VANJSKO-POLITIČKA PRESSICA

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ 'Putin ne dolazi u srpnju, dolazak je odgođen za iduću godinu. Željeli smo izbjeći stavljanje posjeta u predizborni kontekst'

 
 Ranko Suvar / CROPIX

Ruski predsjednik Vladimir Putin doći će u Hrvatsku sljedeće godine, bez obzira tko će tada biti na Pantovčaku. Datum posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za sada nije poznat, iako je bilo najavljena mogućnost da će ove godine doći u Zagreb.

”Zbog unutarnjo-političke situacije u kojoj se nalazi Francuska, nisam u posljednje vrijeme inzistirala, nismo razgovarali o datumima, poziv stoji otvoren. Želim da se dogodi u vrijeme kad se možemo koncentrirati na odnos Hrvatske i Francuske. Čvrsto stojim na poziciji da Hrvatska želi biti jezgra Europe”.

Potvrdila je to predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je na Pantovčaku održala konferenciju za medije na kojoj je govorila o vanjsko-političkim aktivnostima. Bilo je planirano da se veliki gospodarski forum poslovnih ljudi Hrvatske i Rusije održi do srpnja ove godine, ali je onda sve odgođeno za sljedeću, nakon predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Grabar-Kitarović kaže da bi se dolazak visokog gosta iz Rusije mogao stavljati u predizborni kontekst, što se svakako željelo izbjeći.

”Što se tiče odnosa s Rusijom oni su bitni za Hrvatsku”, tvrdi predsjednica, uz naglasak da je Rusija bitna i kao trgovinski partner i kao sugovornik o stanju na jugoistoku Europe.”Meni je bitno da Rusija podupire suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost BiH, što je predsjednik Putin više puta potvrdio”.

Zagreb, 290319.
Ured predsjednice, Pantovcak.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarovic odrzala je tiskovnu konferenciju posvecenu vanjsko politickim aktivnostima.
Na fotografiji: Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto:  / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Kada je riječ o odnosima sa Srbijom Kolinda Grabar-Kitarović kaže da treba razgovarati i da je i u vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku predsjednik Tuđman razgovarao s Miloševićem. ”Moram reći da sam razočarana što nije više učinjeno u otkrivanju sudbine nestalih, ali nije točno da Ivica Vrkić koji sa hrvatske strane vodi ovaj proces razmišlja o ostavci. Naprotiv, nedavno su postignuti dogovori kako ubrzati cijeli proces kako bi se što prije saznala sudbina nestalih. Apeliram da svi učinimo maksimalni napor u tom smislu”, kaže predsjednica.

Grabar-Kitarović smatra da je izlazak Velike Britanije iz EU 'gotova stvar', ali da će se suradnja Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva uspješno nastaviti i dalje. ”Brexit se neće mnogo odraziti na naše građane”, tvrdi predsjednica uz obrazloženje da je čekala do posljednjeg trenutka za raspisivanje europskih izbora kako bi bilo jasno hoće li ubuduće Hrvatska imati 11 ili 12 zastupnika u Europskom parlamentu.

Novinare je zanimao stav predsjednice o izjavama Dragana Mektića, a ponovila je da su i tvrdnje o tisućama ekstremista u BiH potvrđene u međunarodnim krugovima i da nema namjeru dalje poticati te izjave. Upitana postoji li razlika u viđenju na vanjsku politiku između nje i premijera Andreja Plenkovića Grabar-Kitarović je odgovorila da nema nikakvog razmimoilaženja, a da je premijer više okrenut europskim temama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:51