NUDI OPTIMIZAM

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ U ZADRU 'Pobjedu temeljim na svom programu, na boljim plaćama i radnim mjestima u Hrvatskoj'

 
Kolinda Grabar Kitarović
 Srđan Vrančić / CROPIX

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović u petak je u Zadru posjetila štand na Narodnom trgu gdje se prikupljaju potpisi za njezinu predsjedničku kandidaturu u novom mandatu te je proučila građanima da daju potpis za optimizam i bolju Hrvatsku.

'Pobjedu temeljim na svom programu'

U kratkoj izjavi novinarima rekla je kako neće nagađati tko će biti u drugom krugu te pozvala sve da daju potpis za optimizam i bolju Hrvatsku.

"Pobjedu temeljim na svom programu, na boljim plaćama i radnim mjestima u Hrvatskoj, na brizi za starije sugrađane kojima treba posvetiti više pozornosti, na inovacijama, razvoju gospodarstva, razvoju demokracije, borbi protiv korupcije i mnogim drugim temama", rekla je Grabar Kitarović.

Hrvatska predsjednica danas će nazočiti svečanoj sjednici u povodu Dana Grada Zadra na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja Grada Zadra za 2019.

U Gradskoj upravi se, po dolasku u Zadar, susrela sa svojim domaćinom, gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Predsjednica se u Zadru susrela i s ministrom Damirom Krstičevićem koji je jutros bio u Zemuniku, a u prolazu je bio i general Ante Gotovina koji je svima čestitao Dan Grada Zadra.

Predsjednica će danas posjetiti i Škabrnju te odati počast kod Spomenika masovne grobnice poginulim hrvatskim braniteljima i civilima i kod Križa poginulim hrvatskim braniteljima na groblju sv. Luke.

Kompletno izvješće o istrazi šverca oružja do utorka

Predsjednica Grabar-Kitarović govorila je o slučaju šverca oružja za koji su osumnjičeni pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te je u tom slučaju odgovorila na prozivke Davora Bernardića i Zorana Milanovića.

Predsjednica je rekla da traje kriminalna istraga te da se kompletno izvješće očekuje do utorka. Tada će se donijeti odluka o zapovjedničkoj odgovornosti, javlja N1.

'Gospodinu Davoru Bernardiću poručujem da prije svega nauči da ne postoji Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost, već Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu. Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravlja o strateškim smjernicama i sigurnosti RH, a događaji u jednoj vojnoj bazi nisu nikako probili nacionalnu sigurnost. U ovom trenutku traje kriminalna istraga. Ovo ne može biti montirani politički proces, kakve smo viđali kad se Vijeće za nacionalnu sigurnost zloporabilo u vrijeme Vlade Zorana Milanovića za raspravljanje o pojedincima, odnosno o tome gdje su zaposleni ukoliko su bili u srodstvu s novinarima', rekla je predsjednica.

'Milanović je očito u životu naučio padati...'

Obrušila se još jednom na Milanovića, osvrnuvši se na njegov skok s Patrije.

'Srećom, očito je u životu naučio padati pa je to za njega dobro prošlo', rekla je Grabar-Kitarović i prisjetila se afere s MIG-ovima koji su otišli na popravak u Ukrajinu.

'Ne znam zašto gospodin Milanović tada nije reagirao kad su mu MIG-ovi padali s neba kao kruške. Zašto danas spominje aferu s nabavom zrakoplova kad je jedini razlog zašto je ova Vlada morala biti u žurbi oko nabave novih zrakoplova činjenica da su resursi MIG-ovima koje je on nabavio isticali i umjetno se produživali - pa danas jedva imamo dvojac koji leti i štiti hrvatsko nebo. Nikada nije provedena istraga koja bi otkrila počinitelje, a Milanović nikada nije imao hrabrosti započeti proces nabave novih zrakoplove', rekla je Grabar-Kitarović i dodala da je zbog te afere nekoliko puta razgovarala i s DORH-om, no nikada nije dobila zadovoljavajuć odgovor.

'Ne možemo govoriti o političkoj odgovornosti'

Upitana o političkoj odgovornosti u slučaju šverca oružja, predsjednica kaže:

'Ne možemo govoriti o političkoj odgovornosti u ovom slučaju jer je riječ o vojnicima. Dakle, ne možemo im montirati politički proces. Može biti zapovjedna i kriminalna odgovornost i onda pojedinci za to odgovorni idu pred Vojni sud koji određuje sankcije. Kad je riječ o zapovjednoj odgovornosti zapovjednika kojeg smo postavili ministar i ja, temeljem činjenica mi odlučujemo o tome i onda se ili razrješuje ili stavlja na raspolaganje negdje drugdje. Ali uvjeravam vas da će ovo biti istraženo do kraja. Drugo, nema ugroze nacionalne sigurnosti. Treće, nemojte zbog ovog jednog slučaja i nekoliko pojedinaca bacati ljagu na Oružane snage', zaključila je Grabar Kitarović, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:13