DUBOKI BIRAČKI BUNAR

KOLIKO JE HDZ IZGUBIO ODLASKOM PENAVE Vukovarski gradonačelnik pomeo je konkurenciju na lokalnim izborima, ali se na parlamentarnim nije proslavio...

 
 CROPIX

Odlazak Ivana Penave težak je udarac HDZ-u jer Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar, odnosno V. izborna jedinica, predstavljaju duboki birački bunar za ovu stranku. To se vidi jednostavnim uvidom u rezultate izbora koji su održani u posljednjih pet godina.

Na parlamentarnim izborima koji su održani 2015., HDZ je predvodeći nekoliko manjih desničarskih stranaka, uvjerljivo pobijedio u V. izbornoj jedinici s 88.760 osvojenih glasova, što je iznosilo 46,05 posto.

Budući da je Vlada premijera Tihomira Oreškovića pala u roku šest mjeseci, novi izbori su održani u rujnu 2016., a HDZ je, ovaj puta predvođen Andrejem Plenkovićem, pobijedio još uvjerljivije s 47,11 posto osvojenih glasova. Istina, lista je dobila nešto manje glasova - 77.248, ali treba uzeti u obzir kako je to postignuto bez predizbornog koaliranja kao godinu dana prije toga.

Na HDZ-ovoj listi na petom mjestu nalazio se i Penava, koji je uspio ući u Sabor, ali se nije baš proslavio jer je na preferencijalnoj listi za njega glasalo 4169 birača, ili samo 5,39 posto. Za usporedbu, Zdravko Marić je osvojio 23,80 posto preferencijalnih glasova, a Stevo Culej 11,98 posto, dakle, bitno više.

Međutim, na lokalnim izborima 2017., Ivan Penava je već u prvom krugu obranio položaj gradonačelnika Vukovara. Za njega je glasalo 6269 birača (61,7 posto), dok je HDZ u Vukovaru osvojio 53 posto glasova, i uvjerljivo pobijedio, kao i u Vukovarsko-srijemskoj županiji s 32.251 glasom ili 49,7 postotaka.

Dok je lista HDZ-a na prošlogodišnjim europskim izborima na državnoj razini osvojila malo više od 22 posto, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je prošla bolje uz 27,1 posto. Isto tako, iako je u konačnici poražena, Kolinda Grabar-Kitarović je u drugom krugu predsjedničkih izbora, pobijedila i u Vukovarskoj županiji (39 tisuća glasova prema 26 tisuća za Zorana Milanovića) i u Vukovaru (5749-4501 glasova).

Uskoro će se vidjeti koliko će dosadašnjih glasača ostati uz HDZ, a koliko podržati Penavu i ekipu ili nekog trećeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:27