PREDSJEDNICA U AMERICI

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ SUTRA PUTUJE U SAD Doznajemo na što će staviti naglasak u svom govoru pred Općom skupštinom UN-a

    AUTOR:
    • Marko Špoljar

  • OBJAVLJENO:
  • 18.09.2019. u 07:47

Udbina, 130919.
U vojarni Josip Jovic u Udbini odrzalo se otvorenje novog Sredista za razvoj vodja Marko Babic, modernih Sepurina za danasnje izazove Hrvatske vojske. Svecanosti u Udbini nazocili su predsjednica i vrhovna zapovjednica Oruzanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarovic, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krsticevic, nacelnik Glavnog stozera OS RH general zbora Mirko Sundov, posebni savjetnik ministra obrane umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina i drugi.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sutra putuje u SAD gdje će službeno boraviti do 26. rujna, a potom će dva dana - na vlastiti trošak - u SAD-u biti privatno; posjetit će kćer koja studira na prestižnom Harvardu.

Prvog radnog dana, u petak, posjetit će kliniku u Clevelandu koju vodi Hrvat Tomislav Mihaljević. Dan kasnije ide u Pittsburg na svečanost 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice. U ponedjeljak počinje središnji dio američke turneje - u New Yorku će biti na UN-ovom klimatskom summitu, a u utorak će održati govor pred Općom skupštinom UN-a.

U svom govoru, neslužbeno doznajemo, naglasak će staviti na jačanje multilateralizma u kontekstu sve očitije tendencije da se pitanja od globalne važnosti donose u vrlo uskom krugu čelnika najmoćnijih zemalja. Posebno će naglasiti potrebu očuvanja okoliša, kako Jadranskog mora tako i svjetskih oceana, koji se pretvaraju u deponije plastičnog otpada.

Za vrijeme Opće skupštine UN-a održat će mnogo bilateralnih sastanaka - s turskim predsjednikom Erdoğanom, jordanskim kraljem Abdulahom II., predsjednicima Čilea, Argentine, Kolumbije, Kosova, Gruzije, Latvije...

Jedna od “špica” turneje bit će njeno predsjedanje “Vijećem žena - svjetskih vođa”, koje okuplja 75 bivših i sadašnjih predsjednica i premijerki. Trenutno je u cijelom svijetu samo njih jedanaest na “vlasti”.

U Uredu predsjednice jučer su nam rekli kako “misle” da na tom skupu neće biti bivša premijerka Jadranka Kosor, a na naše pitanje je li uopće pozvana, neslužbeno su odgovorili kako su “pozvane sve”.

- Nisam dobila pozivnicu, inače bih se rado odazvala. Uostalom, ja ću tog dana (srijeda, 25. rujna) biti u New Yorku, pozvana sam na skup bivših predsjednika i premijera, a na toj večeri bit će i Kolinda Grabar-Kitarović, jer je običaj da se nama bivšima pridruže i aktualni šefovi vlada i država, kad su već u New Yorku na Općoj skupštini UN-a - rekla nam je Kosor.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo