RUSKI MEDIJI NAKON SASTANKA

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ U RUSIJI: ANALIZA POSJETA IZ RUSKE PERSPEKTIVE Čak niti čelnici Srbije nisu se dočekivali tako svečano kao valkira Kolinda

 Profimedia, Sputnik

Rusija je na Balkanu napravila novi manevar. Dok su svi raspravljali o tome što će napraviti u vezi s Makedonijom i Crnom Gorom, Moskva se neočekivano okrenula jednoj od zemalja u regiji - Hrvatskoj, koja je najviše orijentirana proamerički. Ugostila je na čak tri dana hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, s kojom je došlo stotinjak hrvatskih biznismena, a takav program i pozornost Moskva nije posvećivala ni liderima svog najvjernijeg balkanskog saveznika, Srbije - rekao je u povodu susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s ruskim šefom države Vladimirom Putinom jedan od najvažnijih ruskih balkanologa, Maksim Samorukov iz moskovskog Cargeni centra.

Samorukov navodi da unatoč opsežnom programu posjeta ne treba očekivati veliki iskorak u normalizaciji odnosa između dvije države, a pogotovo ne treba očekivati da će Hrvatska odjednom postati blizak ruski saveznik u Europi. Ruski analitičar napominje da su ekonomske veze dviju zemalja previše skromne da bi jedan susret dvoje čelnika to promijenio.- Već sama činjenica da se dogodio susret velika je stvar - kaže Samorukov.

On napominje da su u Kremlju zadovoljni time što u Moskvu, koja je sputana sankcijama i problemima Ukrajine, “sada ne dolazi samo Viktor Orban i Grci, nego, eto, i predsjednica Hrvatske”. Samorukov navodi da je Kolinda izgovorila čarobne riječi za otvaranje moskovskih vrata i melem za ruske uši: “Mi podržavamo Sporazum iz Minska i to je okvir za rješenje ukrajinske krize”.Za hrvatsku predsjednicu, kao uostalom i za većinu istočnoeuropskih lidera, kaže Samorukov, osobni susret s Putinom sablazan je kojoj ne mogu odoljeti.

Putin može biti tiranin, agresor, rušilac, čak i Sauron, kojeg treba izolirati, ali kad se pojavi mogućnost za susret s njim, to postaje - najvažniji politički događaj godine, ističe Samorukov. - Tko će se zamarati tim pitanjima kad imaš šansu fotografirati se i rukovati s Putinom - dodaje Samorukov koji za Kolindu kaže da izgleda poput wagnerovske valkire, a o Andreju Plenkoviću kaže da je on “uredno izbrijani europejac s naočalama” i da može biti šef Samarske oblasti (Samara je grad na Volgi).

Isto tako, kaže da je Kolinda Grabar-Kitarović vrlo poduzetna jer malo je državnika iz tako malih zemalja koji se mogu pohvaliti da su bili s Xi Jinpingom, Donaldom Trumpom i Vladimirom Putinom. Samorukov smatra da unatoč krizi oko Agrokora i velikom dugu prema ruskim bankama, Rusiji taj argument ipak neće omogućiti “jačanje pozicije u Hrvatskoj”.

Samorukov, među ostalim, napominje da se u Hrvatskoj prema Rusiji odnose oprezno. - Rusi su za njih prije svega srpski saveznici, a Hrvati svoj slučaj poistovjećuju s ukrajinskim - zaključuje Samorukov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 19:03