REZULTATI REVIZIJE

KOLEKCIJA HGK KOJU JE NADANSKRIVAO Dao 9 milijuna za umjetnine,kupio i 4 krivotvorena remek-djela

Sve to plaćeno je novcem HGK, nabavljeno je 918 umjetnina, a 130 ih nije bilo registrirano

ZAGREB Umjetnička kolekcija Hrvatske gospodarske komore vrijedi, neslužbeno doznajemo, gotovo devet milijuna kuna. Riječ je o kolekciji od 918 umjetnina: dvije slike su ukradene, četiri krivotvorene, 130 slika bez inventarskog broja, to su, doznajemo, preliminarni rezultati analize stanja umjetničke kolekcije HGK, koja još nije gotova.

Izložba u Zagrebu

Inventuru provodi novo vodstvo HGK na čelu s Lukom Burilovićem, a izravno je obavlja tročlana komisija: Tihomir Milovac, muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti, Nikola Albaneže, procjenitelj, te Zdravko Mihočinec iz aukcijske kuće Kontura. Zasad stručnjaci ne mogu davati nikakve informacije. No, Komora će, neslužbeno doznajemo, sporne umjetnine - ukradene i krivotvorene - prijaviti nadležnim institucijama, a ostale će izložiti u galeriji koju iduće godine žele otvoriti u Zagrebu. Javnost bi tada prvi put mogla dobiti priliku vidjeti umjetničku kolekciju HGK, koju je bivši šef Nadan Vidošević godinama držao skrivenu. U inventuru kolekcije Komora je krenula ljetos te je ona potvrdila ono na što je Državna revizija i prije ukazivala. Utvrdili su da su se inventure u Komori posljednjih 15 godina provodile tako da je lista imovine iz prošlog razdoblja jednostavno prepisana i potvrđena potpisom predsjednika.

Lažni Rabuzin

Uvidom u knjige stoga je bilo nejasno što Komora zaista posjeduje od umjetnina. Za razliku od umjetnina, popis uredske imovine bio je uredan. Postavlja se pitanje je li HGK odgovarala takva neuredna evidencija i postoje li uopće računi i dokumenti o ranijem vlasništvu. Primjerice, 130 slika uopće nije bilo upisano, a utvrđeno je i da je slika “Pejzaž” Ivana Rabuzina, koja se nalazi u predstavništvu u Bruxellesu, krivotvorena. U ranijim službenim popisima umjetnina HGK, koje je Jutarnji list imao na uvid, stoji da je ta Rabuzinova slika kupljena za 75.000 kuna.

Potvrde izvornosti u ovoj inventuri nisu dobile ni slike “Kupalište” Ignjata Joba te “Oranje” Frana Šimunovića, dok je “Stara slika” Emanuela Vidovića poslana na dodatno vještačenje kod Igora Zidića. U inventuri je također utvrđeno da su dvije slike ukradene: iz poslovnice u Mostaru nestala je slika “Istranka” Otona Ivekovića, a u središnjici nema slike “Lanac na zidu” Marije Braut. Policija je prije sumnjala i u autentičnost jedne od najvrednijih slika s popisa HGK, koju joj je prodao pariški galerist Meša Softić.

Totalni nered

Riječ je o slici “Eleazar i Rebeka” Andrije Medulića Schiavonea, koju je HGK kupila u siječnju 2007., i to za 370.600 kuna. Inventura umjetničke kolekcije HGK posljednji je put, ali i prvi, napravljena 2012., o čemu je Jutarnji pisao 2013., nedugo nakon Vidoševićeva uhićenja.

Na tom je poslu bivši šef HGK angažirao Jasminku Poklečki Stošić, ravnateljicu Umjetničkog paviljona. Državna revizija, naime, prije je uočila totalni nered u enormnoj umjetničkoj kolekciji te naredila Vidoševiću da hitno naprave katalogizaciju kako bi se znalo koliko je novca HGK potrošio i koliko kolekcija zapravo vrijedi.

No, u sklopu afere Remorker pod istragom su se lani našle i neke umjetnine upravo s tog popisa, kupovane u razdoblju od 2005. do 2009., njih 107. U sklopu afere Remorker tereti se bivšeg šefa Komore i njegovu suradnicu da su navodno izvlačili novac iz Komore. Nova garnitura HGK, predvođena Burilovićem, odlučila je nanovo popisati sve umjetnine i napraviti njihovu procjenu.

POPIS UMJETNINA I NABAVNA CIJENA

- Jozo Kljaković: Gospodarstvo - hrvatska privreda nakon ujedinjenja

65.432 kn

- Vlaho Bukovac: Djevojčica

157.500 kn

- Andrija Medulić Schiavone: Eleazar i Rebeka

370.625 kn

- Edo Murtić: Vrsar

65.000 kn

- Edo Murtić: Vrt

155.000 kn

- Ljubo Babić: Djevojka u narodnoj nošnji

48.500 kn

- Vasko Lipovac: Brod

95.000 kn

1Vasilije Jordan: Venecija

36.000 kn

- Ante Kaštelančić: Barke

52.717 kn

- Vlaho Bukovac: Portret Ivana Kukuljevića

170.000 kn

- Skulptura Dalibora Stošića: Kraljevska kruna

367.713 kn

- Skulptura Dalibora Stošića: Nika

233.183 kn

- Skulptura Dalibora Stošića: Veliki škorpion

224.215 kn

- Skulptura Dalibora Stošića: Zmija

174.887

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:34