PRAVA BIVŠIH PREDSJEDNIKA

KOLINDA ĆE KORISTITI PRAVO NA ŠEST MJESECI PUNE I ŠEST MJESECI POLA PLAĆE 'Mislila sam da neću uzeti i ured, ali sad nekako razmišljam...'

 Goran Mehkek / CROPIX

Kad predsjednici Kolindi Grabar - Kitarović istekne mandat, koristit će, kažu izvori bliski predsjednici, šest mjeseci punu i šest mjeseci pola plaće. Ali i ured, što je i sama rekla u četvrtak, javlja večeras Dnevnik NoveTV.

- Pitaju me često za ured, ja sam mislila da neću uzeti ured, ali sad nekako razmišljam da treba ta neka baza ako želite raditi ozbiljan posao - kazala je Grabar-Kitarović. Pravo na ured ima sljedećih pet godina.

- Ako će predsjednica iskoristiti taj ured za promoviranje Hrvatske, ona je ipak poznata u svijetu tkogod što mislio - onda to ima nekakvog smisla. Ono što nema smisla je da netko doživotno ima pravo na takav ured - komentirao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

I baš na prijedlog Mosta, mogućnost doživotnog ureda je ukinuta - pa je bez njega ostao i predsjednik Stjepan Mesić.

Uz ured, bivši predsjednici imaju pravo i na: dva državna službenika, vozača, vozilo, ali i na osiguranje koje može koristiti trajno.

- Moramo znati da štićene osobe koje se štite na temelju Uredbe o štićenim osobama, to nisu imena i prezimena, nego njihove funkcije. Moguće je da su tijekom obnašanja svojih poslova došli do nekih informacija za koje država ima interes da ih štiti doživotno - objasnio je stručnjak za sigurnost Kristian Družeta, javlja Dnevnik.

Upravo promidžbom hrvatskih interesa, planira se Grabar-Kitarović baviti kada bude bivša predsjednica. "Ono što ću nastaviti raditi je svakako brendiranje Hrvatske, promicanje naših interesa, rješavanje nekih društvenih pitanja, zlostavljanja općenito....", kazala je u četvrtak.

Političko iskustvo - državi, kaže Ivo Josipović predsjednik RH od 2010.-2015. godine, može pomoći. On se nakon mandata vratio na fakultet pa mu ured nije trebao.

- Pitanje je kako će ona to iskoristiti, to je ključno. I ako ona to iskoristi na dobrobit Hrvatske, tvrtki koje mogu imati koristi i građana - ja ću biti zadovoljan - objasnio je Josipović.

Sa zahtjevom za ured, Grabar-Kitarović, ministarstvu državne imovine još se nije obratila. A oni će, kako kažu, kad zahtjev dobiju, postupiti u skladu sa zakonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:53