IZUZETA SUTKINJA

KOLIKO ĆE TRAJATI OVAJ PUT? Suđenje za Fimi-Mediju kreće potpuno ispočetka, rasprava kreće iznova, svi dokazi se ponovno izvode...

ZAGREB - Sutkinja Ivana Čalić koja je presudila "slučaj Fimi-medija" neće suditi u ponovljenom postupku iako su već bile zakazane rasprave za ožujak. Kako Jutarnji list prvi doznaje početkom tjedna sutkinja Čalić sama je zatražila da ju se izuzme iz predmeta i tom je zahjevu danas udovoljeno.

Nakon što je prošle godine Vrhovni sud ukinuo presudu protiv bivšeg premijera u slučaju "Fimi media" među kojima su najpoznatiji Mladen Barišić, bivši ravnatelj Carinske uprave i Nevenka Jurak, vlasnica tvrtke po kojoj je i nazvana cijela afera određeno je novo suđenje pred istim vijećem kojem je predsjedala sutkinja Čalić. Sutkinja Čalić bila je i članica vijeća u "slučaju INA-MOL" kojeg je sudio sudac Ivan Turudić.

Upravo to što bi se sada pred istom sutkinjom po treći puta Ivo Sanader izjašnjavao o krivnji razlog je zbog kojeg je sutkinja Čalić zatražila izuzeće. Naime, postoje presude Europskog suda za ljudska prava prema kojima se smatra, da u takvim situacijama okrivljenik opravdano može sumnjati u objektivnost suca, odnosno da će suditi bez pristranosti. Obzirom da je praksa Europskog suda sada i dio hrvatske pravosudne prakse sutkinja Čalić smatrala je kako ima razloga zbog kojih može tražiti izuzeće i to će joj biti prihvaćeno.

Već ranije, spekuliralo se da bi upravo iz tog razloga branitelji Ive Sanadera ili nekog od optuženika mogli na početku suđenja zatražiti izuzeće predsjednice vijeća, čime bi postupak bio zaustavljen, pa je svojim zahtjevom sutkinja Čalić zapravo preduhitrila takav manevar obrane. Suđenje je već bilo zakazano za 19. veljače, ali su rasprave zbog Sanaderove obveze u predmetu "Planinska" pomaknute za ožujak. Sada je obzirom da postupak kreće ispočetka sasvim izvjesno da će do početka novog suđenja proteći još nekoliko mjeseci obzirom da spis u predmetu Fimi media ima više desetaka tisuća stranica.

Jer, zakon o kaznenom postupku je jasan: “Rasprava mora iznova početi i svi se dokazi moraju ponovno izvesti ako se rasprava drži pred drugim predsjednikom vijeća" i cijeli dokazni postupak morat će se ponoviti.

Prvostupanjskom presudom uz Sanadera krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, koji je kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Vrhovni sud presudu za Fimi mediju ukinuo je zbog počinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, između ostalih, i teške povrede prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda". Vrhovni sud je takvu odluku donio nakon trodnevnog razmatranja žalbi okrivljenika i Uskoka u korupcijskom slučaju Fimi media, u kojem je Sanader bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, te povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna, a istom je presudom krivnje oslobođen i HDZ koji je u prvostupanjskom postupku kao pravna osoba kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Nakon ukidajuće presude Ivo Sanader je po uplati 12,4 milijuna kuna jamčevine izišao iz pritvora 25. studenog prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:09