između Živog zida i sebe, jednako kao što ne vidim poveznicu s Dalijom Orešković s kojom nikad nisam kontaktirao, rekao je Kolakušić, čiji dobar dio organizacije koja je volontirala za njega u kampanji sačinjavaju nekadašnji pripadnici - Živog zida.

Na pitanja o migrantskoj politici, odnosno o tome je li mu bliža politika otvorenih vrata koju provodi Njemačka ili žilet-žice na granici koju zagovara Viktor Orban, Kolakušić je rekao da Njemačka u migrantima vidi jeftinu radnu snagu.

- Zar bilo tko od tih migranata želi živjeti u Mađarskoj? Oni žele svi u Njemačku. Ono što je činjenica je da nijedan od njih ne želi ostati u Hrvatskoj - rekao je.

Upitan treba li Hrvatska na granice postaviti žicu samo je izustio protupitanje "kakva žica, o čemu vi govorite?".

Govoreći o hrvatskoj policiji, Kolakušić kaže kako nema uvid u postupanje policije.

- O postupanju policije ne mogu govoriti na temelju medijskih članaka. Da bih mogao govoriti morao bih biti barem načelnik policije ili ministar. Da bih mogao govoriti, morao bih biti na terenu.

Zamoljen da komentira izjavu Angele Merkel da nacionalizam pokušava uništiti Europu, rekao je da mu takve tvrdnje njemačke kancelarke zvuče bedasto i da su nejasne.

- Što je to nacionalizam? Za mene je nacionalizam kad voliš svoju obitelj, svoj grad i svoju državu. To je izuzetno pozitivno - kaže i dodaje kako u nacionalizmu ne vidi prijetnju.

O pobačaju na referendumu

No, na pitanje koji njegov stav o pobačaju nije dao jasan odgovor i rekao je da se time neće baviti.

- O svim bitnim pitanjima svatko od nas ima određeno mišljenje. Ako ste premijer, ne smijete iznositi vlastito mišljenje o tome. To su pitanja koja građani rješavaju na referendumu - rekao je i dodao kako ne vidi zašto bi pitanje pobačaja na referendumu bilo protuustavno.

- Vlast proizlazi iz naroda. Ustav je napisao narod. Što bih ja zaokružio moja je osobna stvar. Moje osobno mišljenje o tome apsolutno je nebitno - rekao je Kolakušić.

Na pitanje kako bi trebao izgledati zakon o pobačaju kaže kako smatra da "sva pitanja u vezi mijenjanja postojećeg sustava moraju biti na referendumu".

- Moje osnovno i temeljno razmišljanje je da političar ne smije iznositi mišljenja o tezama kojima se neće baviti - kaže.

Na pitanje čime će se baviti rekao je da su to ekonomija i pravosuđe, a dodao je i kako je protiv uvođenja eura.

Na pitanja o ustaškim obilježjima i pozdravu, kaže kako ne zna kakva je praksa Austrije da bi se njihovi zakoni preslikavali, a u Hrvatskoj su "zabranjeni simboli svih totalitarnih društava".

- Ja se time ne bih bavio. Vas zanima jedino podjela. Vaš jedini zadatak je da i dalje potičete podjele u hrvatskom društvu. Nećemo se time baviti. Mi moramo prestati biti siromašno društvo, a ne baviti se ovim temama koje vi namećete i kojima već 30 godina održavate HDZ na vlasti - rekao je Kolakušić novinaru.

Oporba 'ne služi ničemu'

U Europskom parlamentu će, kaže, biti nezavisni zastupnik "jer ne želi sudjelovati u donošenju odluka protiv Hrvatske".

Malo je objasnio i koji su njegovi budući planovi.

- Ako ostvarimo 600.000 glasova na predsjedničkim izborima, idemo ih pomesti na parlamentarnim. Ako ne, ja nisam ta snaga koja može promijeniti Hrvatsku i ostajem u Europskom parlamentu - rekao je Kolakušić.

Nakon predsjedničkih izbora planira se kandidirati i na parlamentarnim, ali u slučaju da ne pobijedi, neće biti oporba jer "to ne služi ničemu".

Smatra i da Kolinda Grabar-Kitarović nije zaslužila drugi mandat na Pantovčaku.

- Nitko od njih nije, oni moraju nestati. Kad sam najavio svoju kandidaturu rekao sam da moramo u potpunosti maknuti sve postojeće strukture inače će država nestati.

Na kraju, rekao je i kako se Miroslava Škore kao potencijalnog protukandidata na predsjedničkim izborima ne boji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 22:44