KOMENTAR PREDSJEDNICE

KOLINDA KOMENTIRALA IZJAVU O ŽELJEZNOJ ZAVJESI 'Ako je itko nostalgičan za bivšom državom, ajmo uvesti tjedan dana bivše Jugoslavije'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.10.2019. u 18:38

Split, 271019.
Splitska premijera dokumentarnog filma o bivsem nogometasu Ivanu Gudelju koji je morao prekinuti igracku karijeru u 26. godini zbog bolesti.Premijera koja se odrzala u HNK nazocila je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX

Kolinda Grabar Kitarović

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Splitu je prisustvovala premijeri filma o legendarnom kapetanu Hajduka Ivanu Gudelju. Pritom se osvrnula na svoj govor prilikom primanja nagrade Fulbright za životno djelo u subotu u Washingtonu, javlja N1.

"Nogomet osamdesetih godina i prije toga nije bio samo nogomet, bio je izraz nacionalne pripadnosti. Pa sam tako ja, nadam se da mi neće zamjeriti neki, navijala i za Hajduk i za Dinamo. Voljela bih kad bi to zajedništvo juga i sjevera ponovno proradilo", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica se potom osvrnula na govor u Washingtonu i "željeznoj zavjesi" koju je spomenula.

"Moj govor imao je toliko sadržajnih poruka da je fokusiranje na ovu jednu stvar, oprostite, ali - vrlo, vrlo površno. I to nije dobro za ovo društvo.

Churchill je rekao da se željezna zavjesa spustila od Baltika do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestolnice sredsnjoeuropske kulture, u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari mijenjale, bio netko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan.

Neka me nitko ne uvjerava u život kakav nije bio. Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo, svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je značilo plaćati depozite i tako dalje. Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, ajmo uvesti tjedan dana bivše Jugoslavije. Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno. Jer ako kažete bilo šta protiv mene, završit ćete na Golom Otoku", odgovorila je predsjednica na pitanje o govoru prilikom primanja nagrade Fulbright u Washingtonu, piše N1.

"A ovdje večeras želim govoriti o onome što nas je ujedinjavalo, a to je upravo nogomet. Kao Riječanka sam odlazila na utakmice Rijeke, ali naša Rijeka je tada bila nekakav rezervni klub za Partizan i Crvenu Zvezdu i domaći igrači koji su bili dobri i kvalitetni odlazili su u Hajduk, nešto malo u Dinamo."

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo