SVE REGIJE U MINUSU

KOLAPS TRŽIŠTA NEKRETNINA, KRIZA PREPOLOVILA PRODAJU Splitski stanovi jeftiniji i do 300 eura po kvadratu

Normalno je da cijene stanova padaju jer je tržište u kolapsu, nije ništa bolje čak je i lošije nego lani kad je u Hrvatskoj prodano 19 posto manje nekretnina nego prethodne godine. Mala je potražnja, a ponuda je velika. Oni koji žele prodati svoje stanove i kuće spuštaju cijene jer je kupaca malo. Prodaja ide slabo, nadala sam se da će se makar malo popraviti od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, no ništa se nije dogodilo – kaže nam Jasminka Biliškov, zamjenica predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Prema Indeksu cijena nekretnina portala CentarNekretnina, cijene u srpnju pale su i na mjesečnoj i na godišnjoj razini: prosječna tražena cijena stana u Zagrebu iznosi 1596 eura po četvornom metru što je 6,6 posto niže nego u lanjskom srpnju, a cijene stanova na Jadranu pale su sedam posto u odnosu na lanjske i iznose 1575 eura, pri čemu kvadrat u Splitu prosječno stoji 2134 eura. To je 12 posto ili 299 eura manje nego u srpnju prošle godine, piše Slobodna Dalmacija.

Kvadrat na Rivi po 3500 eura, na Brdima 1400

A prodaja nekretnina u zemlji pada li ga pada: prošle godine u Hrvatskoj je prodano 32.278 stanova, čak 52 posto manje nego u 2007. kada ih je prodano 66.787. U cijeloj je Dalmaciji, primjerice, 2009. prodano 9348 nekretnina, a prošle godine 43 posto manje ili 5320 kuća i stanova. Jasminka Biliškov nam kaže da su realne prosječne cijene za Split od 2000 do 2100 eura po četvornom metru. Bačvice i Riva drže visoke cijene, no i te su cijene pale, pa je kvadrat na Rivi nekad bio 4500 eura, a sad je oko 3500 eura.

Na Brdima je prosječna cijena 1400 eura, na Mejašima 1600 eura, novogradnja na potezu od Križina do Firula ide po cijenama od 2500 do 2700 eura. A tako je i na Čiovu, novogradnje kakve su se prije krize prodavane za 2600 eura po kvadratu danas se na istim lokacijama prodaju za 1750 eura.

- Ako želite prodati i spustili ste cijenu stanu, brže ćete naći kupca. Ima i vlasnika koji nikako ne žele spuštati cijene jer mogu čekati pa se njihovi stanovi, kuće i hoteli prodaju po sedam, osam godina. Dobre lokacije u pravilu postižu više cijene, ali i to ovisi o tome koliko je vlasniku potreban novac jer ako ga treba hitno, ako mora zatvoriti neki kredit, onda se i stan na dobroj lokaciji može naći povoljno, pa se na splitskim Bačvicama može kupiti stan za 2500 eura po kvadratu, ali i za 3500 eura - kaže nam Biliškov.

Oporavka nema dok je sve na koljenima

Na pitanje što je očekivala od ulaska Hrvatske u Europsku uniju veli - ništa spektakularno jer već nekoliko godina građani EU u Hrvatskoj mogu kupovati nekretnine pod istim uvjetima kao i hrvatski građani pa se s manjim nekretninama nije dogodio bum u prodaji. Ipak, očekivala je male pozitivne pomake. Iz agencija za promet nekretninama kažu nam isto: cijene padaju, a vrijedi to i za atraktivne lokacije.

Tako se danas na Stradunu prodaje nekretnina za 1,4 milijuna eura, a prije krize je stajala dva milijuna eura. U Šibeniku se prodaje stan na Rivi, prvi red do mora za 1750 eura po kvadratu, cijena stana u Zadru je 1700 eura po kvadratu dok je prije krize stajao po 2500 eura. Cijene nekretnina će padati sve dok bude padala prodaja nekretnina.

Oporavka tog tržišta nema bez oporavka gospodarstva, slažu se analitičari. Stoga nije čudno što nam je danas stanogradnja na razini ratnih devedesetih ili što je prošlogodišnja prodaja stanova prepolovljena u odnosu na 2007. Kriza je učinila svoje, jednako kao što je ugasila brojna radna mjesta, smanjila plaće i standard zaposlenih ljudi, pomela potražnju za stambenim kreditima...

Dalmacija u minusu 43 posto

Prodaja nekretnina u Dalmaciji u 2012: Ukupno podano 5320 nekretnina, pad od 43 posto prema 2009. - Splitsko-dalmatinska: 2667 prodanih stanova, pad od 23 posto - Zadarska: 1435 prodanih stanova, pad od 32 posto - Šibensko-kninska: 625 prodanih nekretnina, pad od 79,5 posto - Dubrovačko-neretvanska: 593 prodanih nekretnina, pad od 19 posto

Tko hoće stan uz Morske orgulje mora spremiti vreću novca

Prema riječima vlasnika vodećih agencija za prodaju nekretnina na zadarskom području, razlika između tražene i prodajne cijene nekretnina razlikuju se najviše do pet posto, a prodaju nekretnina svih vrsta - ocjenjuju jako lošom.

- Ima puno šetača, ali malo pravih kupaca. Tijekom ljeta interes kupaca je nešto veći, dolaze nam stranci, naši povratnici i domaći ljudi, ali prodaja je jako mala. Zapravo ćemo tek oko Božića znati kakva je bila ova godina, jer oni koji se preko ljeta interesiraju, obično kupuju krajem godine, ističe Vedran Vinketa iz agencije Idassa. S njim se slaže Zoran Marasović iz agencije Dalmatis koja je od ove godine u ponudu uključila 20-ak starih kamenih kuća na otocima zadarskog i biogradskog arhipelaga, poput Oliba, Premude ili Vrgade kod Pakoštana. Cijene takvih kamenih kuća, koje u pravilu traže ozbiljnu rekonstrukciju, kreću se oko 1100 eura za četvorni metar.

- Interesa ima, ali prodaja je više nego slaba. Jednako to vrijedi za kamene kuće na otocima, kao i za stanove u Zadru. Najviše se traže stanovi bliže gradskom centru, a tu cijene dosta variraju. Od onih starijih, koji traže obnovu, i za koje interes pokazuju domaći ljudi spremni na ulaganja u turizam, pa do novogradnji koja je, opet ovisno o lokaciji, zadržala relativno iste cijene - veli Marasović.

Za stanove 35 - 65 kvadrata na dobrim lokacijama kupci su spremni izdvojiti između 80 do 110 tisuća eura, a za kuće nešto veće kvadrature od 150 do 200 tisuća eura. Cijena stanova u centru grada na Poluotoku starije gradnje, znači s drvenim gredama, kreće se oko 1500 eura po četvornom metru, dok je za nove stanove, potrebno izdvojiti od 1700 do 2200, a na atraktivnim lokacijama, poput Morskih orgulja ili Kolovara, vlasnici traže i više od 4000 eura za četvorni metar.

I. Nevešćanin

Cijena kvadrata elitnog stana na Lapadu s 7000 eura pala na 2000 eura

Dubrovački agenti za prodaju nekretnina, iako prodaju puno manje nego prije, javno priznaju da pad cijena od skromnih dva ili tri posto, kao uostalom i njihovi kolege u ostalim gradovima, u praksi nikome vezanom za nekretnine ruže ne cvjetaju. Jedan od tipičnih primjera investicijskog nasukavanja je “Ingra”, graditelj reprezentativnog naselja Dvori Lapad na elitnoj lokaciji u uvali Lapad s reprezentativnim stanovima s projektiranom cijenom od 6000 do 7000 eura za kvadrat. Dovršetak gradnje poklopio se s ispuhavanjem investicijskog buma, pa su cijene za luksuzne stanove počele rapidno padati. Sadašnja je cijena između 2000 i 3000 eura, po principu veći stan jeftiniji kvadrat. Kad je riječ o “običnim” stanovima, prodaja također ide slabo. Ipak, cijena kliže dolje, pa se tako recimo u Župi dubrovačkoj iznad magistrale mogu naši stanovi od 90 do 100 kvadrata, oglašeni po cijeni od 1200, 1300 eura kvadrat. Uglavnom tko kupuje stan u Dubrovniku ne treba srljati i nasjedati na priče o tome kako lokalno tržište nekretnina nije osjetilo krizu.

Inače, jedan od najskupljih kvadrata plaćenih u posljednjih godinu dana je jedan poslovni prostor na Stradunu veličine 30 kvadrata koji je plaćen čak 1,2 milijuna eura, što je cijena od 40 tisuća eura po kvadratu. Takva cijena postignuta je zahvaljujući izuzetnom poslovnom položaju. U tom je prostoru otvorena slastičarnica koju su nedavno Linićevi fiskalci kaznili i zatvorili na sedam dana, iako je račun izdan. Četrdeset tisuća za kvadrat može se dobiti jedino za Stradun i prostor koji garantira zaradu od nekoliko tisuća eura dnevno.

A.Masle

Stranci bi u Šibenik, ali im je skupo

Bili bismo zadovoljni kada bismo mogli dostići jednu trećinu prometa kakvog smo u prodaji nekretnina ostvarivali prije pet - šest godina. Upita ima. Pogotovo stranaca poslije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Vodimo potencijalne mušterije, i to uglavnom strance, ali se jedva jedna petina vrati i kupi kuću ili apartman - kaže Renata Bulat, vlasnica agencije “Interservis” iz Šibenika.

Inače, cijene na ovdašnjem tržištu kao da su se “zamrzle” posljednje dvije godine. Izuzetak su vlasnici kojima je banka legla na stan ili kuću.

- U takvim prilikama kvadrat u novogradnji je moguće kupiti za tisuću, a nerijetko i manje eura. Imamo takav primjer kuće u Šibeniku gdje je cijena kvadrata bila 990 eura. Inače, apartman uz more u Vodicama moguće je kupiti za 1500 eura, premda se uglavnom traži oko 2000. U isto vrijeme novoizgrađena zgrada s apartmanima nudi se za 1100 eura po četvornom metru - kaže Renata.

Kada je u pitanju grad Šibenik, u jednoj od zgrada zvane bermude kvadrat se prodaje za 1100 eura i nije moguće naći kupca. Ranijih godina velika je potražnja bila za starim kamenim kućama. Uglavnom su ih kupovali Englezi, te preuređivali.

-I to je vrijeme prošlo. Potražnja za starim kamenim kućama je svedena gotovo na nulu, kaže Renata Bulat.

M. Džambo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:38